HDP, Kürt Gazeteciler Günü'nü kutladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, yazılı açıklama yaparak, Kürt Gazeteciler Günü'nü kutladı.

HDP, Kürt Gazeteciler Günü'nü kutladı
HDP, Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Gurur verici tablonun sahibi olan özgür basın emekçilerini kutluyor, bu mücadelede hayatını kaybeden, katledilen gazetecileri, tüm basın şehitlerini saygıyla ve minnetle anıyoruz" dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, yazılı açıklama yaparak, Kürt Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Açıklamada, "22 Nisan 1898’de Kahire’de ilk Kürtçe Gazete olan Kürdistan yayın hayatına başlamıştır. Kurucuları Mikdat Midhat Bedirhan ve kardeşi Abdurrahman Bedirhan tarafından İstanbul'da çıkarılmak istenen bu gazete, Bedirhan kardeşlerin Osmanlı yönetiminden izin alamaması nedeniyle sürgünde yani Kahire'de yayınlanmış bu anlamda Kürt basını kendi topraklarından uzakta doğmuştur" hatırlatması yapıldı.

'ZOR KOŞULLAR VE BASKI ALTINDA HAYATINI SÜRDÜRÜYOR'

Kürt basının sürgünde yayın hayatına başlamasının aynı zamanda halkın yaşadığı trajedinin de bir yansıması olduğuna dikkat çekilerek, "O gün sürgünde başlayan Kürt gazeteciliği bugün halen zor koşullarda ve baskı altında yayın hayatını sürdürmektedir" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Bu kararlılığın arkasında Kürt basının 117 yıllık tarihsel direnişi ve kararlı bir biçimde yürüttüğü toplumsal aydınlanma mücadelesi vardır.

Kürt halkının ulusal bilincine zemin yaratan bu gelişmeden uzun yıllar sonra 1990’lı yıllarda Türkiye'de aynı çabayı sürdürmeye çalışan çok sayıda Kürt gazeteci katledilmiş, gözaltında kaybedilmiş, birçoğu da yıllarını hapislerde geçirmek durumunda kalmıştır. Ancak özgür basın geleneği devraldığı tarihsel mirasa bağlı kalarak bugün hem Kürt halkının hem de Bölge’deki, Ortadoğu’daki tüm halkların sesi, nefesi ve aydınlanma kaynağı olmaya devam etmektedir."

'ÖZGÜR BASIN EMEKÇİLERİNİ KUTLUYOR, BASIN ŞEHİTLERİNİ ANIYORUZ'

HDP, açıklamasında "Bu gurur verici tablonun sahibi olan özgür basın emekçilerini Kürt Gazeteciliği Günü dolayısıyla başarı dileklerimizle birlikte kutluyor, bu mücadelede hayatını kaybeden, katledilen gazetecileri, tüm basın şehitlerini saygıyla ve minnetle anıyoruz" ifadelerine de yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2015, 16:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER