HDP, yeni yaşamın kapısını açtı

HDP, "yeni yaşam" adaylarını Ankara'da düzenlediği toplantıyla tanıttı. Toplantıya ilgi yoğun olurken, katılımcıların coşkusu bir an bile eksilmedi.

HDP, yeni yaşamın kapısını açtı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), aday tanıtım toplantısını Ankara'da gerçekleştirdi. Seçim sloganını "Biz'ler Meclis'e" olarak belirleyen HDP, seçim şarkısını da ilk kez dinletti.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndaki aday tanıtım toplantısına eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri de katıldı. Adayların yanı sıra HDP'lilerin yoğun katılımı nedeniyle salon doldu, taştı. Çok sayıda kişi salon dışında kaldı.

Eş başkanlar yoğun alkış ve zılgıt eşliğinde salona girdi.

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş tarafından 24. dönem Meclis'te görev yapan milletvekillerine plaket verildi. Yaşamını yitiren Şerafettin Elçi adına plaketi oğlu Heja Elçi, Murat Bozlak'ın kardeşi aldı. 

Ardından tanıtım filmi alkışlarla izledi.

'BU NEHRİ HİÇBİR BARAJ KELEPÇELEYEMEZ'

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ söz aldı. "Olağanüstü bir gün, Nisan ayında kar yağdı ve HDP 550 harika milletvekili çıkardı" diyerek konuşmasına başlayan Yüksekdağ, "Bugüne kadar Türkiye halkları statükoya mahkum edildi. HDP, olağan sayılan baskı, sömürü ve egemenlik gücü karşısında değişimin umudu olarak ortaya çıktı. Geride bıraktığımız günlerde bu umut büyüdü. HDP'nin bugün tanıtacağı 550 milletvekili bütün Türkiye'nin hayalleri ve hayal gücüdür. Değişim umudur" dedi.

HDP milletvekillerini Türkiye halklarını mücadele alanlarından çok iyi tanıdığına dikkat çeken Yüksekdağ, şöyle konuştu: "Kadın özgürlük mücadelesinin en önünde yürüyenler var. Kadınlara yeni bir yaşam mücadelesi sözü verenler var. Ev emekçisi kadınlar var. Hakça bir yaşam ve gelecek isteyen kadınlar ve erkekler var. Yaşam alanlarını sömürüye ve yağmaya teslim etmeyenler var. Bizim bütün olarak haklılığımız ve gücümüz var. HDP'nin aday fotoğrafında bütün Türkiye halklarının, bir araya getirilmeyeceği düşünülmeyen hatta birbirinden koparılmaya çalışan mücadele dinamikleri var. Gerilla oğlunu savaşta kaybetmiş anne ile asker yakınını savaşta kaybetmiş asker ailesi var. Onları bir araya getiren gücü, muktedirler, bu siyasi iktidarın sahipleri bilemezler, anlayamazlar. Bir asker yakını ile bir gerilla annesini bir araya getiren güç, HDP'nin barış umudur."

HDP'nin bugüne kadar birbirinden koparılan, kutuplaşma ve parçalamanın zemini haline getirilen dinamikleri, eşitlik ve kucaklaşma hukuku ile bir araya getirdiğine dikkat çeken Yüksekdağ, "İşte bu hukuk, yeni Türkiye'nin hukuku olacaktır. Bunu yapacak güç işte burada bu çatının altında. HDP'nin aday listesi, 'Ben başkan olacağım' diyenlere karşı yeni yaşamı kuracağım listesidir. Yeni yaşamın o çoğul türküsünü söyleyeceğiz. Tekçiliğe, benciliğe, bencilliğe karşı gittikçe biz olacağız. HDP Türkiye'deki bütün bizlerin bileşkesidir" diye konuştu.

"Değişime karşı direnen siyaseti alaşacağı edecek bir gücü de açığa çıkartacağız" diyen Yüksekdağ, şöyle konuştu; "HDP bir nehirdir. Bu nehiri hiçbir baraj kelepçeleyemez. Bütün barajları yıkıp geçeceğiz, bütün kelepçeleri yıkıp aşacağız. Türkiye'ye yeni bir yaşam sunacağız."

Yüksekdağ, HDP'nin kadın gücüne dayandığına dikkat çekti, "Türkiye halklarının kurtuluşunun ve özgürleşmesinin temel dayanağı kadınlardır. Kadın dayanışması, kadın emeği bu listelerde vardır. 2015 seçimlerinde kadınlar siyasete el koydu" dedi.

Kadınlardan alkış ve zılgıtlar eşliğinde "Jin, jiyan, azadi", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganıyla karşılaştı.

Yüksekdağ, "Kadın, yaşam ve özgürlük kazanacak. Siyasete el koyan kadınlar, Özgecan'ın, katledilen kadınların ahını alacak. Baskıya ve sömürüye uğrayan tüm kadınların sesi olacak" diyerek konuşmasını tamamladı.

DEMİRTAŞ MİZAHLA BAŞLADI

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, selamlama sırasında "Eğer sansür yoksa bizi televizyonları başında izleyen halkımızı da selamlıyoruz" dedi. Demirtaş'ın bu sözü salonda gülüşmelere neden oldu. Ardından "Bizi bu salona getiren yol zorlu bir yol. Bu yolun her bir taşı büyük bedellerle, gözyaşı, emekle döşendi" diyerek şehitleri selamladı. Parti çalışanlarını da selamlayan "Bizler mutfakta çalışan emekçilerin yaptığı yemeği halkımıza sunan garsonlarız. Asıl onlara teşekkür ediyoruz" dedi. 

Bütün farklılık ve renklerle birlikte yaşamanın cesaret olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Mezhep çatışması, kimlik çatışması, iç savaşlar içindeki bir coğrafyada, Alevi ve Sünni'nin, Türk ile Kürt'ün, Ermenisi'nin el ele vermesi çok önemli. Farklılıklarımızla bizler HDP'yiz. Bu şekilde Meclis'e gireceğiz demek cesarettir" diye konuştu.

'ZAZA VE LAZ İNADIYLA ÇALIŞACAĞIZ'

Seçim döneminde olası gerilimlere dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: "İktidar panikledikçe, gerilimi artıracaktır. Ancak biz buna rağmen, antidemokratik seçim ortamına rağmen demokratik yarıştan vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir siyasi parti düşmanımız değildir, siyasi rakibimizdir. Biz fikirlerimizle varız. Ne kadar tahrik edilmeye çalışılsak da, Türkiye'nin ana renkleri, nehirleri olarak o büyük denize ulaşmak için kararlılıkla, inatla, Zaza ve Laz inadıyla çalışacaksınız. Büyük özlemlerimiz ve hayallerimiz var. 7 Haziran akşamı sandıklar açıldığında Türkiye artık barışa, istikrara doğru yelken açmış olacak. Bu sadece HDP'nin başarısı olmayacak. Yemen'den Suriye'ye, Lübnan'dan Irak'a bütün halkların başarısıdır. Bir arada adil ve eşit yaşam nasıl olacak seçim çalışması boyunca göstereceğiz. Sokağımızdaki, mahallemizdeki hakikilikten asla vazgeçmeyeceğiz."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından HDP'nin seçim şarkısı, "Bizler HDP, bizler Meclis'e" şarkısı alkışlarla dinlendi. 

Ardından, Karadeniz, Dersim, İç Anadolu, Serhat, Akdeniz, Fırat, Marmara, Ege ve Amed bölgelerinden milletvekilleri sahneye çıkarak, selamladı. Yoğunluk nedeniyle adaylar, sahneye ulaşmakta zorlandı. 

Selamlama boyunca alkışlar durmazken, coşku gittikçe arttı. 

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER