HDP: Kobani'ye acil insanı koridor açılmalı

Kobanê’de 90 gündür süren direnişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP’li vekiller, Türkiye’nin “Düştü düşecek” beklentilerinin aksine kentin adım adım kurtuluşa yürüdüğünü söyledi

HDP: Kobani'ye acil insanı koridor açılmalı

Kobanê’de 90 gündür süren direnişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP’li vekiller, Türkiye’nin “Düştü düşecek” beklentilerinin aksine kentin adım adım kurtuluşa yürüdüğünü söyledi. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, “Acil insanı koridor bir an önce açılmalı. Oraya askeri ve insani yardımların kesintisiz yapılması lazım ve hala çok ciddi bir koridor sorunu söz konusu. Türkiye devletinin de artık tutumunu daha net ortaya koyması lazım” dedi.

Rojava devrimini boğmaya yönelik, uluslararası güçlerin desteği ile DAİŞ çetecilerinin Kobanê’ye saldırısının üzerinde 90 gün geçti. Sadece bir kentin direnişi değil tüm dünyaya mal olan bir direnişe dönüşen Kobanê’de YPG/YPJ’nin çetelere karşı mücadelesi sürerken, kentin yanı başındaki Suruç’ta arka cephe olarak direnişe katıldı. On binlerce zorla göçertilene ve direnişe destek için gelen aktivistlere ev sahipliği yapan Suruç’ta bu tarihi direnişteki yerini şimdiden aldı. 90 günlük direniş bilançosun değerlendiren HDP’li vekiller “Düştü düşecek” beklentisine rağmen dimdik ayakta kalan kentin arka cephesinde yaşananları anlattı.

‘YPG/YPJ’NİN GÖSTERDİĞİ DİRENİŞ KUTSALDIR’

Kürt gençlerinin Kobanê’de gösterdikleri kahramanlıkla bir kez daha destan yazdıklarını söyleyen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “YPG/YPJ’nin gösterdiği kahramanlıkla onları kutsal olarak değerlendirdik. Kobane kentinin saldırılardan alt üst olurken 200 bine yakın çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluşan yurttaşlar çaresiz kalarak topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Büyük bir insanlık dramı yaşandı. Ancak Kobane düşmedi ve büyük bedellerle sadece Kobanê’nin onuru savunulmadı tüm insanlığın onuru savunuldu orada. Kobanê’ye saldıranlar sadece Kürtlere değil tüm insanlığın düşüncelerine saldırdı” diye konuştu.

DAİŞ İLE TÜRKİYE’NİN İŞBİRLİĞİ

AKP hükümetinin ve Türkiye devletinin DAİŞ’e verdiği destekle Kobanê’yi düşürmeye çalıştığını kaydeden Sarıyıldız, “Hala de yardımın her türlüsü DAİŞ çetelerine yapılıyor. Barış süreci var deniliyorsa, o zaman bu destek bu sürecin ruhuna uymuyor. Ortak, özgür ve eşitlikçi bir yaşmadan söz ediyoruz. Böyle bir süreçte gidip te Kobanê’nin düşmesi için bir çete gurubuna ortak olmak ne anlama geliyor?” dedi.

‘FEDAKARLIK VE KAHRAMANLIK GÖRÜYORUZ’

Kobanê’nin üç tarafı çeteler tarafından kuşatıldığını, sadece Türkiye tarafı kaldığı için halkın sahiplenmesinin önemine değinen Sarıyıldız, “Saldırıların başından beri Kuzey Kürdistan’ın sınır direnişi de devam ediyor. Bu direniş çok önemli bir sahiplenme oldu. Eğer sınırın bu tarafı sahiplenmesiydi Kobane düşmekten kurtulamazdı. Ondan dolayı da Kobanê’nin adım adım özgürlüğe doğru gittiğini görebiliyoruz. Geçen 3 aya baktığımızda baştan sonra kadar fedakarlık ve kahramanlık görüyoruz” dedi.

‘BİNLERCE KİŞİYE SURUÇ HALKI KUCAK AÇTI’

DAİŞ’in Kobanê’ye saldırılarından sonra halkın büyük bir trajedi yaşadığını ve binlerce insanın göç yolarına düştüğünü hatırlatan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise “3 aydır Kobanê’den gelen binlerce kişiye Suruç halkı kucak açtı. Çok zorluklar sıkıntılar yaşandı ama desteklerini sonuna kadar sunmaya çalıştılar” şeklinle konuştu.

‘DEVLETİN KOBANÊ İÇİN BİR PRATİĞİNİ GÖRMEDİK’

“Türkiye devleti Kobanê’ye de Suruç’a da aynı düşmanca tutumla yaklaştı” diyen Tuğluk, şunları söyledi: “Gelen halkımızın bir kısmı çadırlara yerleştirildi ihtiyaçları karşılanmaya çalışıldı. Dayanışmayla ve belediyelerimizin yoğun destekleriyle sorunlar çözülmeye çalışıldı. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada ne pahasına olursa olsun bu halka sahip çıkacağız. IŞİD Kobanê’den temizleninceye kadar, kaldıkları süre içerisinde ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir görevle karşı karşıyayız.”

‘KOBANÊ DİRENİŞ, SAHİPLENME RUHUNU AÇIĞA ÇIKARDI’

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da Kobane’de yüz kılık kahramanlık destanının yazıldığını ve büyük bir direnişin sürdürüldüğünü söyledi. Ayhan, “Bu direniş sadece Kürdistan coğrafyasında değil Ortadoğu ve dünyada büyük bir kenetlenmeyi, birlik ve sahiplenme ruhunu açığa çıkardı. Tüm ezilen halkları toplumları Kobanê etrafında birleşmeye götürdü. Başından beri hedeflenen amaç gerçekleşmedi diyebiliriz. AKP hükümeti ve Türkiye devleti başından beri Kobane düştü düşecek gibi bir beklenti içine girdi ve tüm hesaplarını bunun üzerine kurdular. Bu beklenti de Kobanê’de güçlü direniş sayesinde gerçekleşmedi” ifadelerine yer verdi.

KOBANÊ DİRENİŞİ TÜM DÜNYAYI SARDI

Kobanê’nin coğrafya olarak küçük ancak siyasal sonuçları büyük bir yer haline geldiğini kaydeden Ayhan, “Eğer Kobane direnişi tüm dünyaya umut yaratmışsa, bağrında taşımış olduğu değerlerden kaynaklanmaktadır. IŞİD eliyle Ortadoğu’da bir kaos yaratılmak isteniyor. Kobane hala büyük bir katliam tehdidi altındadır” diye konuştu.

‘İNSANİ KORİDOR AÇILMALI’

Son olarak direnişin kalesi olan kente bir an önce insanı koridor açılması gerektiğini kaydeden Ayhan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Oraya askeri ve insani yardımların kesintisiz yapılması lazım ve hala çok ciddi bir koridor sorunu söz konusudur. Türkiye devletinin de artık tutumlarını net bir şekilde göstermesi gerekiyor. Türkiye’nin IŞİD’e verdiği destek açık bir şekilde ortadadır. IŞİD bu katliam girişimini yaparken Türkiye’den büyük oranda göç alarak yapıyor. Tek başına yapabilecek bir güçte değil. Uluslararası güçlerde bir an önce net tavır almalı ve insanı koridor bir an önce oluşturulmalı.”

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER