HDK: 'Öcalan üzerindeki tecrit kalkmalı'

HDK, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında AKP'nin savaş politikasına tepki gösterdi.

HDK: 'Öcalan üzerindeki tecrit kalkmalı'
HDK'nin eş sözcüleri Tuncel ve Kürkçü, halkları savaşa karşı tavır almaya çağırırken, Kürt Halk Önderi Öcalan'a tecridin son bulmasını ve Meclis'in çözüm süreci için devreye girmesini istedi.


Halkların Demokratik Kongresi ( HDK) Eşsözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, İstiklal Caddesi'ndeki HDK bürosunda düzenledikleri basın toplantısında AKP'nin savaş politikasını değerlendirdi...

'AKP SİVİL DARBE YAPIYOR'

Toplantıda konuşan Tuncel, Türkiye'nin çok ciddi bir kaos ve gerilim süreci yaşadığını, bu gerilim ve kaosun durdurulmasının önlerindeki en acil görevlerden birisi olduğunu söyledi. 7 Haziran seçimlerinde Türkiye halklarının AKP'nin baskı politikalarına "dur", HDP'nin yeni yaşam projesine ise "evet" dediğini dile getiren Tuncel, sonucun bu olmasına rağmen AKP'nin baskı ve zorla hala halkları yönetmeye çalıştığını söyledi. Tuncel, "AKP şu anda bir sivil darbe yapıyor" tepkisinde bulundu.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın öncülüğünde 2013 Amed Newrozu ile başlayan çözüm süreci sonrasında Türkiye halklarında barış umudunun yeşermeye başladığını söyleyen Tuncel, bugün ise AKP tarafından savaş konseptinin devreye sokulduğunu ifade etti. Yaşanan savaşın sorumlusunun AKP olduğunu belirten Tuncel, "Halkın barış umudu ile oynamak kimsenin hakkı değildir. Bugün yaşanan savaşın sorumlusu AKP'dir. Kürt halkı AKP'nin çözümden yana olmadığını, çözümsüzlükten yana olduğunu gördü. Tam bir savaş başladı. Bu çözüm sürecini bozan bizzat Erdoğan ve talimatlarını alan AKP'nin kendisidir" dedi.

'BARAJI AŞMAMAMIZ İÇİN SÜRECİ HEBA ETTİNİZ'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın HDP'yi hedef alarak, sürekli çözüm sürecinin HDP'nin yüzünden bittiğini iddia etmesine sert tepki göstererek, "Siz barajı aşmamamız için süreci heba ettiniz" dedi. AKP'nin çatışmalı ortama geri dönmesi ile gündeme gelen "90'lı yıllara geri mi dönülüyor" söylemlerine değinen Tuncel, "90'lı yıllarda kanunsuz olan her şeyi AKP kanun içine sıkıştırarak, yasallaştırdı. Musa Çitil kimdir? Şu anda Diyarbakır Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı. '90'lı yıllara geri dönülmedi mi" dedi.

'HALKLAR SAVAŞA TAVIR ALMALI'

Dün Silopi'de polisin halkı taraması sonucu yaşanan katliam girişimine de tepki gösteren Tuncel, "Barışta ısrarcıysanız neden peki savaşı devreye soktunuz. Bu savaş hepimiz yakar. Sadece Kürtler değil, tüm Türkiye halklarının bu savaşa karşı tavrını ortaya koymalıdır. Davutoğlu çok rahat söylüyor 'biz çocuklarımızı feda etmeye diye, soruyoruz buradan, kimin çocuklarını ne için feda ediyorsunuz" diye konuştu. 

TALEPLER

Tuncel, HDK olarak çözüm önerilerini aktararak, bir an önce Dolmabahçe Mutabakatı'na dönülmesi ve müzakerelerin başlaması, gözlemci heyetlerin İmralı'ya gitmesi ve Meclis'in çözüm sürecinde rol oynaması çağrısında bulundu. 

Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride de değinen Tuncel, "Tecrit bir tehdit aracı olarak kullanılıyor. Mesele HDP heyetinin İmralı'ya gitmesi değil, mesele Sayın Öcalan'ın gelip barışın inşasında daha aktif rol oynamasıdır. Devlet heyetinin Sayın Öcalan ile görüştüğüne dair haberleri doğru bulmuyoruz. Bu tecridi meşrulaştırmak amaçlıdır" dedi. 

Tuncel, konuşmasının sonunda yarın Barış Bloku tarafından Bakırköy Halk Pazarı'nda saat 17.00'de gerçekleştirilecek olan Barış Mitingi'ne katılım çağrısı yaptı.

'TÜRKİYE KÜRTLERİ BOMBALAYARAK IŞİD'İN GÜÇLENMESİNE YOL AÇTI'

HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü ise ulusal ve uluslararası boyutta çatışmalı ortamın meşruiyetinin sorgulanması gerektiğini ifade ederek, "AKP, Türkiye'nin IŞİD'in tehdidi altında olduğuna dair bir resim verdi. Bu resimle ABD ve Avrupa'ya yanaştı. Ancak ABD ve Avrupa ile IŞİD'e karşı mutabakata varan Türkiye'nin savaş uçakları İŞİD mevzilerini es geçerek, Kandil'i ve PKK'nin kamplarını bombaladı. Türkiye Kürtlere karşı savaş açtı. Buna NATO, ABD ve diğer ülkeler tepki gösterdi. Türkiye IŞİD'e karşısında Kürtleri bombalayarak, IŞİD'in güçlenmesine yol açmıştır" diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2015, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER