Genelkurmay'a ABD askeri 'yerleştirilecek'

Pentagon, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un Ankara ziyaretine ilişkin açıklama yaptı. Buna göre, üst düzey bir ABD’li yetkili Rakka operasyonunda daha yakın işbirliği için Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nda görevlendirilecek.

Genelkurmay'a ABD askeri 'yerleştirilecek'

ABD’yle Türkiye arasındaki Rakka geriliminde ‘orta yol’ bulunmuş görünüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), operasyon konusunda koordinasyonun artırılması için ‘üst düzey bir ABD’li yetkilinin Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nda görevlendirileceğini’ duyurdu.

DHA’nın TSK’daki kaynaklarına dayandırdığı habere göre ise ABD’li subayın Genelkurmay karargahında değil, ABD’nin Türkiye’de bulunan Savunma Koordinasyon Merkezinde veya askeri ataşelikte bulunacağı öne sürüldü.

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün, IŞİD’e karşı Rakka operasyonunu başlattıklarını açıklamıştı. Türkiye’nin ‘YPG varsa biz yokuz’ dediği bilinirken, aynı saatlerde ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın Türkiye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi dikkat çekmişti.

‘BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ’

Şimdi Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, Dunford ile Ankara’da görüştüğü mevkidaşı Hulusi Akar, ‘Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Votel’e rapor verecek üst düzey bir ABD’li yetkilinin Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nda görevlendirilmesi’ konusunda anlaştı. Pentagon’un sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Dunford “Bu konuda Türk müttefiklerimizle tamamen şeffaf olmak istiyoruz” dedi.

Açıklamada, Dunford’ın görüşmeden sonra da “IŞİD karşıtı koalisyon ve Türkiye, Rakka’nın ele geçirilmesi, kontrol edilmesi ve yönetilmesi konusundaki uzun vadeli planlar konusunda birlikte çalışacak” dediği belirtildi. Pentagon, Dunford’ın “Açıkçası yakın bir müttefikimiz olarak, sizleri zorlu konularla ilgili çalışırken tamamen yakın olacağımızdan emin olmanızı istedik” dediğini de duyurdu.

‘RAKKA’DAKİ IŞİD MİLİTANLARININ İZOLE EDİLMESİ AYLAR SÜREBİLİR’

SDG’nin Rakka operasyonunda yer almasıyla ilgili Türkiye’de duyulan rahatsızlığın hatırlatıldığı açıklamada, “SDG, Rakka yakınları ve Rakka’da düşmanı izole etmek için güneye doğru ilerliyor. İzolasyon aşamasının aylar süreceğini her zaman belirttik”ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Dunford’ın şu sözleri aktarıldı: “DSG, IŞİD’in Rakka’daki güçlerinin Musul’daki güçleriyle takviye edilemeyeceğinden ve Rakka’dan Türkiye’ye, Avrupa’ya, ABD’ye yönelik bir saldırının yürütülmeyeceğinden emin oluyor. Onların hareket kabiliyetini kısıtlayacağız.”

‘RAKKA OPERASYONU İÇİN DOĞRU KARIŞIMI BULMAK’

Ayrıca Dunford’ın “Rakka’nın kontrol edilmesi ve yönetilmesi için SDG’nin çözüm olmadığını her zaman biliyorduk. Şu anda yaptığımız şey, operasyon için güçlerin doğru karışımını bulmak” dediği de aktarıldı. Rakka operasyonu için doğru karışımın ‘bölge halkı ve yerel aşiretler’ olduğunu vurgulayan Dunford’ın “Operasyon çoğunlukla Arap ve Sünni Araplardan oluşan bir güce ihtiyaç duyuyor. Buna benzer güçler de var. Ilımlı Suriyeli muhalifler, Suriye ordusunun eski askerleri, Özgür Suriye Ordusu var” dedi. Dunford, “Rakka’ya yaklaştıkça, bölgede yardım etmeye hazır olduğumuz diğer güçleri de belirleyeceğiz” diye de ekledi.

SDG’nin Suriye’deki IŞİD militanlarını tecrit etme konusunda ‘harika’ bir iş başardığının altını çizen Dunford, Ankara’daki görüşmenin ‘Rakka’nın ele geçirilmesi aşamasına Türkiye ve Türkiye’nin ABD’nin planları hakkındaki görüşleri dahil edilmeden ilerlemeyeceği yönündeki uzun vadeli sözü’ pekiştirdiğini ifade etti. Dunford, “Türkler, bunu yapacak güçleri tanımlamada yardımcı olacak” dedi. (Evrensel)

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2016, 16:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER