İHD: Suruç Katliamı’ndan bu yana 2 bin 411 kişi gözaltına alındı

HD, “Suruç Katliamı’ndan bu yana Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda 2 bin 411 kişi gözaltına alınmış ve 280 kişi ise tutuklanmıştır. Gözaltına alınanların çoğunluğu HDP ve DBP üyelerinden oluşmaktadır” dedi.

İHD: Suruç Katliamı’ndan bu yana 2 bin 411 kişi gözaltına alındı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Suruç katliamının ardından yaşanan çatışmalı ortam ilişkin raporunu düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

İHD İstanbul Şube yöneticilerinden Hulusi Zeybel, “Türkiye’de Kürtçe konuşanlar öldürülmek isteniyor. Yaşanan bu vahim olaylar karşısında sadece demokratik örgütler değil, uluslararası örgütlerin de devreye girmesi gerekir” dedi.

İHD İstanbul Şubesi Üyesi Mesut Çakan tarafından açıklanan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye geneli gerçekleştirilen gözaltı operasyonları kapsamında 29 Temmuz itibariyle Başbakanlık Koordinasyon Merkezi verilerine göre, gözaltına alınan bin 302 kişiden 847’si PKK’li, 137’si DAİŞ’li, 77’si MLKP ve DHKP-C üyesi olduğu 66’sı ise çeşitli eylemlerden olmak üzere bin 127 kişinin gözaltına alındı ve geri kalan 175 kişinin ne sebeple gözaltına alındığına dair bilgi edinilemedi.

Bu tarihten sonra Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda edinilen bilgiler ışığında toplam 2 bin 411’e yükseldiği ve 280 kişi ise tutuklanmıştır. Gözaltına alınanların çoğunluğu HDP ve DBP üyelerinden oluşmaktadır. Ayrıca STK üye ve yöneticilerini de kapsayan operasyonlarda 18 yaş altı 24 çocuk gözaltına alınmıştır.

‘4 çocuk, 1 gazeteci, 6 polis olmak üzere 42 kişi yaralandı ve 1 Rojavalı yurttaş yaşamını yitirdi’

Polisin eylemlere yaptığı saldırılarda, 15’i kadın 4’ü sendika görevlisi olmak üzere toplam 306 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 6 kişinin tutuklandı. Biri 3 biri 6 yaşında 4 çocuk, 1 gazeteci, 6 polis olmak üzere 42 kişi yaralandı ve 1 Rojavalı yurttaş yaşamını yitirdi.

Barış Bloku’nun düzenlemek istediği Barış Yürüyüşü ise yasaklandı. Çeşitli illerde yapılmak istenen etkinlik ve festivallere yapılan müdahalelerde, 19 kişi yaralandı, 33 kişi ise gözaltına alındı. Taziye ve cenaze törenlerine yapılan saldırılarda, 15 kişi gözaltına alındı ve 1’i ağır olmak üzere 11 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle, 5 kişi gözaltına alınarak tutuklandı. Gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kalanlardan, 1’i kadın 70 kişi işkence gördü. 1 kişi de (Mazlum Kaynak) öldürüldü.

’15 gerilla yaralandı ve 77 gerilla yaşamını yitirdi, 27 asker yaşamını yitirdi’

Türkiye genelinde yapılan operasyon ve saldırılarda toplam 15 gerilla yaralandı ve 77 gerilla yaşamını yitirdi, 3 gerilla ise yaralı olarak esir düştü. 27 asker yaşamını yitirdi, 77 asker yaralandı, 1 asker kayıp ve 1 asker de esir düştü. 23 polis yaşamını yitirdi, 77 polis yaralandı ve 1 polis de esir düştü. 19’u işçi olmak üzere 39 kişi gözaltına alınmış, 3 kişi tutuklanmıştır. 1 polis, 1 asker ve AKP Yüksekova il başkanı dahil toplam 43 kişi alıkonulmuştur. Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı, Alevi Bektaşi Federasyonları ve Alevi Kültür Derneği genel başkanları silahlı saldırıya uğramıştır.

’18 bölge güvenlik bölgesi ilan  edildi’

15 ilde toplam 180 bölgenin güvenlik bölgesi ilan edildi. Güvenlik bölgeleri genel olarak Ardahan, Kars, Iğdır, Erzurum, Erzincan, Dersim, Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak, Muş, Bitlis, Amed, Batman, Mardin, Urfa, Antep ve Kilis illerini kapsamıştır. Varto, Şemdinli, Dersim, Yüksekova, Çukurca, Silvan, Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur, Lice vb. ilçelerde sokağa çıkma yasakları uygulanmış OHAL bölgeleri ilan edilmiştir.

Polisler ve askerlerin keyfi uygulamaları sonucu, 1’i kadın 13 kişi darp ve 1 kişi tehdit edilmiştir. 1’i çocuk 2 kişiyi öldürdü, 1 çocuğu da silahla yaraladı. 1 kadın polisin attığı gaz fişeğiyle yaralandı. Polis, 1 kadına tecavüz etti. Toplam 19 kişi polis şiddetine maruz kaldı. Faili meçhul saldırılarda, İstanbul, Diyarbakır, Adana, Mersin, Hakkari, İzmir ve Şırnak’ta olmak üzere 1’i çocuk olmak üzere 12 kişi öldürüldü. 4 kişi de yaralandı.

Cezaevlerinde, 1’i intihar olmak üzere 2 ölüm, 2 kişi darp edildi. 269 kişi zorunlu sevke tabii tutuldu. 3 kişi hukuki haklarının ihlal edilmesinden dolayı açlık grevine girdi, 11 tutsak çıplak aramaya maruz kaldı. Abdullah Öcalan’a yazarı olduğu kitaplar yasa dışı örgüt propagandası yapıldığı iddiasıyla kendisine verilmedi.

‘Açlık grevleri 26. gününe girdi’

PKK ve KCK davalarında tutuklu bulunan tutsakların operasyonlar ve tutuklamalara karşı başlattığı dönüşümlü açlık grevi bugün itibariyle 26’ncı gününe girdi. Açlık grevindeki tutsaklar, idari cezalara çarpıtılarak B-12 vitamini almaları engelleniyor. İstekleri dışında sevklere tabi tutulan tutsaklar gönderildikleri cezaevlerinde diğer tutukluların saldırılarına maruz bırakılmaktadır.

Siyasi parti ve STK’lara yönelik saldırılarda, 17 HDP’li, saldırıya uğradı, 15’i yaralandı. 1’i polis 2 kişi yaralandı. 1’i Eğitim Sen’li 11 kişi yaralandı. Eğitim Sen’e yapılan baskında 19’u yönetici toplam 65 gözaltına alındı, 1’i polis 28 kişi yaralandı. Şüpheli asker ölümlerinde, Afyon, Van, Sivas ve İzmir’de intihar ettikleri öne sürülen 4 asker yaşamını yitirdi.”

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2015, 12:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER