Erdoğan: Katar isterse üssü kaldırabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesi öncesi France 24 kanalına konuştu. Erdoğan Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumunun bir benzerinin Türkiye'de düzenlenip düzenlenemeyeceğine ilişkin soruya "O biraz sıkar" yanıtını verdi.

Erdoğan: Katar isterse üssü kaldırabiliriz
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransız televizyonu France 24 ile kapsamlı bir söyleşi yaptı. Erdoğan, ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’yi silahlandırmasını, Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumunu, Adalet Yürüyüşü’nü ve Katar krizini değerlendirdi.


‘IRAKLI KÜRTLER PİŞMAN OLACAK’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı referandumun Irak’ın toprak bütünlüğünü tehlikeye atacağını savunan Erdoğan, bu oylamaya karşı çıktığını belirtti. Erdoğan, “Iraklı Kürtler pişman olacak” ifadesini kullandı.

‘BUNU DİĞERLERİ DE TAKİP EDECEKTİR’

“Barzani ve Kuzey Irak Yerel Yönetimi henüz buna hazır olmadığı gibi bu Irak’ın bütünlüğüne de aykırı bir adımdır” diyen Erdoğan, “Bizim bütün derdimiz de Irak’ın toprak bütünlüğünü de sağlamaktır. Böyle bir adım attığınız zaman ‘Parçalamaya başladım’ demektir. Bunu diğerleri takip edecektir. Bu bakımdan buna sıcak bakmıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU BİRAZ SIKAR’

Erdoğan böyle bir referandumun Türkiye’de düzenlenebilme ihtimaline ilişkin soruya yanıtında da, “Türkiye’de nerede olacak? Türkiye’de böyle bir adımı atmak sıkar” dedi. “Türkiye’de böyle bir adımı atacak olanlar şu ana kadar atardı. Şu an bedelini çok ağır ödüyorlar” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin böyle bir adımı atacak ne bir zemini var ne de bu tür yapılanma var. Orada bir eyalet var. Eyalet böyle adımı attı. Türkiye üniter bir yapıya sahiptir” ifadelerini kullandı.

‘YPG SİLAHLARINI TOPLAMAK İMKÂNSIZ’

 

ABD’nin YPG’ye silah vermesine de değinen Erdoğan, “ABD’nin Suriye’de YPG/PYD’ye verdiği silahları geri alabileceğine inanmak imkansız” dedi.

‘TÜRKİYE ASKERİ MÜDAHALEYE HAZIR’

Türkiye’nin ‘Kürt güçlerini püskürtmek’ için Suriye’nin kuzeyine askeri harekat yapmaya hazır olduğunu kaydeden Erdoğan, “Kürt güçlerinden bir tehdit gelmesi halinde, Türk askeri zaten sahada olan Özgür Suriye Ordusu’yla operasyonlar yapacak” dedi. Erdoğan, “Bölgede Türk ve Rus askerleri tarafından kısa süre içinde bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulabilir” ifadelerini de kullandı.

‘NAZİ BENZETMESİNDEN PİŞMAN DEĞİLİM’

Erdoğan, Almanya’daki mevcut yönetimi Nazi dönemine benzetmek konusunda pişmanlık duymadığını belirtti.

‘ŞİDDET OLMAZSA İSTANBUL’A ULAŞMALARINA İZİN VERİLECEK’

Erdoğan, şiddet olmaması halinde Adalet Yürüyüşü’nün İstanbul’a ulaşmasına izin verileceğini söyledi.

‘KATAR İSTERSE ASKERİ ÜSSÜ KAPATABİLİRİZ’

Erdoğan, “Katar’a hâlâ sadık olduklarını ama istenmesi halinde askeri üssü kaldıracaklarını” söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER