HDP, 6 YPG'linin El-Nusra'ya teslim edilmesini sordu

HDP, 6 YPG’linin Türkiye tarafından El-Nusra’ya teslim edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP, 6 YPG'linin El-Nusra'ya teslim edilmesini sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Türkiye’de tedavi gören 6 YPG’linin Türkiye tarafından El-Nusra’ya teslim edildiği yönündeki bilgileri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.

Ayhan, “Terör örgütü DAİŞ’in Kobanê Kantonuna saldırılarında yaralanan Rojavalıların Kobane’de tedavi olanağının olmadığı durumlarda bu yaralılar resmi yollarla Türkiye çevre illerdeki hastanelerde tedavi olma olanağı sağlanmaktadır. Kimi durumlarda da AFAD’ın ve resmi makamların onayıyla durumu ağır olan yaralılar Ankara vb. illerde tedavi edilmektedirler. Tıpkı Ankara’da bu resmi prosedür işletilerek tedavi görmek zorunda kalıp ta Eğitim-Sen Genel Merkezinin misafirhanesinde kalmak zorunda olan Rojavalı yaralılar gibi. Ancak, her ne hikmetse devletin resmi bir kurumunun onayı ve bilgisi dâhilinde olan bu yasal durum, devletin bir başka kurumunca terörize edilerek bu kişiler gözaltına alınmakta, sendika ise sanki yasa dışı bir faaliyetin odağıymış gibi zan altında bırakılmak istenmektedir” ifadelerini kullandı.

Ayhan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları sordu:

* Bahse konu olan olayda gözaltına alınan yaralıların gözaltı gerekçesi nedir? Bu yaralılara resmi makamlar tarafından tedavileri süresince geçici kimlik verildiği ve tedavilerinin resmi prosedür takip edilerek yapıldığı iddiaları doru mudur? Şayet doğru ise buna rağmen niçin gözaltı gerçekleşmiştir?

* Rojavalı 6 yaralı şahsın tedavilerinin ardından iradeleri dışında El-Nusra’nın denetiminde olan Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından sınır dışı edildikleri iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise sınır dışı edilme kararı devletin hangi kurumu tarafından alınmıştır?

* Sınır dışı kararı alınmadan önce ne gibi yasal prosedürler uygulanmıştır? Örneğin BMMYK (Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği) tarafından kişilerin mülakatı yapılmış mıdır? Şayet yapılmışsa bu kişilerin sığınma yada üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmuş mudur?

* Hangi gerekçelerle Rojavalı 6 Kürt vatandaş DAİŞ terör örgütünün muadili olan El-Nusra’nın denetimindeki bölgede sınır dışı ediliyor. Bu durum Türkiye’nin de taraf olduğu AİHS’nin “Sınır dışı edilecek kişilerin gönderileceği ülkede ölüm cezası, işkence ve insanlık dışı muamele gibi durumlarla karşılaşmamasını güvence altına almakla yükümlüdür” hükmünü hükümet olarak ihlal etmiş olmuyor musunuz?

* Rojavalı 6 Kürt vatandaşın iltica başvurusu bulunmakta mıdır? Şayet bulunmakta ise değerlendirme konusu yapılmamış olması AİHS’nin ‘Mülteci ve sığınmacılara iltica ve sığınma hakkı düzenleyen hükümleri uyarınca devletlerin korunması altında bulunmaları gerekmektedir’ hükmünü taraf bir ülke olarak ihlal etmiş olmuyor musunuz?

* Sınır dışı edildiği iddia edilen Rajavalı 6 Kürt vatandaşın akıbetleri hakkında hükümetinizin herhangi bir bilgisi var mıdır?

* AİHM’nin Türkiye hakkında sınır dışı etme işlemine ilişkin olarak vermiş olduğu ihlal kararları var mıdır? Varsa hangi gerekçelerle bu kararlar verilmiştir?
Rojava bölgesinde YPG-YPJ güçleri ile DAİŞ, El-Nusra gibi terör örgütleri arasında bir savaşın yaşanmakta olduğu dünya ve Türkiye kamuoyunca bilinmektedir. Buna rağmen 6 Rojavalı Kürt vatandaşını göz göre göre savaştıkları örgütün hâkimiyetinde olan bölgeden sınır dışı edilmiş olmaları açıkça bunların ölüme gönderilmesi sonucunu doğurmuyor mu?

* Rojavalının 6 Kürt vatandaşının sınır dışı edilmesinin Türkiye’nin Rojava devrimine yaklaşımıyla bir ilgisi bulunmakta mıdır?

Ne olmuştu?

26 Temmuz’da, Eğitim-Sen’in Ankara’daki merkezine yapılan baskında, tedavisi süren 12 YPG’li gözaltına alınmıştı.

Savcılık tarafından gözaltına alınanlardan birisi tutuklanmış, 11 kişi de serbest bırakılmıştı.

Ancak serbest bırakılan 11 kişiden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan 6 kişi Yabancılar Şubesi’ne gönderilmişti.

imc tv’ye konuşan Eğitim-Sen yöneticileri, El Nusra’ya teslim edildiği iddia edilen ve isimleri YPG tarafından açıklanan 6 kişinin, sendikaya yapılan baskında gözaltına alınan ve daha sonra Yabancılar Şubesi’ne gönderilen 6 YPG’li olduğunu söylemişi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Kobani Komutanlığı, Türkiye’de tedavi gören 6 YPG savaşçısının Türkiye tarafından El-Nusra’ya teslim edildiği açıklamıştı.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2015, 23:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER