Esad: Arap ülkeleri ile uzlaştık

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yedi yıl sonra ilk kez Körfez medyasına röportaj verdi. Esad, Arap ülkeleriyle uzlaşıya vardıklarını açıkladı.

Esad: Arap ülkeleri ile uzlaştık
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’deki iç savaş nedeniyle yedi yıldır anlaşmazlık halinde oldukları Arap devletleriyle ‘temel bir anlayışa vardıklarını’ duyurdu. Kuveyt gazetesi eş Şahid’e konuşan Esad, ‘yıllar süren gerilimlerin ardından diğer Arap ülkeleriyle uzlaşıya vardıkları’ mesajını verdi.


‘ARAPLAR VE BATILILAR ZİYARET EDİYOR’

Esad, Suriye savaşının başladığı 2011’den beri Körfez medyasına verdiği röportajda, ‘Arap ve Batılı ülkelerden temsilcilerin Suriye’yi ziyaret etmeye başladığını, diplomatik misyonların yeniden açılması için görüşme yaptıklarını’ söyledi. Esad ülke ismi vermemekle beraber, Kuveyt’i överek Kuveyt liderliğinin ‘sorun çözücü’ tavır aldığını dile getirdi.

KUCAKLAŞMA POZLARI

Esad’ın açıklaması öncesindeyse, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Bahreynli mevkidaşı Halid bin Ahmed el Halife ile biraraya geldi. İki bakan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle yaptıkları görüşmede kucaklaşarak poz verirken, El Halife ”Bu Suriyeli kardeşimle ilk görüşmemiz değil” dedi. Bahreynli bakan, “Suriye hükümeti Suriye’nin hükümetidir, anlaşamasak bile devletlerle birlikte çalışırız, ama o devletleri yıkmakla uğraşanlarla birlikte çalışmayız” vurgusu yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim (solda), Bahreynli mevkidaşı Halid bin Ahmed el Halife (sağda) ile BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta biraraya geldi. Fotoğraf: Bahrain Mirror.

‘SURİYE ARAP’TIR, HERKESTEN ÖNCE BİZİ ENDİŞELENDİRİR’

Suriye’ye siyasi çözüm sürecinde rol almak için Arap ülkelerinin ciddi çaba içinde olduğunu ifade eden el Halife, ”Bu görüşme Suriye meselesinde etkin Arap rolü için olumlu dönüşümlere tanıklık ettiğimiz bir döneme denk geldi” diyerek şöyle devam etti: ”Suriye bir Arap ülkesidir, halkı Arap’tır, orada olan biten herkesten önce bizi endişelendirir. Bölgesel ve uluslararası aktörler Suriye meselesine eğilirken bizim eğilmememiz doğru olmaz.” (Kaynak: Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER