Enver Muslim: Bu savaş dünyayı doğrudan ilgilendiriyor

Kobanê’de tüm insani değerleri ayaklar altına alan DAİŞ çetelerine karşı üç aydır savaş yürüttüklerini belirten Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Muslim, kış koşulları ve kentteki sivillerin durumuna dikkat çekti.

Enver Muslim: Bu savaş dünyayı doğrudan ilgilendiriyor
Kobanê’de tüm insani değerleri ayaklar altına alan DAİŞ çetelerine karşı üç aydır savaş yürüttüklerini belirten Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Muslim, kış koşulları ve kentteki sivillerin durumuna dikkat çekerek, insani yardım koridorunun açılması gerektiğini tekrarladı. Muslim, “Kobanê’de demokrasi ve insanca yaşamın savaşı devam ediyor ve tüm insanlığı tehdit eden DAİŞ’e karşı verilen bu savaş, dünyanın tüm insanlarını doğrudan ilgilendiriyor” dedi.


DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları 3 ayı geride bıraktı. DAİŞ’in saldırılarına karşı destansı bir direniş gerçekleştiren YPG/YPJ savaşçıları ve Kobanê halkı bu saldırıları püskürtürken, DAİŞ çeteleri adım adım kentte çıkarılmaya devam ediyor. Üç ayı geride bırakan DAİŞ saldırıları, Kobanê halkının direnişi, Kobanê’nin içinde bulunduğu durum ve yapılması gerekenlere ilişkin Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Muslim değerlendirmelerde bulundu.

‘SALDIRILAR KIRILDI AMA DAİŞ TEHDİDİ DEVAM EDİYOR’

Kobanê direnişinin üçüncü ayını doldurduğunu ve savaşın devam ettiğini belirten Enwer Muslim, DAİŞ çetelerinin saldırılarına ilişkin şunları söyledi: “DAİŞ’in tüm dünyadan topladığı güçleri ve ağır silahları, tankları ile gerçekleştirdiği vahşi saldırıları sonucu Kobanê’de ciddi bir yıkıma neden oldu. On binlerce insan sınırlarda, kamplarda zor şartlarda yaşamak zorunda kaldı. Halen şehirde yaşayan binlerce sivil, atılan havanlar nedeniyle her an ölümle yüz yüze kaldı. Halen DAİŞ tehdidi devam ediyor ama YPG’nin sergilediği direniş sonucu DAİŞ kırıldı. Sadece askeri anlamda değil, siyasi ve moral anlamında da kırıldılar. Kobanê’de askeri bir savaşın yanı sıra demokrasi, kardeşliğin ve insani değerlerin savaşı veriliyor. YPG/YPJ’nin direnişi, peşmergeler ve koalisyonun hava desteği devam ediyor. Başarı ve zafer YPG içerisinde savaşan genç kızlarımızın, gençlerimiz ile burada değerlerini, toprağını savunan sivil halkın olacak. Kobanê’de hiçbir hak ve hukuku olmayan DAİŞ kaybedecektir.”

‘GELDİKLERİ YERE GERİ GÖNDERECEĞİZ’

DAİŞ çetelerinin Musul, Rakka ve Tabka’dan aldığı ağır silahlarla Kobanê’ye yöneldiğini kendilerinin elinde ise ferdi silahların yanı sıra insani değerler ile demokrasiyi savunma inancı ve iradesi dışında başka bir şey olmadığını vurgulayan Muslim, “Biz haklı olarak toprağımızı savunuyoruz ve tabi ki kentimizi, kantonumuzu çetelerden temizlemek için operasyon yapacağız. Topraklarımızdan son çete çıkarılıncaya kadar temizlik operasyonları devam edecek. Doğu, Güney ve Batı’dan çeteleri bütünüyle çıkarıp, geldikleri yere geri göndereceğiz. Biz yalnızca Kobanê Kantonu için değil, tüm farklılıkların, inançların ve ulusların barış ve huzur içerisinde özgür bir şekilde yaşadığı demokratik bir Suriye için mücadele ediyor ve bu uğurda savaşıyoruz” diye belirtti.

‘İNSANİ KORİDORUN AÇILMASINI DEFALARCA DİLE GETİRDİK’

Kobanê’de yaşayan binlerce sivilin durumunun, DAİŞ’e karşı savaşanlardan farklı olmadığına işaret eden Muslim, şunları dile getirdi: “YPG, DAİŞ saldırılarına karşı mevzilenmiş durumda. Ama kış şartları buradaki savaşçıların yanı sıra binlerce sivilin yaşamını da doğrudan etkiliyor. Şehirde aralarında yüzlerce çocuk ve yaşlının olduğu binlerce sivil yıkıntılar içerisinde, yakacak sorunu yaşıyor. Sınır hattında, kamplarda on binlerce kişi oldukça zor şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Şehirde birçok ihtiyaç olduğunu ve insani koridorun açılması gerektiğini defalarca dile getirdik. Savaşçı değil siviller için bile ne yazık ki; bugüne kadar tüm çabalarımıza rağmen ne uluslararası güçlerden ne de komşu ülkelerden talebimize olumlu yanıt verildi. Kobanê’ye yönelik saldırılar üç aylık değil aslında bir yıldır devam eden bir kuşatma ve ambargo durumu vardı. Ama buna karşın ne uluslararası güçlerden ne de insan hakları kurumlarından gerekli yardımları alabildik. Artık savaşımızın meşruiyeti tüm dünya tarafından kabul edildi. Umuyoruz bundan böyle, en azından kış koşullarında sivil halkımız için gerekli adımlar atılır ve insani koridor bir an evvel açılır.”

‘YARDIM ÇALIŞMALARI BELEDİYELER VE SİCİL TOPLUM KURULUŞLARINA YIKILMAMALI’

Kuzey Kürdistan halkının, bölge belediyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının Kobanê için yürüttükleri yardım çalışmalarının çok anlamlı olduğunu ama bunun tek başına yetersiz kaldığını vurgulayan Muslim, “Çünkü hem kentte kalan hem de kamplara sığınan yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan sivillerin sayısı çok fazla ve temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Yardım çalışmaları sadece belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına yıkılmamalıdır. Başta AB ve uluslararası yardım kuruluşlarının devreye girmesi gerekiyor. Yine dünyanın birçok yerinde sayısız Kürt işveren var; bunların gerekli sorumluluğu göstererek yardımlarda bulunması gerekiyor” çağrısında bulundu.

‘HEM ASKERİ HEM DE SİYASİ DESTEK VERİLMELİ’

Kobanê’de tüm insani değerleri ayaklar altına alan DAİŞ çetelerine karşı savaştıklarının altını çizen Muslim, “Dolayısıyla insan hakları ve demokrasi mücadelemize tüm dünya ülkeleri, hem askeri hem de siyasi destek vermelidir. Çünkü Kobanê’de demokrasi ve insanca yaşamın savaşı devam ediyor ve tüm insanlığı tehdit eden DAİŞ’e karşı verilen bu savaş, dünyanın tüm insanlarını doğrudan ilgilendiriyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER