İHD: Katliama sebebiyet veren Bakanlar istifa etsin

Ankara’daki bombalı saldırıyı protesto eden yurttaşlar Diyarbakır’da sokaklara çıktı. Polisin gazlı müdahalesinden etkilenen kalp hastası Ahmet Abdulaziz Taruk yaşamını yitirdi.

İHD: Katliama sebebiyet veren Bakanlar istifa etsin

İHD, Ankara’da Barış Mitingi’ne yönelik gerçekleşen katliama ilişkin ön gözlem raporunu açıkladı. Raporda, katliama sebebiyet veren İçişleri Bakanı Selami Altıok, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü ile diğer sorumluların istifası istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), emek ve meslek örgütlerinin Ankara'da düzenlediği barış mitingine yapılan bombalı saldırıya ilişkin ön gözlem raporunu açıkladı.

Raporda yaşam hakkı ve toplanma özgürlüğünün ağır şekilde ihlal edildiği belirtti. Devletin, alması gereken istihbarat önlemlerini alınmadığına işaret edilen İHD raporunda, yetkililerin günler önce böylesi bir yürüyüşün yapılacağını bildiği, ancak hiçbir şekilde önlem almadığına vurgu yapıldı. Raporda, daha önce de devletin önlem almadığı ve böylesi katliamlara zemin hazırladığı hatırlatmasında bulunularak, devletin yaşam hakkına yönelik tutumunun kabul edilemez olduğuna işaret edildi. Raporda, "Kamu otoritelerinin dışında bir güç, yurttaşların toplanma özgürlüğünü şiddet kullanarak önlemiş ve buna karşın kamu otoritesi, hem yaşam hakkı ihlaline neden olan hem de toplanma özgürlüğünü engellemeyi amaçlayan eylemi önleyecek yeterli, gerekli ve etkin önlemleri almamıştır" denildi. 

‘MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALIDIR’

İHD yaşanan patlamaya ilişkin yapılaması gereken talepleri şu şekilde sıraladı: "Ankara Garı önündeki arkadaşlarımıza yönelik 2 canlı bomba saldırısı insanlığa karşı suç kapsamındadır. Bu katliamı gerçekleştirenleri, azmettirenleri ve görevini yapmayarak katliama sebebiyet verenleri lanetliyor ve kınıyoruz. Başta İçişleri Bakanı olmak üzere, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü ile diğer ilgili sorumluları önleme görevini yerine getirmemeleri nedeni ile istifaya davet ediyor ve bu kişiler hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz. AİHM, Jordan İngiltere davasında 2001 daha sonra Jordan prensipleri olarak da anılacak olan 5 prensipten söz etmiştir. Bu prensiplere göre, Soruşturma makamları yaşam hakkı söz konusu olduğunda resen harekete geçmelidir. Bağımsız soruşturmacı olmalıdır. Olayla ilgili tüm bilgi, belge, rapor ve tüm kanıtlar usulüne uygun toplanmalıdır. Hemen harekete geçilmeli ve makul bir hızla soruşturma ilerlemelidir. Katliamın, siyasal ve sosyal sonuçları göz önüne alınarak her yönüyle aydınlatılması için TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmalıdır." 

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2015, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER