HDP: İnsan hakları ihlalleri nedeniyle kaç personeliniz mahkum edildi?

HDP, Nusaybin’de özel harekat polislerinin gazetecilere yönelik şiddetini Meclis’e taşıdı.

HDP: İnsan hakları ihlalleri nedeniyle kaç personeliniz mahkum edildi?

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Nusaybin’de özel harekat polislerinin gazetecileri uyguladığı şiddete ilişkin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergede Anadolu Ajansı muhabiri Arif Altunkaynak ile Doğan Haber Ajansı muhabiri Ahmet Akkuş’un, 11 Ağustos’ta, Nusaybin Devlet Hastanesi önünde haber takibi yaptıkları sırada darp edildikleri belirtilerek, basına yansıyan görüntülerde polisin, basın emekçilerine hakaret ettiği ve silah dipçikleri ile darp ederek havaya ateş açtığı ve kameralarının tahrip edildiğinin görüldüğü ifade edildi.

Güneyli, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu soruları sordu:

Basın emekçilerine yapılan saldırıyla ilgili başlatmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Başlatılmışsa soruşturma hangi aşamadadır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?

* Mardin Valiliği’nin olayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada ‘Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya ve gerekli operasyonlara devam edilmekte’ denmiştir. Yurttaşların can ve mal güvenliğini tesis etme açısından yaşanan bu hadiseyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

* 2002 yılından itibaren Türkiye genelinde İçişleri Bakanlığının güvenlik birimine bağlı personel için yapılan suç duyurusu sayısı kaçtır? Bu başvuruların bölgesel dağılımı yıllara göre nasıldır? Kaç tanesinin yargılanmasına izin verilmiştir? Kaç tanesi için yapılan başvuru reddedilmiştir?

* İdare mahkemesine açılan tam yargı davalarında kaç mahkûmiyetten ne kadar tazminat ödenmiştir?

* İnsan hakları ihlalleri nedeniyle kaç personeliniz tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir?

* İnsan hakları ihlalleri nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğünün mahkûm olduğu ceza davası ve idari dava sayısı kaçtır? Bu kapsamda ne kadar tazminat ödenmiştir?

* Bakanlığınızın ‘kamu’ tanımı nedir? Kamu güvenliğini tesis etmede ana ekseni halkın mı devletin mi korunması oluşturmaktadır?

Ne olmuştu?

Nusaybin’de Hükümet Konuğu’na yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıda 1’i ağır olmak üzere 3 özel harekat polisi yaralandı, bir PKK’li de hayatını kaybetti. Yaralı polisin Nusaybin Devlet Hastanesi’ne gelişini çekmeye çalışan gazetecilere Özel Harekat polisleri saldırmıştı.

Sözlü ve fiili saldırı sırasında Arena Gazetesi Muhabiri Ahmet Akkuş olayı Banu Güvenl’ Artı Haber’de anlatmıştı.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2015, 18:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER