Erdoğan'dan Irak'a Kandil mesajı

25 Eylül'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde gerçekleşen referandumun ardından İbadi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan 'tavrımız değişmedi' dedi.

Erdoğan'dan Irak'a Kandil mesajı
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), gerçekleşen referandumun ardından Ankara’ya gelen Irak Başbakanı Haydar İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. İbadi’yi, Esenboğa Havalimanı’nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci karşıladı.

Irak Başbakanı’nın Ankara’daki ilk durağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı arasındaki basına kapalı görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

Erdoğan, “Başından itibaren biz Irak’ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu hep ifade ettik bundan sonra da devam edeceğiz… Uyarılara olumlu yanıt gelmedi, yaptırım kararı aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki çok büyük darbeler yedi Irak; özellikle Musul’un geldiği konum ortada. Neredeyse Bağdat’a kadar DEAŞ denilen terör örgütü tüm buraları yıkarak gitti.

BENZER BİR YAPILANMA IRAK’TA DA VAR: Tabi merkezi yönetim kararlı attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden neredeyse ülkenin bütününü temizlemiş vaziyette. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de Irak’ta aynı şekilde bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil gibi Sincar gibi bölgelerde PKK’nın yapılanması olduğunu biliyoruz

ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ: Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de Irak’ta aynı şekilde bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Bütün buralarda mücadeleyi ortak bir biçimde sürdürmeye Türkiye olarak varız. İnanıyoruz ki Irak küllerinden doğacaktır. Bizler de elimizden gelen desteği vereceğiz. Bölgenin barışı ve huzuru için atılması gereken adımları atacağız. Petrol boru hattının da çalıştırılması konusunda her türlü desteği atacağız. Kara noktasındaki kapılarla ilgili görüşmeler devam ediyor her şey mütabakat içerisinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır.

‘BİR PROJEMİZ VAR’

Erdoğan’ın ardından sözü Irak Başbakanı İbadi aldı. İbadi ‘Gençlerimizin içerisinde Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu’ dedi.

İbadi’nin sözlerinden satır başları:

GENÇLERİMİZ İÇİNDE SAVAŞANLAR OLDU: Irak güvenlik güçlerimizle DEAŞ’a karşı zafer kazanmayı başardık ve ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içerisinde hiçbir grubun faaliyet göstermesine izin veremeyiz. Irak anayasasına göre, yasadışı şekilde silah sahibi olan her grubun cezası verilir. Gençlerimizin içerisinde Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütlerine karşı mücadele etmektir.

SADDAM DÖNEMİNE BENZEMEKTEDİR: Maalesef Irak toplumunun bileşenleri dikkate alınmadan bir referandum kararı alındı. Bazıları bu referandumla toprağımızı parçalamak ve sınırlarımızı yeniden belirlemek istediler. Bizler ırkı, mezhebi ne olursa olsun, Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm Irak vatandaşlarını korumakla mükellefiz.Şu anki Irak güvenlik güçleri, Saddam dönemine benzememektedir. Tamamının tek hedefi Irak vatandaşlarını korumak ve güvenliklerini sağlamak. Güvenlik güçlerine net bir şekilde, vatandaşlara karşı silah kullanılmaması ve kan akıtılmaması konusunda talimat verdik.

PROJEMİZ VAR: Tüm bölgede istikrarın sağlanması için önümüzde büyük bir sorumluluk var. Az öncede konuştuğumuz gibi, bir projemiz var. Bu projemiz bölgede artık savaşlar yerine, ekonomik kalkınmayı sağlayacak adımların atılması. İkili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesini istiyoruz ve hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesini desteklemiyoruz.

İKİNCİ DURAK ÇANKAYA KÖŞKÜ

İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabulünden sonra Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2017, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER