NATO'dan Türkiye'ye S-400 uyarısı

NATO Askeri Komitesi Başkanı General Petr Pavel'den Türkiye'ye S-400 mesajı: "Nasıl ki ülkeler kendi kararlarını vermekte bağımsızsa, aynı şekilde bu kararların sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızlardır."

NATO'dan Türkiye'ye S-400 uyarısı
Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 füze savunma sistemleri konusunda NATO’dan yeni bir uyarı geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bu girişimin ittifakı rahatsız etmediğini söylemesine rağmen, NATO Askeri Komitesi Başkanı General Petr Pavel ‘Türkiye’nin sonuçlara katlanması gerekeceğini’ ima etti.


Defense News’a konuşan Pavel, “Savunma ekipmanı satın almakta tabii ki bağımsızlık ilkesi işler. Fakat nasıl ki ülkeler kendi kararlarını vermekte bağımsızsa, aynı şekilde bu kararların sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızlardır” dedi. Pavel, NATO sistemleriyle S-400’lerin birbirlerine entegre edilmeyecek olmasına rağmen, S-400’lerin müttefik bir ülkedeki varlığının bile sorun yaratabileceğini söyledi.

Pavel, Türkiye’nin kilit bir NATO üyesi olduğunu söyledi, Ankara’ya demokrasi ve insan hakları nedeniyle getirilen eleştiriler hakkında şu ifadeleri kullandı: “Demokratik eksiklikler açısından bana dört dörtlük olan bir ülke gösterin. Kimse mükemmel değil. İttifakın karşı karşıya olduğu zorlu sorunların gölgesinde, kimse Türkiye’nin önemli bir müttefik olarak rolünü sorgulamıyor.”

NATO Genel Senel Sekreteri Rasmussen S-400’lerle ilgili son açıklamasında, bu girişimin NATO’dan ayrışma anlamına gelmediğini söyleyip, Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile de hava savunma sistemleri için görüştüğüne dikkat çekmişti. Bunun egemen bir ülkenin kararı olduğunu ve konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eylül ayında görüştüğünü belirten Stoltenberg, “Türkiye’den S-400’leri NATO savunma sistemine entegre etmek yönünde bir talep gelmedi. Eylül ayında Erdoğan’la yaptığım görüşmede, farklı ülkelerin edinmek istediği kapasitelerin ulusal kararlar olduğunu söyledim” demişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER