Erkekler yaşlanınca, kadınlar gençliğinde intihar ediyor

Türkiye genelinde 2014 yılında her 100 bin kişiden 4 kişi intihar etti. İntihar eden her dört kişiden birisi erkekti. Erkekler daha çok ileri yaşlarda, kadınlar ise daha çok genç yaşlarda intihar etti. İntihar edenlerin yaklaşık yarısı evliydi.

Erkekler yaşlanınca, kadınlar gençliğinde intihar ediyor
Türkiye İstetistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ölümle sonuçlanan intihar edenler, bir önceki yıla göre 187 kişi azalışla 3 bin 65 kişiye geriledi. Geçen yıl intihar edenlerin yüzde 74.3'ünü erkekler, yüzde 25.7'sini kadınlar oluşturdu.

Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını gösteren "kaba intihar hızı" 2013 yılındaki yüz binde 4.27 düzeyinden 2014 yılında yüz binde 3.97'ye geriledi. Böylece, 2014 yılında her yüz bin kişiden yaklaşık dördü intihar etti.

İntihar eden erkekler yaşlı, kadınlar genç

İntihar sayıları yaş grubu ve cinsiyete göre incelendiğinde, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da yaş grupları arasındaki cinsiyet farklılığının belirgin olduğu görüldü.

En yüksek yaşa özel intihar hızı 2014 yılında erkeklerde yüz binde 15.08 ile 80-84 yaş grubunda, kadınlarda ise yüz binde 4.30 ile 15-19 yaş grubunda olduğu görüldü.

Erkek intiharlarının 15 yaş altı intiharlar hariç tüm yaş gruplarında kadın intiharlarından daha fazla olduğu tespit edildi. Cinsiyetler arasındaki farklılığın en yüksek olduğu yaş grubunun 20-24, en az olduğu yaş grubunun ise 15 yaş altı ile 85 yaş ve üzerindeydi.

İntihar eden kişilerin yüzde 47.7'si evliydi

İntihar eden kişilerin medeni durumu ele alındığında, yüzde 47.7 ile evli, yüzde 39.1 ile hiç evlenmemiş, yüzde 7.3 ile eşi ölmüş ve yüzde 4.4 ile boşanmış kişilerden oluştuğu gözlendi. Cinsiyete göre medeni durum incelendiğinde, intihar eden erkeklerin yüzde 49.3'ü evli, yüzde 38.8'i hiç evlenmemiş, intihar eden kadınların ise yüzde 43.1'i evli, yüzde 40.2'si de hiç evlenmemişti.

İntihar eden kişilerin yüzde 24.9'u ilköğretim mezunuydu

İntihar eden kişilerin yüzde 24.9'u ilköğretim mezunuyken, ilköğretim mezunlarını yüzde 22.5 ile ilkokul, yüzde 19.9 ile lise ve dengi okul ve yüzde 10.6 ile okuryazar olup bir okul bitirmeyenler izledi.

İntihar nedenleri arasında ilk sırada yüzde 17.9 ile hastalık gelirken, bunu yüzde 9.0 ile aile geçimsizliği ve yüzde 8.4 ile geçim zorluğu takip etti. İntihar eden kişilerin yüzde 52.9'unun intihar nedeni tespit edilemedi.

Birinci kat balkonundan intihara kalkıştı, polis engelledi


Yasin KIRAS/SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta psikolojik sorunları bulunduğu belirtilen 63 yaşındaki Ö.D. 2 katlı evinin üst balkonundan sarkarak intihara kalkıştı. İtfaiye yaklaşık 3 metre yükseklikteki yerde branda açarken, polis ekipleri uzun uğraş sonucu ikna etmeyi başardı.

Selçuklu Mahallesi 21'inci Sokakta 2 katlı müstakil evde yaşayan işçi emeklisi Ö.D. bir kaç gün önce tartıştığı eşi S.D.'yi el ve kolundan hafif şekilde yaraladı. Bu olaydan sonra evi terk eden eşi, çocuklarının yanına gitti. Bu nedenle bunalıma giren ve psikolojik rahatsızlıkları bulunduğu öğrenilen Ö.D. sabah saatlerinde evinin birinci katındaki balkona çıkıp parmaklıklara tutunarak sarktı. İntihar etmek ve yaşamına son vermek istediğini söyleyen Ö.D.'yi görenler, durumu polise bildirdi.

Bunun üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eşinin eve getirilmesini isteyen Ö.D., yanına gelen oğlu S.D. ile de tartıştı. Polis ve itfaiye ekipleri Ö.D.'yi ikna etmek için uzun süre dil döktü. Bu arada çevredekilerin ise, "Atlarsan en fazla kolun bacağın kırılır" dedikleri duyuldu.

İTFAİYE BRANDA AÇTI

Ekiplerin gitmesini ve yaşamak istemediğini söyleyen Ö.D.'yi ikna etme çabaları sürerken, bahçe kapısını açıp içeri giren itfaiye ekipleri branda açarak beklemeye başladı. Açılan branda ile Ö.D.'nin arasındaki mesafenin yaklaşık 2 metre olması ise dikkat çekti. Olay yerine gelen Polis Merkezi Amiri Osman Öztürk, Ö.D.'yi ikna edebilmek için uzun süre dil döktü. Ardından bir sivil polis memuru merdiven ile balkona çıkarak Ö.D.'yi kolundan tuttu. Polis merkezi amiri Öztürk'ün da yardımı ile sarktığı balkondan içeri alınan Ö.D. polisin bir anlık dalgınlığından yararlanıp tekrar balkona koştu ancak, ekipler yakaladı. Yaklaşık 1 saat boyunca ekipleri uğraştıran Ö.D. daha sonra ambulansa bindirilerek tedavi için Sivas Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Erkek arkadaşı terk edince intihar etmek istedi

Taner BAYAR/BOLU, (DHA) - BOLU'da, erkek arkadaşının terk etmesi üzerine köprülü kavşağın üstüne çıkan genç kız intihar etmek istedi. Bariyerlerin gerisinde duran genç kız bir anlık dalgınlığından faydalanılarak içeri çekildi.

Olay dün akşam saatlerinde, D- 100 Karayolu Paşaköy köprülü kavşakta meydana geldi. Köprünün üzerindeki bariyerlerin gerisine geçerek intihar edeceğini söyleyen 21 yaşındaki L.B.'yi gören vatandaşlar, polisi aradı. Polisler genç kızı ikna etmeye çalışırken, itfaiye ekipleri ise köprünün altına şişme atlama yatağı açtılar. Erkek arkadaşının terk etmesi nedeniyle bunalıma giren L.B. ağlarken, bir anlık dalgınlığından faydalanılarak içeri çekildi. Genç kız köprüden indirildikten sonra baygınlık geçirirken, İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi'ne kaldırıldı.

Halı fabrikası sahibi, babasının mezarı başında intihar etti

Metin Faruk TAMER/ GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP’te bir halı fabrikasının sahibi olan işadamı 42 yaşındaki Cuma Salik, kardeşi Hasan Basri Salik'e cep telefonuyla 'Kardeşim babamın yanına gidiyorum, hakkınızı helal edin' mesajı attıktan sonra babası Süleyman Salik'in mezarı başında tabancayla başına ateş ederek intihar etti. 

Olay, akşam saatlerinde Asri Mezarlık içerisinde meydana geldi. İddiaya göre; bir halı fabrikasının sahibi olan işadamı Cuma Salik, öğleden sonra 07 CTF 07 plakalı lüks aracıyla mezarlıkta babası Süleyman Salik’in kabrine geldi. Salik, burada cep telefonuyla kardeşi Hasan Basri Salik’e 'Kardeşim babamın yanına gidiyorum, hakkınızı helal edin' mesajı gönderdikten sonra tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Salik’in mesajını alan yakınları, mezarlığa geldiklerinde Cuma Salik’i hareketsiz bulunca polise ihbarda bulundu. Olay yerine gelen polislerin çağırdığı sağlık görevlileri tarafından yapılan kontrolde öldüğü belirlenen evli ve 2 çocuk babası Salik'in cesedi, otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürdürülüyor. / dha
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER