Garo Paylan: Markar Esayan'ın Mehmet Metiner'den farkı yok

HDP milletvekili Garo Paylan, AK Parti milletvekili Markar Esayan’ın pek çok suçun kenarından geçtiğini belirterek, “Markar’ın Ermeni olması benim için bir şey ifade etmiyor. Son dönem performansına baktığımızda bir Mehmet Metiner’den çok farkı yok” dedi.

Garo Paylan: Markar Esayan'ın Mehmet Metiner'den farkı yok

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a konuştu.

Ortak bir siyaset dili oluşturulması halinde Meclis’te yer alan üç Ermeni vekilin bir arada hareket etmesinin mümkün olduğunu söyleyen Paylan özetle şunları söyledi:

‘Ermeni kimlikli olması benim için bir şey ifade etmiyor’

“Artık Ermeni olmanın ilginçliği ortadan kalktı. Bundan sonra Ermeni olmamız değil, neyi savunduğumuz ve ne söyleyeceğimiz önemli olacak. Elbette üç Ermeni milletvekili seçilmesi önemli ama ben partimdeki Kürtleri ve Türkleri, mesela AKP’den seçilen Markar Esayan’a tercih edebilirim.

“Çünkü Markar Esayan’ın son dönem performansına baktığımızda bir Mehmet Metiner’den çok farkı yok. Yalnızca Ermeni kimlikli olması benim için çok da bir şey ifade etmiyor.

“Son dört yılda mücadele ettiğimiz zihniyete destek veren, o zihniyeti meşru kılmaya çalışan bir performans gösterdi. Dört yıl öncesine kadar birlikte Tayyip Erdoğan ‘a karşı bildiri imzalardık. Erdoğan karşıtı pek çok bildiride ortak imzamız var, bunlar kayıtlarda duruyor. Ama Markar Esayan özellikle son iki yıldır işlenen pek çok suçu meşru kılmaya dönük bir performans sergiledi. Onun Ermeni olmasını elbette önemsiyorum ama Ermeni olmak yeterli değil.

‘Pek çok suçun kenarından geçti’

“Ne söylediğimiz önemli. Neyi savunduğumuz önemli. Bir arada yaşama gayretini mi savunuyoruz, yoksa tek adamın meşruiyetini mi tartışıyoruz? Önemli olan artık bu.

“…Pek çok suçun kenarından geçti. Görmedi Markar. Böyle birisi değildi, suçları görürdü. Gezi’dekileri, Kobani’dekileri görmedi. Ermenilere küfredilirken, “Affedersin Ermeni” denilirken Markar, “Aslında öyle demek istemedi, şöyle demek istedi” falan diye tevil etmeye çalıştı.

“Bu suçlar işlenirken o, “Liderlik” diye sayıkladı. Bu anlamda nedamet getirmesi gerekiyor. Markar’ın Ermeni olması benim için bir şey ifade etmiyor. Benim için ne söylediği, ne savunduğu önemli. Benim partimdeki arkadaşlarım, bana çok daha yakındır.”

Ermenilerin sorunları

Paylan, Türkiye’de yaşayan Ermenilerin sorunlarını ise şöyle sıraladı:

* Ermeni okullarının statüsü yok. Statüye kavuşmalı.

* Ermeni Patrikhanesi’nde seçim yapılamıyor. Patrikhane’nin statüsü yok.

* “Soykodu” diye bir uygulama var. Ermenileri, Yahudileri, Süryanileri kodlayan… Bu uygulamaya son verilmeli.

* Askerde adının önüne “dikkat edilmesi gereken unsur” işareti konuluyor.

* Üçüncü şahıslara geçmiş Ermeni mülklerinin kamulaştırılıp iade edilmesi gerekiyor.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2015, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER