HDP ve BDP'den Rojava'daki katliamlara tepki

HDP ve BDP, İstanbul'da yaptığı açıklamada, AKP hükümetini Rojava'daki çetelere destek vermekten vazgeçmeye çağırdı. BM'ye de "İnsanlık suçu karşısında sessiz kalmama" çağrısında bulundu.

HDP ve BDP'den Rojava'daki katliamlara tepki
HDP ve BDP, İstanbul'da yaptığı açıklamada, AKP hükümetini Rojava'daki çetelere destek vermekten vazgeçmeye çağırdı. BM'ye de "İnsanlık suçu karşısında sessiz kalmama" çağrısında bulundu.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Örgütü, Rojava'nın Serekaniye bölgesinde Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) çetelerinin gerçekleştirdiği katliamlara tepki gösterdi.

Galatasaray'da bir araya gelen HDP ve BDP üyeleri, "Rojava sınırındaki yargısız infazı kınıyoruz. Bijî berxwedana Rojava" pankartını açıp, sloganlar attı.

Eylemde ilk olarak söz alan BDP İl Eş Başkanı Emrullah Bingül, Kürt halkına karşı yapılan katliamları hatırlattı, "'Kürdistan'a sefer olur, zafer olmaz' sözünü Türkiye Cumhuriyeti devleti ve ilgili kurumlarına hatırlatıyoruz" dedi.

Rojava'da halkların oluşturulduğu öz yönetimlerin emperyalist devletler ve bölgedeki işbirlikçileri tarafından boğulmak istendiğine dikkat çeken Bingül, "Hiçbir güç, halkların bu devrimini ortadan kaldıramayacaktır" diye konuştu.

Bingül, şunları söyledi: "Rojava'da katliamı gerçekleştirenleri isminde 'İslam' kelimesi geçiyor. İslamiyette, çocukların, kadınların ve yaşlıların öldürülmesi diye bir şey yoktur. Bu katliamları hangi İslam anlayışına göre yapıyorsunuz. Bu katliamlara başta İslam alemi olmak üzere kimse sessiz kalmamalı."

BDP MYK Üyesi Hüseyin Gözen, sayısız saldırı ile karşılayan Rojava halkının ve devrimcilerin büyük bir direniş sergilediğini belirtti, "Sadece Rojava halkı ve devrimcileri değil, tüm Ortadoğu halkı ve devrimcileri, Rojava devrimini savunmaya devam edecektir" dedi.

Rojava devriminin, eşit ve özgür bir şekilde nasıl bir arada yaşanabileceğine dair tüm Ortadoğu'ya bir model olduğu için boğulmak istendiğini belirten Gözen, şöyle konuştu: "Rojava devrimini yaklaşım, Sayın Abdullah Öcalan'ın önderliğinde başlatılan barış ve demokratik çözümü yaklaşımla doğrudan ilgilidir. Rojava'daki katliamlar, İran'daki idamlar ve Lice'deki saldırılar bir zincirin halkalarıdır. Bu halkalardan biri de dün Gaziosmanpaşa'da yaşanan faşist saldırıdır. Önceden planlandığı belli olan bu saldırının faillerinin yakalanmasını istiyoruz."

BDP İstanbul İl Örgütü açıklama yapan Mehmet Akar, AKP hükümetin Kürt bölgesinde yaptığı karakol/kalekollara ile bu politikaya itiraz eden halka yönelik saldırılara dikkat çekti, "AKP hükümeti, Kürt sorunu karşısında şiddet politikası izleyerek geçmiş hükümetler gibi güvenlikçi politika izlemeye devam etmektedir" dedi. 

Rojava'da yaşanan katliam karşısında dünyanın sessiz kalmasını eleştiren Mehmet Akar, "BM'ye Rojava'da yaşanan savaş ve insanlık suçlarına, katliamlara karşı derhal harekete geçerek rolünü oynama çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. AKP hükümetine, "Rojava'daki çeteleri desteklemekten vazgeç" çağrısını da yapan Akar, Rojava halkının yanında oldukların duyurdu, "Eşitliği, özgürlüğü ve dayanışmayı savunan tüm devrimci, demokrat, aydın ve yurtsever kesimleri duyarlı olmaya ve mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

Eylem açıklamanın ardından sloganlarla sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2014, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER