HDP: AKP'nin çözüm karşıtı uygulamaları devam ediyor

HDP Grup Başkanvekili Baluken, AKP hükümetinin yeni korucu alımlarına başvurmasına tepki göstererek, konuyu Meclis’e taşıyarak, Başbakan Davutoğlu’na soru önergesi verdi.

HDP: AKP'nin çözüm karşıtı uygulamaları devam ediyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Baluken, AKP hükümetinin yeni korucu alımlarına başvurmasına tepki göstererek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Baluken soru önergesinde, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt meselesinin çözümü ile ilgili başlatılan çözüm görüşmeleri ikinci yılını doldurmuşken, AKP hükümetinin çözüm karşıtı uygulamalarının devam ettiğine değindi.

‘Barıştan çok savaşı çağrıştıran pratikler’

Çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmesi konuşulurken, korucu alımlarının gerçekleştirilmesi barıştan çok savaşı çağrıştıran pratikler olarak görülmektedir.

“Bingöl ilimiz Kiğı ilçesi ve Elazığ ilimiz Karakoçan ilçesi Kaymakamlıklarının çıktığı ilana göre toplamda 300 korucu alımı gerçekleştirilmektedir.

“Açıktır ki, Türkiye halklarının barış istemlerine karşın AKP iktidarı silahı öncüle alan bu politikaları kaygı uyandırmaktadır. Nitekim bu kaygılar hem Bingöl’deki yurttaşlarımızda hem de Bingöl dışında yaşayan hemşehrilerimizde yankı bulmuş ve korucu alımlarının durdurulması için demokratik eylem ve etkinlikler düzenlenmiştir.”

‘Sürecin ruhuna aykırı değil mi?’

Baluken, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları sordu:

* Bingöl ilimiz Kiğı ilçesine alınmakta olan 150 Geçici Köy Korucusu alımı neden yapılacaktır?

* Korucu alımları yapılmadan önce yöre halkı, sivil toplum kuruluşları ve ilgililer tarafından dillendirilen itirazların dikkate alınmama gerekçesi nedir?

* Resmi ilan Baraj ve HES’lerin güvenliği için alımı ile gerekçelendirilen korucuların ‘özel işletme’ niteliğindeki yerleri kamusal kaynaklardan oluşan ödemelerle korumaya yöneltilmesinin izahı nedir?

* Halkın verdiği vergilerle özel işletmelerin mekânlarının korunmaya çalışılmasının hukuki boyutu nedir?

* Karakoçan ilçemiz sınırlarında bulunan Pembelik Barajının korunması amacıyla 150 geçici köy korucusunun alınması, Kiğı ilçemizde olduğu gibi kamusal kaynaklarla özel şirketlere bağlı işyerlerinin korunması anlamına gelmektedir. Bu yönlü bir alımın hukuki bir zemini var mıdır?

* Çözüm Süreci’nin başladığı 2012 yılının son aylarından itibaren Türkiye genelinde alınan korucu sayısı kaçtır? Bu korucu alımları hangi illerde yapılmıştır?

* Korucu alımları, HES yapımları ve Karakol yapımları çözüm sürecinin barışı ve demokratikleşmeyi esas alan ruhuna aykırı değil midir?

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2015, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER