HDP-AKP Hükümeti ortak açıklama yaptı

HDP İmralı Heyeti ile AKP Hükümeti temsilcileri, çözüm sürecine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

HDP İmralı Heyeti ile AKP Hükümeti temsilcileri, çözüm sürecine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.


Birkaç gün önce Kandil'de KCK yöneticileri ile bir araya gelen HDP İmralı Heyeti, bugün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir araya geldi. Görüşmeye, HDP Heyeti'nden Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder ile AKP Hükümeti adına Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala katıldı. Toplantının ardından ortak basın toplantısı yapıldı.

Açıklama Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu.

'SORUN DEVLETİN DÖNÜŞÜMÜYLE İLGİLİ'

Önder, toplantı sonrası okuduğu yazılı metinde, şunları kaydetti:

"Tarihi bir karar sürecinin eşiğinde bulunmaktayız. Başlangıcından bugüne bu sorun devletin dönüşümüyle ilgilidir. Bugüne kadarki egemen devlet zihniyeti bu meseleyi salt iktidarlaşma aracı olarak düşünmüş, kör şiddetin kurbanı haline getirmekten kurtarmamıştır. Barış ve evrensel demokrasiyle bağı sağlıklı kurulmadıkça, demokratik barışın devlet ve toplum yapısından hak, adalet, eşitlikten yana değişim sağlaması düşünülemez. Süreç cumhuriyet tarihi boyunca varlıkları dışlanan tüm unsurların özgür ve eşitçe tanınması ve yeni norm sisteminde kendileri olarak yer almalarıyla gelişmek durumundadır. 

'SÜREÇ CİDDİ AŞAMAYA GELDİ'

Tarihin bizlere yüklediği büyük sorumluluk; çözümün de çözümsüzlüğün de salt bizim toplumlarımızla ilgili olmadığı, tüm bölgeyi hatta dünyayı etkileyen bir muhtevası olmasıdır. Bölgenin yüzyıllık dengeleri altüst olurken küresel ve bölgesel zorbalıkların yol açtığı algısal ve iradesel yaklaşımlar evrensel insani değerler ölçüsünce geliştirilerek açılmalıdır. Muhtevası gereği çok hareketli, dinamik bölgesel koşullar gözününe alındığında sürece de dinamik yaklaşım gereklidir. Bütün bu belirlemeler ışığında zaman zaman aksama ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, sorumlu ve ciddi aşamaya gelmiş bulunmaktadır."

Önder, süreçte gelinen aşamaya ilişkin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın temel belirlemesini ise şöyle aktardı: 

ÖCALAN PKK'YE KONGRE ÇAĞRISI YAPTI

"Otuz yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakmak temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır.

Hem gerçek demokrasinin hem de büyük barışımızın temel omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır:

- Demokratik siyaset, tanımı ve içeriği

- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanınması

- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönül başlıklar

- Çözüm sürecinin sosyoekonomik boyutları

- Süreçte demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması

- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,

- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi,

- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,

- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni anayasa."

DESTEK ÇAĞRISI

Önder, konuşmasının sonunda, şunları ifade etti: "Tüm bu hususlarda beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçmesi için çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yok. Biz de HDP olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya çağırıyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu düşünerek emek veren ve verecek olan tüm güçleri selamlıyoruz."

AKDOĞAN: AÇIKLAMAYI ÖNEMSİYORUZ

Akdoğan ise şöyle konuştu: "Çözüm sürecinde, samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımızı biliyoruz. Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır. Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz."

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2015, 19:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER