HDP'den ev içi kadın emeği için araştırma önergesi

HDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, ev içi kadın emeğinin mesleki olarak tanımlaması ve ev içi kadın emeğinin görünür kılınması için araştırma önergesi verdi.

HDP'den ev içi kadın emeği için araştırma önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, ev içi kadın emeğinin mesleki bir tanıma kavuşturulması ve hizmetlerin sınıflandırılması, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün, örgütlenme-toplu pazarlık dahil temel haklardan yararlanma yolunu açan sözleşmenin onayını da kapsayan ve ev emekçilerinin haklarını koruyacak yasal bir düzenleme yapılmasının önünü açmak ve ev içi kadın emeğini görünür kılmak için araştırma önergesi verdi.

Buldan tarafından verilen araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Kapitalist üretim ilişkileri içerisinde kadın emeğinin kötü koşullarda ve üstelik en ucuz iş gücü olarak gündemdeki yerini koruyor.

“Maruz kalınan yoğun sömürü ilişkilerinin kadının emek gücünü sermayeye eklemlemekle kalmadığı, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretilmesini sağladı.

“ILO verilerine göre, dünyada ve Türkiye’de kendine ait olmayan bir evde çalışan 100 milyonun üzerinde ev emekçisinin bulunuyor. Bu işçilerin yüzde 82’sini ise göçmen kadınlar ve genç kadınlardan oluşturuyor.

“Türkiye’de sadece 2011 yılı içinde 51 ev işçisi kadın gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetti.

“400’den fazla ev emekçisi kadın da taciz ve tecavüze uğradı, 3 bin kadar ev işçisi kadın ise iş kazasına uğradı.

“6 bin anne üzerinden yapılan araştırmaya göre; alışveriş, temizlik, yemek pişirme, bulaşık yıkama, çocukları okula götürüp getirme ve çeşitli aktivitelere taşıması gibi işler için haftalık harcanan süre 94 saat.

“Bu durumda ücretsiz çalışan ev emekçisi bir kadının, saat ücretlerine göre yıllık 85 bin euro kazanması gerekiyor. Sonuç olarak ‘ev hizmetleri’ nin mesleki standartları bulunmamaktadır.

“Bu bağlamda ev emekçilerinin sorunlarını ve çözüm yollarını araştırmak üzere bir meclis araştırma komisyonun kurulması elzemdir.”

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 20:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER