HDP mitingine saldırı davası: Kilit isim tutuklanmadı

7 Haziran Genel Seçimleri öncesi HDP’nin Diyarbakır Mitingine yapılan saldırının 8’inci duruşması Sincan Batı Adliyesinde görülmeye başladı. Mahkeme kilit ismin tutuklanmasını reddetti. Duruşma 21 Aralık'a ertelendi.

HDP mitingine saldırı davası: Kilit isim tutuklanmadı
5 Haziran HDP mitingine saldırı davasının 8’inci duruşması katliamın gerçekleştiği yerden kilometrelerce ötede Sincan Batı Adliyesinde görülüyor. Miting sırasında yapılan saldırıda 5 kişi yaşamını yitirirken 400’ü aşkın kişi de yaralandı.


Katliamın planlayıcısı ve miting alanına bombayı koyduğu iddia edilen tutuklu sanıklar İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç SEGBİS yöntemi ile Orhan Gönder ise davanın görüldüğü duruşma salonunda hazır bulunduruldu. Davanın kilit isimlerinden tutuksuz yargılanan Burhan Gök ise duruşmaya katılmadı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmaya KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir katıldı.

SANIKLAR MATERYAL SUÇLAMASINI KABUL ETMEDİ

Katliamın 8’nci duruşmasında mahkeme heyeti tarafından Sanık Mustafa Kılınç’ın kullandığı cep telefonundaki hattın Levent Kılınç adına kayıtlı olduğunun tespit edildiği belirtildi. Mustafa Kılınç söz konusu telefon hakkında, “Levent Kılınç’ı emniyette gözaltında gördüm. Benimle bir akrabalığı yok. Polis memurunun elinde bir telefon vardı. Levent Kılınç’a ‘senin mi?’ diyordu. O da yok diyordu” diye konuştu. Sanık Orhan Gönder kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Sanık İsmail Korkmaz kendisine ilişkin materyaller hakkında konuşmak istemedi, tahliyesini talep etti.

KİLİT İSİMLE İLGİLİ YENİ KANITLAR

Müdafi avukatlarından Kazım Bayraktar, sanık Burhan Gök hakkında yeni kanıtlar elde ettiklerini aktararak, şunları söyledi: “Türkiye’deki bütün katliamlar Antep hücresi tarafından organize edilmiş. Bu örgütün insan ve malzeme geçişlerinin sağlanmasında ekip görevli. Bu ekip örgütün illegal kayıtlarında şirket olarak geçiyor. Bu ekipte Suriye tarafında İlhami Balı görevli. Balı birçok telefonla görüşme yapmış. Bu dosyada bir kısmı var, diğer dosyalarda daha çok. Diğer dosyalardan Burhan Gök’le olan kısmını aktarıyorum. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyaya göre İlhami Balı’nın görüştüğü kişilerden birisi Burhan Gök’ün telefonu. 2014 Kasım ayında dinlemeye takılmışlar. Konuşmada insan geçişlerinden bahsediyorlar. Burhan Gök kendisini Ahmet Furkan olarak tanıtıyor. ‘Ben abi şimdi insan gönderiyorum, taksiyle’ diyor.”

Bayraktar, Burhan Gök hakkında İstanbul’daki mahkemelerde de delil olduğunu belirterek, “Bu görüşme de cihatçı geçitlerine ilişkin. Burhan Gök, bombacı Orhan Gönder’in saklanmasında görev alıyor, insan malzeme geçişini organize eden ekip içerisinde yer alıyor. Beraber yakalandığı kişi ise Brüksel saldırganı. Demek ki Burhan Gök ile Suriye’ye geçmek için Brüksel saldırganı buluşmuştu” diyerek sanık Burhan Gök’ün tekrardan tutuklanmasını bu kabul edilmezse ev hapsi cezası verilmesini istedi.

SANIKLAR TAHLİYE TALEBİNİ YİNELEDİ

Savcı sanıklar hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamı isterken, sanık Burhan Gök’ün hakkında deliller toplandıktan sonra tutukluk değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirtti. Tutuklu sanıklardan Orhan Gönder, Mustafa Kılınç ve İsmail Korkmaz tahliye taleplerini yineledi.

KİLİT İSMİN TUTUKLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından kararını açıkladı. Mağdur avukatların yeni kanıtlar sunarak tekrar tutuklanmasını istediği Burhan Gök ile ilgili talep reddedildi. Tutuklanmayan sanık Gök’e, yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri getirildi. Gök ile ilgili diğer dava dosyalarındaki delilerin getirilmesi talep edildi. Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi. Davanın 9’uncu duruşması 21 Aralık tarihine ertelendi. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2017, 21:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER