Siirt'te 47 toplu mezarda 822 kişinin cenazesi var

Newala Qeseba'da (Kasaplar Deresi) anıt mezar yapılması çağrısında bulunan İHD Siirt Şubesi, Siirt il ve ilçelerinde 47 toplu mezarda 822 kişinin cenazesi olduğunu kaydetti.

Siirt'te 47 toplu mezarda 822 kişinin cenazesi var

İHD Siirt Şubesi, PKK kurucularından Mahsum Korkmaz’ın (Agit) cenazesinin yanı sıra 200'ü aşkın PKK'linin ve 1915'te katledilen Ermenilere ait cenazelerin bulunduğu Newala Qeseba (Kasaplar Deresi) toplu mezar mevkisinde hazırlanan raporları açıkladı. Newala Qeseba girişinde bir araya gelen ve aralarında İHD, MEYA-DER Siirt şubeleri yöneticilerinin yanı sıra DBP Siirt İl Örgütü üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi, "Toplu Mezarlar İnsanlık Suçudur-Newala Qeseba koruma altına alınsın" yazılı pankartın yanı sıra "faili meçhul" katliamlarda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. 

Toplu mezar mevkiine kadar Newela Qeseba ağıtını söyleyen kitle, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganını attı. Toplu mezar mevkiinde İHD Şube Başkanı Zana Aksu, yaptığı açıklamada, toplu mezarlarda bulunan kemiklerin kayıt altına alınarak, DNA bankası oluşturulması gerektiğini hatırlattı. 

Aksu, "Binlerce insan toplu halde halen toprak altında. Kimi bir dağın yamacında, kimi bir derenin kenarında, kimi yakılan ormanlık alanlarda ya da sahipsiz bir mezarlıkta. Kimi ise Newala Qeseba'da olduğu gibi insanlık onurunu ayaklar altına alan bir şekilde çöplüklerde" diyerek toplu mezar mevkiinde yapılan Polis Meslek Yüksek Okulu'nun derhal kaldırılması ve alanın anıt mezar yapılmasını talep ettiklerini hatırlattı. 

"Bin yıllarca bu topraklarda kardeşçe yaşamış Asuri, Ermeni, Kürt, Türk, Arap halkların birbirlerine düşürülmesine neden olmuş politikaların sonucu olarak yüzlerce binlerce insan yaşamını yitirmiş, insanlık ailesinin büyük bir üzüntü ve utanç ile yad ettiği toplu ölümler ve toplu mezarlar gerçeği oluşmuştur. Newala Qeseba (Kasaplar Deresi) de yüzlerce Ermeni ve Kürt vatandaşların toplu olarak gömüldüğü bir yer durumuna getirilmiştir" diyen Aksu, yaşanan 30 yıllık savaş sürecinde yaşamını yitirenlerin de Newala Qeseba'da yattığını hatırlattı. 

Siirt ili sınırlarında Newala Qeseba dışında çok sayıda toplu mezar alanı olduğunun altını çizen Aksu, yaptıkları son incelemeler neticesinde Şirvan, Baykan, Eruh, Pervari, Kurtalan, Siirt merkeze bağlı bazı köylerde toplam 47 toplu mezarın tespitinin yapıldığını, tespiti yapılan toplu mezarlarda 822 kişinin cenazelerinin bulunduğunu aktardı.

Aksu, "Nasıl olsa barışıyoruz, acıları deşmenin ne gereği var" mantığının güdüldüğünü bunu söylemeye hiç kimsenin hakkının olmadığını vurgulayarak, "Bu coğrafyada çok kirli olaylar yaşandı ve bunun mağdurları var. Bugün biz elimizi çeksek de, bu mağdurlar kabul etmeyecektir" diyerek dünyada Arjantin, Güney Afrika gibi yüzleşme örneklerini verdi. 

Aksu, Newala Qebeba'nın korunması için taleplerini yinelerken toplu mezarların açılması konusunda da yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. İHD öncülüğünde yapılan basın açıklaması sırasında polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. 

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2014, 11:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER