İç Anadolu Kürtleri büyük festivale hazırlanıyor

KONYA -HDP Konya İl Örgütü öncülüğünde tertiplenen ve 3 Ağustos’ta Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Tavşançalı Mahallesi’nde düzenlenecek olan “Duyemîn Festîvala Çand û Hunerê ya Kurdên Anatoliya Navîn Li Omera” hazırlıkları son aşamaya geldi.

İç Anadolu Kürtleri büyük festivale hazırlanıyor
Konya’da düzenlenen 2.  İç Anadolu Kürtleri Kültür Sanat Festivali hazırlıkları bitmek üzere. Festival Tertip Komitesi üyelerinden Zeynep Yalçın, festival temasının tüm İç Anadolu Kürtleri ve İç Anadolu’da yaşayan diğer halkları da kapsadığını ifade ederek, her kesimi festivale davet etti. Platforma Kürdên Anatoliya Navîn üyesi İhsan Baysal da, festivali gelenekselleştirip Munzur Festivali haline getirmek istediklerini vurguladı.  Festival Tertip Komitesi üyesi Apê Hem ise, festivalin, İç Anadolu’daki Kürtlerinin, kendi değerlerini yaşatma ve geleceğe taşımada büyük rol oynayacağını vurguladı.


KONYA -HDP Konya İl Örgütü öncülüğünde tertiplenen ve 3 Ağustos’ta Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Tavşançalı Mahallesi’nde düzenlenecek olan “Duyemîn Festîvala Çand û Hunerê ya Kurdên Anatoliya Navîn Li Omera” hazırlıkları son aşamaya geldi. HDP Şırnak Milletvekili Gürsel Yıldırım ve Viranşehir eski Belediye Başkanı Leyla Güven’in konuşmacı olarak katılacağı festivale, Hozan Comert ile birçok yerel müzik grup ve sanatçıları katılacak. Festival Tertip Komitesi Üyesi Zeynep Yalçın, festivalin sadece Tavşançalı ya da Kulu ile sınırlı olmadığını belirterek, İç Anadolu’da yaşayan başta Kürtler olmak üzere tüm halklara hitap ettiğini vurguladı.  Festival hazırlıklarının son aşamaya geldiğini kaydeden Yalçın, her kesimi festivale davet etti. 

Platforma Kurdên Anatolya Navîn (İç Anadolu Kürtleri Platformu) üyesi İhsan Baysal da, festivali her geçen yıl daha da kapsamlı bir hale getirmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, gelecek yıl bir hafta ya yaymak istediklerini kaydetti. Munzur benzeri festivaller düzenlemeyi hedeflediklerini dile getiren Baysal, “Geçen yıl düzenlediğimiz festivalin bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmiyorduk. Ama ortaya çıktı ki halkımız bu tarz etkinliklere aç. Geçen yıl bir gün olan festivali, bu yıl iki güne çıkardık, sonraki yıl ise bir haftaya yaymayı düşünüyoruz. Alanda çadırlar kurarak halkımızın kaynaşmasını sağlamak temel hedeflerimizdendir. Gençlerimiz için festival kapsamında spor turnuvaları, seminerler düzenleyeceğiz. Çocuklarımız için animasyonlar hazırlayacağız. Kısacası festivalde olması gereken ne varsa halkımıza sunmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Festival Tertip Komitesi üyesi Apê Hem de, bu bölgede yaşayan Kürtlerin yüz yıllar önce beli sebeplerle göçe zorlatıldıklarını hatırlatarak, tüm asimilasyon politikalara rağmen kendi dillerini, kültürlerini ve benliklerini koruyarak günümüze kadar taşımayı başardıklarını kaydetti. Bu festivalin İç Anadolu Kütleri’nin kaynaşmasında ve kenetlenmesinde büyük rol alacağını ifade eden Apê Hem, festivalin İç Anadolu Kürtlerinin kendi kültürlerini, dillerini yaşatıp geleceğe taşımasına vesile olacağını kaydetti.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2014, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER