Güneş battıktan sonra gösteri 9 ay sonra serbest olacak

CHP'nin iptal başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, güneş battıktan sonra eylem yasağı düzenlemesini iptal etti. İptal 9 ay sonra uygulamaya girecek.

Güneş battıktan sonra gösteri 9 ay sonra serbest olacak
Anayasa Mahkemesi’nin, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin güneş batmadan önce bitirilmesi ve toplantının genel yollarda yapılamayacağını düzenleyen 2911 sayılı Kanun maddelerini iptal ettiği ortaya çıktı.


Milliyet gazetesinden Türker Karapınar’ın haberine göre, 
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu görüştü. Yüksek Mahkeme, kanunun bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak, iptal etti. Mahkemenin, toplantı ve yürüyüşlerin güneş batmadan önce bitirilmesini “süre yönünden çok keskin” bulduğu, toplantı yapılamayacak genel yollar ifadesini ise “muğlak” bulduğu öğrenildi. Yüksek Mahkeme’nin, iptal ettiği hükümlerin 9 ay sonra yürürlüğe gireceği bildirildi.

CHP İPTAL İSTEMİŞTİ

CHP’li 119 milletvekili, 2911 sayılı Kanun’un, “Toplantı ve gösteri yürüyüşü zamanı” başlıklı, “Toplantı ve yürüyüşlere ve bu amaçla toplanmalara güneş doğmadan başlanamaz. Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneş batmadan önce dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00’e kadar yapılabilir” ifadelerinin yer aldığı 7. maddesi, “Yasak yerler” başlıklı, “Genel yollar ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve TBMM’ye bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamaz ve şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” şeklindeki 22. maddesinin de aralarında bulunduğu bazı maddelerinin iptali istemiyle AYM’ye başvurmuştu. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER