'Hasta tutsaklar sayısı artıyor, hükümet acilen adım atmalı'

Hapishanelerde 578 olduğu belirtilen hasta tutsak sayısının bilinenin görünen yüzünü teşkil ettiği, Nevşehir Hapishanesi’ndeki hasta tutsak Yıldırım Demir’den gelen haberle ortaya çıktı.

'Hasta tutsaklar sayısı artıyor, hükümet acilen adım atmalı'
Hapishanelerde 578 olduğu belirtilen hasta tutsak sayısının bilinenin görünen yüzünü teşkil ettiği, Nevşehir Hapishanesi’ndeki hasta tutsak Yıldırım Demir’den gelen haberle ortaya çıktı. Ağır hasta tutsak Demir’in durumu hakkında kaygı verici yeni bilgiler öğrendiklerini söyleyen TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Hava Özcan, hapishanelerde sağlıkçılardan ve insan hakları savunucularından oluşan sivil bir heyetin çalışma yapmasına olanak sağlanması gerektiğini vurguladı. Özcan, Adalet Bakanlığı’nın kendilerinden acil hasta tutsaklara ilişkin bilgi istediğini ancak aradan bir ay geçmesine rağmen halen adım atmadığını belirterek, “Artık yetkililerin söylemlerini somutlaştırması hayati önem kazandı” diyerek hükümete adım atması çağrısında bulundu. 


Son yıllarda hasta tutsak sayısında ciddi biçimde yaşanan artış sürüyor. AKP hükümetinin “düzenleme yapılacağı” sözleri karşılıksız ve havada kalmaya devam ederken, hasta tutsakların yaşadıkları çile de zaman geçtikçe katlanıyor. Son olarak Nevşehir Hapishanesi’nde bulunan siyasi tutsak Yıldırım Demir’in çok sayıda rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı. 

İHD’nin Ekim 2014 itibariyle güncellediği hasta tutsaklar raporuna göre 578 olan bu sayının, hükümetin insani yönlü bir adım atmadığı her geçen süre için artma riski de güçleniyor. 

SAYI VAHİM BİÇİMDE ARTIYOR

TUHAD-FED Ankara Temsilciliği’ne mektup göndererek, durumu hakkında bilgi veren Demir, uzun süredir sağlık sorunları yaşadığını belirterek, “Rahatsızlıklarım doktor raporlarıyla belgeli. Ancak şimdiye kadar durumu daha çok acil olan arkadaşlara engel olmama düşüncesiyle paylaşmadım. Fakat benim de durumum her geçen gün kötüye gidiyor” ifadelerinde bulunarak, durumu hakkında bilinmeyenleri aktardı. 

19 yıldır hapishanede olan Demir’in rahatsızlıkları şöyle: “Gözünde görme noktası üzerinde sıvı birikmesi, körlüğe gidiyor. Bronşit, hemeroit, reflü, gastrit, les gevşekliği, prostat, kulak çınlaması (vertigo) işitme kaybı. Her iki dizde menüsküs yırtığı.” 

BİLİNEN SADECE GÖRÜNEN YÜZÜ

Demir, daha önce iki kez Adana’da hastaneye yatırılmasına rağmen “askerlerin baskılarından dolayı her ikisinde de ameliyat olmadan hapishaneye geri dönmek zorunda kaldığı” bildirildi. Bunların yanı sıra bel fıtığı ameliyatı olan Demir’in burnundan da iki kez ameliyat geçirdiği öğrenildi. Gözünden 4 defa anjiyo olan Demir’in gözünün birinin de tamamen kör olmak üzere olduğu kaydedildi. 

Aynı zamanda kamuoyuna da ilk kez rahatsızlıkları yansıyan Demir’in, tüm hastalıklarına ilişkin 12 sayfa rapor bulunuyor. Bir diğer konu ise hapishanelerdeki hasta tutsak sayısının gelen bu mektupla birlikte daha fazla olabileceği kuşkularına da somutluk kazandırıyor. 

Demir, yolladığı mektupta rahatsızlıkların artması ve sağlığını ciddi şekilde etkilemesinden ötürü duyarlılık çağrısında bulundu. 

17 YILDIR TEDAVİ OLAMIYOR

Ordu Hapishanesi’nde bulunan siyasi tutsak Aydın Değirmenci de rektum kanseri olan hasta tutsaklardan.  Ameliyat edildiği 1997 yılından bu yana tedavisi ile ilgili hiç bir şey yapılmadığı belirtiliyor. Hastanelere sevki sırasında kelepçeli muayeneyi reddettiği için Değirmenci’nin hastaneye de götürülmediği öğrenildi. Koşullarının ağır olduğu bildirilen Değirmenci’nin geçirdiği ameliyatın ardından daima bir sonda ve torba ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor.  

SİVİL GÖZLEME AÇILMASI ŞART

Hasta tutsakların hayati riskleri kadar sayılarının da arttığını kaydeden TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Hava Özcan, bu sayının bilinenden fazla olduğu kuşkularının olduğunu ve hapishanelerde bunun için sağlıkçılardan ve insan hakları savunucularından oluşan sivil bir heyetin çalışma yapmasına olanak sağlanması gerektiğini ifade etti. Özcan, Yıldırım Demir’in kendilerine gönderdiği mektupla birlikte hasta tutsaklar gerçeğinin daha kapsamlı bir mesele olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. 

‘BAKANLIK ARTIK ACİLEN ADIM ATMALI’

Özcan, bir ay önce kadar Adalet Bakanlığı’ndan kendilerine acil hasta tutsaklara ilişkin bilgi istendiğini belirterek, “Biz hasta tutsaklar meselesinde gereken bilgileri aktardık. Fakat bugüne kadar geçen sürede herhangi bir adım atılmış değil. Bunlar artık laf olmaktan çıkmalı. Çünkü hayatların sona ermesi, yıkıma uğraması söz konusu. Hapishanelerden hayati anlamda gelen her kötü haber, çıkan her cenaze ciddi infial oluşturuyor toplumda. Bunun karşısına geçilmeli artık. Sadece tutsaklar değil aileler, yakınları ve kamuoyu da ciddi zarar görüyor. Bakanlık bir an önce yaptığı açıklamaların gereğini yerine getirmeli artık” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 17:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER