HDP Kongresi'nden Notlar

HDP’nin “Bu daha başlangıç” sloganıyla gerçekleştirdiği ve “Büyük Kongre” olarak nitelediği 1. Olağanüstü Kongresi renkli ve coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.

HDP Kongresi'nden Notlar
HDP’nin “Bu daha başlangıç” sloganıyla gerçekleştirdiği ve “Büyük Kongre” olarak nitelediği 1. Olağanüstü Kongresi renkli ve coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.


Kongrede öne çıkanlar şöyle:

- Sabahın erken saatlerinde kent dışından otobüslerle gelen binlerce kişi saatlerce coşkulu bir biçimde kongrenin ruhunu yansıttı.

- Kongrenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu etrafında BDP’nin önceki kongrelerinde yoğun biçimde yer alan polislerin, HDP’nin kongresinde neredeyse yok denecek kadar az oluşu dikkat çekti.

- Kongre, HDP’nin kuruluş ilkelerine denk bir perspektifte gerçekleşti. Oluşturulan divanda LGBTT’lilerden Ermenilere, Kürtlerden inanç kesimlerine, gençlere kadar yelpazesi geniş tutulduğu görüldü.

- Kongrede kadım temsiliyetindeki yoğunluk dikkat çekti.

- Kongreye Kürdistan’dan katılan erkekler şal û şepik, kadınlar ise kesk û sor û zer ağırlıklı Kürt ulusal kıyafetleriyle renk kattılar.

- Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ve Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney de kongreye katıldı.

- Kongreye farklı kentlerden gelen delege ve katılımcılar, salonun etrafındaki bahçede uyudukları görüldü.

- Kongreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesaj yollaması ise dikkat çekti. Ancak mesaj okunmadı.

- Kongrede Türkiye devrimci hareketleri önderlerinden Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ile PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan, Kemal Pir, Haki Karer de sıklıkla isimleri vurgulandı. 

- Kongre salonunda her iki tribün duvarında boydan boya renk cümbüşü içinde farklılıklara da vurgu yapan “özyönetimci parti, en genç parti, rengörenk parti, özgürlükçü parti, halkçı parti, demokratik parti, emekçi parti, ekolojist parti, LGBTİ parti, eşitlikçi parti, kadın parti” yazılı pankart asıldı.

- Kongrede bulunan kitlenin yoğunlukla Kürtlerden oluştuğu görüldü.

- Gezi direnişi sadece hükümete dönük tepki olmasının ötesinde Türkiye devrimci hareketinin geçmişteki kitlesel hareketliliğinin Kürt özgürlük hareketiyle bütünleşerek, yeni bir dönemin başlangıcı olduğu vurgusu ön plana çıktı.

- Kongrede bir diğer önemli anekdot ise LGBTİ bireylerin daha aktif biçimde kendilerini katarak, ifade etmeleri oldu.

- Salon dışında da yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinden kongre bitene kadar coşkulu biçimde türküler söyleyip, halay çekti.

- HDP’nin felsefesine ve kuruluş amacını tamamlayan bir müzik dinletisi sunuldu. Kardeş Türküler, verdikleri konserle farklı kültürlerin ezgilerini seslendirdi.

- Batıdan gelen kongre katılımcıları ve delegelerinin de boyunlarına kesk û sor û zer renkli egal ve şallar taktılar.

- Canlı yayınla duyurulan kongrede ulusal ve uluslar arası ölçekte çok sayıda basın yayın organı takip etti.

- Kürsüden konuşmaların yapıldığı sırada işitme engelliler için tercüman kullanıldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2013, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER