Eski savcılar Öz ve Kara'nın almanya’dan sığınma istediği iddia edildi

Haklarında yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Almanya’dan sığınma talep ettiği belirtildi. İddiaya göre Öz, “özel belgeleri paylaşırım” dedi.

Eski savcılar Öz ve Kara'nın almanya’dan sığınma istediği iddia edildi

Haklarında yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Almanya’dan sığınma talep ettiği belirtildi.

Sözcü gazetesinin haberine göre, haklarında yakalama kararı çıkarılan Ergenekon Davası’nın eski savcısı Zekeriya Öz ve 17 Aralık soruşturması savcısı Celal Kara, Federal Alman Savcılığı’na başvurarak siyasi sığınma talebinde bulundu.

Diğer yandan Zekeriye Öz’ün Gürcistan’a giderken önemli belgeleri de beraberinde götürdüğü ve siyasi iltica karşılığında alman makamlarına bu belgeleri paylaşma sözü verdiği de iddia edildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) önceki gün İstanbul Başsavcılığı’na verilen yanıtta ise, öz’ün hâlâ ‘savcı’ kimliği taşıdığı ortaya çıkmıştı. HSYK’nın yanıtında, meslekten ihraçla ilgili “karar tebligat aşamasında” denilmişti.

Ne olmuştu?

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 12 Mayıs’ta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in meslekten ihracına karar vermişti.

Söz konusu eski savcılarla ilgili HSYK başmüfettişlerince hazırlanan soruşturma dosyası, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulmuştu.

Dosyayı inceleyen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”,  “cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili “örgüt kurma” suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.

Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş ve dosyayla ilgili gizlilik kararı almıştı.

Çıkarılan yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne, Öz, Kara ve Yüzgeç’in bulunarak, Bakırköy Adliyesi’ne sevk edilmeleri için yazı yazılmıştı.

Artvin Valisi Kemal Cirit, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında “örgüt kurma” iddiasıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtiklerinin tespit edildiğini bildirmişti.

Anadolu Ajansı (AA) da Öz’ün Türkiye’den çıkış görüntüsünü yayınlamıştı.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan savcılarından Zekeriya Öz’ün Ermenistan üzerinden Almanya’ya geçtiği iddia edildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da Öz ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER