HDP sınırdaki görüntüleri Davutoğlu'na sordu

HDP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na TSK askerleri ve IŞİD’in sınırdaki görüntülerini sordu.

HDP sınırdaki görüntüleri Davutoğlu'na sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerleri ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) sınırdaki görüntülerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Baluken, Başbakan Davutoğlu’na şunları sordu:

* IŞİD üyeleri ile görüşen askerler kimlerdir? Görüşme talimatı kim tarafından verilmiş ve bağlantı nasıl kurulmuştur?

* Ellerinde silahları olan IŞİD üyeleri ile görüşme yapılmasının hukuki dayanağı var mıdır? Yoksa söz konusu görüşmeyi yapan askerler ve görüşme talimatını verenler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

* IŞİD ile yapılan görüşmenin içeriği nedir? Bu görüşmede IŞİD üyeleri ile askerler arasında Kobani’ye yönelik saldırıların koordinasyonu ile ilgili bir bilgi alışverişi ve planlamanın yapıldığına dair kuşkular vardır. Bu konuda merkezi bir talimat var mıdır? Söz konusu görüşmeyi yapan askerler herhangi bir soruşturmaya tabi tutulmuş mudur?

* IŞİD karşı Kobani’deki insanlık direnişine dünya kamuoyunun büyük bir çoğunluğu destek vermektedir. Hükümetiniz ise IŞİD ile mücadele eden Rojava halkına destek vermek bir yana uluslararası güçlerin göndermeye çalıştığı insani ve askeri yardımların ulaştırılması için gereken koridorun açılması konusunda bile büyük sorunlar çıkarmaktadır. Bu durumun orta ve uzun vadede, iç ve dış politikada Türkiye için ortaya çıkarabileceği sorunların farkında mısınız?

* Bir yanda IŞİD saldırılarına direnen Kobani’lilere destek vermek için Suruç sınırına giden köylülerine sınır güvenliği gerekçesi ile gazlı, TOMA’lı müdahaleler yapılırken diğer yanda ise sınırın sıfır noktasında güvenlik güçleri ile IŞİD mensupları arasında toplantı görüntüsü veren görüşmeler yapıldığı ortaya çıkmıştır.

* Bu durumda bakış açınıza göre, sınır güvenliği açısından Kobani’deki direnişe destek vermek isteyen Türkiye’nin kendi vatandaşları, IŞİD mensuplarına göre daha fazla mı tehlikelidir?

* Askerler ile IŞİD mensupları arasındaki görüşmeye dair ortaya çıkan görüntülere istinaden söz konusu görüşmeler hangi sıklıkta yapılmaktadır?

* Görüşmelerin periyotlarına dair elinizde bilgi var mıdır? Bu hususta, bütün dünya kamuoyunun terör örgütü saydığı IŞİD çete yapılanması ile ilişkiden dolayı Türkiye’yi Uluslararası Savaş Mahkemesi’nde yargılanabilecek bir noktaya getiren durumla ilgili bugüne kadar yapılmış idari, mülki ve adli bir soruşturma var mıdır?

* Soruşturmalar kapsamında açığa alınmış askeri, mülki ya da idari personel var mıdır?

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2014, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER