Gazeteci Sinan Aygül 'Sansür Yasası' kapsamında yargılanan ilk gazeteci olacak

Gazeteci Sinan Aygül, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğun istismarı iddialarıyla ilgili yaptığı haber nedeniyle 'Sansür Yasası' kapsamında yargılanan ilk gazeteci olacak.

Gazeteci Sinan Aygül 'Sansür Yasası' kapsamında yargılanan ilk gazeteci olacak

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğun istismarına yönelik iddiaları haberleştiren Sinan Aygül hakkında 'Sansür Yasası' kapsamında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla dava açıldı. 

Üç yıla kadar hapsi istenen Aygül, söz konusu yasa kapsamında yargılanan ilk gazeteci olacak. 

'GAZETECİNİN ORTAYA ATTIĞI İDDİALAR ARAŞTIRILMALIYDI'

Konuyla ilgili Sinan Aygül’ün avukatı Diyar Orak, gözaltına alma şekli ve tutuklama kararından beri yargı erki ile ilgili tarafsızlık ve bağımsızlık kaygısı taşıdıklarını söyleyerek yaşananların hukuksuzluk olduğuna dikkat çekti. Orak “Kamuoyunu yakından ilgilendiren bir konuda yapılan haberle ilgili olarak gazetecinin ortaya attığı iddianın araştırılması gerekirken doğrudan haberi yapan gazetecinin gece yarısı evinin aranması, gözaltına alınması ve devamında tutuklanması, baştan aşağı hukuksuzluk silsilesidir. Yasal şartları oluşmamasına rağmen tutuklanmasının hukuk zemininde izah edilebilir bir yönü bulunmamaktadır. Biz bu konuda yargı erkinin yürütme erkinin etkisi altında davrandığını düşünüyoruz. Çünkü yargılama makamları somut olayda isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluştuğunun kabulü halinde dahi tutuklama kararı verilmemesi gerektiğinin, tutuklama kararının ağır bir tedbir olduğunun ve bu uygulamanın CMK'de yer verilen düzenlemeleri bertaraf eder nitelikte olduğunu bilir. Ayrıca isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığı da açıktır. Çünkü kanuni düzenlemede esas alınan temel kriter sırf halk arasında korku, panik ve endişe yaratma saikidir. Fakat kamuoyunca tanınan ve ciddi bir saygınlığa sahip bir gazeteci olan müvekkilimizin böyle bir amacı olmadığı haberi yaptıktan sonraki davranışlarından açıkça anlaşılabilir. Zira haberde düzeltme yapmış ve konunun araştırılması gerektiğini düzeltme mesajında yeniden vurgulamıştır. Biz takipsizlik kararı verilmesini bekliyorduk ancak yine de yargılama aşamasında detayları ile tartışacağız ve kendisi hakkında beraat kararı verilmesini umuyoruz” dedi.

Sinan Aygül de “Mademki bu bir antidemokratik yasa, hukuki savunma yapmaya çalışarak anti demokratik bir yasayı meşrulaştırmayacağım” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER