HDP'den Beytüşşebap soruları

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız Beytüşşebap’ta yaşananlarla ilgili İçişleri ve sağlık bakanlarının cevaplaması için iki ayrı soru önergesi verdi.

HDP'den Beytüşşebap soruları

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yaşananlarla ilgili İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na soru önergeleri verdi.

Sarıyıldız, önergelerinde olayla ilgili şu bilgilere yer verdi:

‘Polisler ambulansı taradı’

“Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 25.09.2015 tarihinde PKK’liler ile asker arasında çıkan çatışmanın ardından asker, polis ve özel hareket timleri Beytüşşebap ilçe merkezine havan topları ve diğer ağır silahlar ile saldırdı. İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan atılan havan topları ve açılan ateş sonucunda çok sayıda ev ve 1 cami kullanılmaz hale geldi.

“Öte yandan İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan ilçeye yakın olan Setkar, Tilbes, Faraşîn, Meydan, Germav (Ilıca), Gernex ve Tivor köylerine de havan topuyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda Setkar köyünde havan topunun isabet ettiği bir evde 3 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de ağır yaralandı. Evlerine havan topu isabet eden Ahmet Temel, oğlu Behçet Temel ve akrabaları olan Alya Temel yaşamını yitirdi, Fevzi Temel ve Ahmet Temel’in oğlu Hasan Temel ise ağır yaralandı.

“Görgü tanıklarının anlatımına göre yaralıları almaya giden ambulans kent girişindeki polis noktasında ulaştığında orda bekleyen polisler ambulansı taradı. Yapılan tarama sonucu ambulans şoförü Şeyhmus Dursun vücuduna isabet eden kurşunlar ile yaşamını yitirdi. Polis ve askerlerin elektrik trafo ve direklerine açtığı ateş sonucunda ilçedeki elektrikler kesildi.

“Sabah saatlerinde mülki amirler tarafından yaralı kolluk güçlerini alması için aranan ambulans ilçe merkezi girişinde bulunan polis noktasında bulunan polisler tarafından tarandı. Görgü tanıklarının anlatımına göre, ambulansa ateş açılması sonucunda şoför Şeyhmus Dursun yaşamını yitirdi, araçta bulunan 2 sağlık çalışanı ise polis noktasına yakın bir eve sığınarak canlarını kurtarabildi.”

‘Hakaret edip tartakladı’

Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ile birlikte saat 15:20 sularında yaralıların durumunu öğrenmek için Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ne intikal ettiklerini bildiren Sarıyıldız, şunları anlattı:

“Hastaneyi basan onlarca özel harekât timi şahsıma ve Sayın Aycan İrmez’e doğru yönelerek, ‘sizleri tanıyorum’ dedikten sonra hakaret etmeye ve tartaklama başladı. Hastane içerisinde bulunan bütün sivil yurttaşlar da polisin hakaret ve şiddetine maruz kaldı. Özel harekat timleri daha sonra etrafa korku salmak için hastane içerisinde rastgele etrafa ateş açtı. Özel harekat timleri hastanede estirdikleri terörün ardından hastanedeki mobese kamera görüntülerine el koyup, yanlarında götürdü.”

İçişleri Bakanı’na sorular

Sarıyıldız, İçişleri Bakanlığına şu soruları yöneltti:

* Beytüşşebap İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan ilçeye yakın olan Setkar, Tilbes, Faraşîn, Meydan, Germav (Ilıca), Gernex ve Tivor köylerine havan topuyla saldırı düzenlenmesi yönündeki emir kim ya da kimler tarafından verildi? Top atışı yapan askerler ve emir verenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

* Setkar köyüne yapılan top atışında aynı aileden 3 sivil yurttaş yaşamını yitirirken, 2 sivil de ağır yaralandı. Yaşanan bu ölüm ve yaralanmalar ile ilgili haklarında soruşturma ya da inceleme başlatılan kolluk gücü bulunmakta mıdır? Soruşturma başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

* PKK’liler ile askerler arasında çıkan çatışmanın ardından kolluk güçlerinin Beytüşşebap ilçe merkezinde bulunan iş ve yerleşim yerlerine yönelik ağır silahlar ile saldırıda bulunduğu yönündeki iddia doğru mudur? Yapılan saldırıda kaç ev, işyeri ve cami zarar görmüştür? Saldırıyı gerçekleştiren kolluk güçleri hakkında herhangi bir idari soruşturma ya da inceleme başlatıldı mı? Başlatıldıysa olay günü ilçe merkezinde bulunan mobese kamera kayıtları soruşturma dosyasına eklendi mi?

* Yaralıları almaya giden ambulansı tarayan polisler hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatıldı mı? Olayda yaşamını yitiren ambulans şoförü Şeyhmus Dursun’un yanında bulunan 2 sağlık çalışanının ifadesine başvuruldu mu? Alındıysa olay hakkındaki ifadeleri nedir?

* Setkar köyünde yaşamını yitiren Ahmet Temel, Behçet Temel ve Alya Temel ile ilçe merkezi girişinde ambulansın taranması sonucu yaşamını yitiren Şeyhmus Dursun’un otopsi sonucunda çıkan ölüm nedeni mermi yaralanması ise, bu mermiler ele geçirilmiş midir? Ele geçirilen mermiler hangi tür silahlarda kullanılmaktadır ve bu silahlardan İçişleri Bakanlığı envanterinde var mıdır? İçişleri envanterinde var ise, ismi yazılan yurttaşların ölümü nedeni ile İçişleri Bakanlığı tarafından o tarihte o bölgede görevli personele yönelik soruşturma başlatılmış mıdır?

* Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ni basıp vekilleri ve yurttaşları tartaklayan, hakaret eden, hastane içerisinde etrafa rastgele ateş ederek terör estiren özel harekât timleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Estirilen terörün ardından polisin el koyduğu mobese kamera görüntüleri imha mı edildi?

Sağlık Bakanı’na önerge

Sağlık Bakanlığına verilen önergede ise Sarıyıldız, Bakan Müezzinoğlu’nun şu sözlerini hatırlattı:

“İnsanlık dışı tuzak kuran bu terör örgütü ne yazık ki yaralı kurtarmaya çalışan 112 ekiplerini kaçırdı. Ekiplerimizden haber alamıyoruz. Bunların bir dava ile insanlık ile alakası yok. Bunların tek dertleri dış dünyada bu ülkenin birlik ve beraberlik içerisinde rahatsız olmaya maşalık yapmaya niyeti var. Bu maşaların bu tuzaklarını bozacak ve bu yanlışlarını onlara ağır ödetecek bir millet var.”

Sarıyıldız, ardından Müezzinoğlu’nun eline verilen bilgi notuna bakarak, “Maalesef ambulans şoförümüzü şehit etmişler. Allah kahretsin bunları” ifadesini kullandığını belirtti.

Sorular

Sarıyıldız, Bakan Müezzinoğlu’na ise şu soruları sordu:

“Basında paylaşılan fotoğraflardan ve araç koltuğundaki kandan da anlaşılacağı üzere ambulans şoförü Şeyhmus Dursun direksiyon başında katledilmiştir. Ayrıca görgü tanıkları ambulansın polis noktasından açılan ateş ile tarandığını belirtmektedir. Saldırı esnasında ambulansta bulunan 2 sağlık çalışanı ise polis noktasına yakın bir eve sığınarak canlarını kurtarabilmiştir. Bütün bu bilgilere rağmen sağlık çalışanlarının PKK’lilerce kaçırıldığı yönündeki bilgiyi nereden aldınız? Çatışmanın yaşandığı bir esnada, ilçe girişindeki polis noktasının hemen yanında sağlık çalışanları nasıl olur da ‘PKK’liler tarafından kaçırılıyor’?

* Yaşanan olay ile ilgili yeteri düzeyde araştırma yapmadan neden hedef saptırarak kamuoyunu aldattınız? Verdiğiniz yanlış bilgi nedeni ile kamuoyundan özür dilemeyi düşünüyor musunuz?

* Olayla ile ilgili sağlıklı bilgi almak için ambulanstan kaçarak canlarını kurtaran diğer 2 sağlık çalışanını dinlediniz mi? Dinlediyseniz sağlık çalışanlarının ifadesi nedir?

* Beytüşşebap Devlet Hastanesi’ni basıp vekilleri ve yurttaşları tartaklayan, hakaret eden, hastane içerisinde etrafa rastgele ateş ederek terör estiren özel harekât timleri ile ilgili İçişleri Bakanını arayıp bilgi aldınız mı? Yaşanan bu olay ile ilgili İçişleri Bakanından soruşturma açılmasını talep ettiniz mi?

* Estirilen terörün ardından Bakanlığınıza ait hastanenin mobese kamera görüntülerine polis tarafından el konulduğunu biliyor musunuz?

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2015, 21:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER