HDP: Devlet cenazenin nasıl gömüleceğini pazarlık konusu yaptı

HDP, Günay Özarslan’ın cenazesinin defnedilmesinin polis tarafından engellenmesi nedeniyle 24-27 Temmuz’da Gazi Mahallesi’nde yaşananlarla ilgili değerlendirme raporunu açıkladı.

HDP: Devlet cenazenin nasıl gömüleceğini pazarlık konusu yaptı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Temmuz’da Bağcılar’da polis tarafından öldürülen Günay Özarslan’ın cenazesinin defnedilmesinin polis tarafından engellenmesi nedeniyle 24-27 Temmuz’da Gazi Mahallesi’nde yaşananlarla ilgili değerlendirme raporunu açıkladı.

Rapor, olay yerinde bulunan ve gelişmeleri yakından takip eden HDP İstanbul milletvekilleri Turgut Öker, Ali Kenanoğlu, Garo Paylan, Beyza Üstün, Filiz Kerestecioğlu, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca tarafından hazırlandı.

Raporda “24-27 Temmuz 2015 tarihleri, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez devletin özel harekât ve çevik kuvvet polisinin bir ibadethaneye saldırması ve zorla girme girişimine ve ibadethane morgundaki bir cenazeyi çalmak istemesine sahne olmuştur” ifadelerine yer verildi.

24 Temmuz’da IŞİD’e operasyon yapıldığı bilgisi basına yansısa da gözaltına alınan IŞİD sempatizan ve üyelerinin gözaltına alınma biçimi ve kısa sürede serbest bırakılmasıyla sonuçlandığı belirtilen raporda, “Aynı sabah Bağcılar’da DHKP-C üyesi olduğu iddia edilen ve hakkında yakalama kararı bulunmayan Günay Özarslan, yargısız infazla öldürülmüştür” denildi.

Yaşananlar

Özarslan’ın öldürülmesi sonrasında yaşanan olaylar raporda şu şekilde özetlendi:

* Günay’ın cenazesinde de devlet ve siyasi iktidar, hem katledip hem de cenaze erkânının nerede ve nasıl yapılacağına karışma kararı almıştır. Bir toplum, bir inanç grubu katledilen bir canının nerede ve nasıl gömeceğini de devlet ile pazarlık konusu yapmaya zorlanmıştır.

* Günay Özarslan, görgü tanıklarının ifadesine ve olayla ilgili Savcılık dosyasına göre, kaldığı eve düzenlenen operasyonda sağ olarak gözaltına alınabilecekken polis tarafından öldürülmüştür.

* Günay’ın cenazesi, Adli Tıp Merkezi’ndeki otopsinin ardından Emniyet tarafından uzun süre ailesine teslim edilmemiştir.

* Türkiye, devletin özel harekât ve çevik kuvvet polisi gücü ve mühimmatı marifetiyle ilk kez bir ibadethaneye zorla girme girişimine ve ibadethane morgundaki bir cenazenin zorla alınmak istenmesine sahne olmuştur. Günay’ın ‘gömülme hakkı’ üç boyunca ihlal edilmiştir.

* Gözaltı işlemi yaptığı sırada bir binadan açılan ateşle yaralanan polis memuru Muammet Fatih Sivri, kaldırıldığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmiştir.

* DİHA muhabiri Cüneyt Yavuz, polisin attığı gaz fişeğinin bacağına isabet etmesi sonucu yaralanmıştır.

* Barikatların uzağındaki bir kişi polis tarafından atılan biber gazı fişeğiyle başından yaralanmıştır.

* Alevilerin ibadethanesi olan Cemevi biber gazına boğulmuş, gaz kokusu mekâna sinmiş ve bina fiziksel zarar görmüştür.

* TOMA’lar cadde ve sokaklardaki çok sayıda ağacı ya yerinden sökmüş ya da zarar vermiştir.

* Dükkânların camları kırılmış, esnaf üç gün boyunca iş yapamamıştır.

* Olaylar sırasında 4 TOMA ve 3 akrep tabir edilen araç zarar görmüştür. Dört gün boyunca süren polis müdahalesinde miktarı açıklanmayan kamu kaynağı boşa harcanmıştır.”

Valilik görüşmesi

Raporda İstanbul Valiliği’yle yapılan görüşmeye de yer verildi.

HDP İstanbul Milletvekilleri Turgut Öker, Ali Kenanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ile Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’in bulunduğu bir heyet, İstanbul Valiliği’nde yaptıkları görüşmede sonrasında cenazenin 27 Temmuz’da kaldırılması sağlandığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2015, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER