İktidar Erbil, muhalefet Süleymaniye

Irak'ın Kürt bölgesinde referandum öncesi Erbil iktidarı, Süleymaniye muhalefeti temsil ediyor. İşsizlik, ekonomik kriz ve göç ortak sorunlar arasında sayılıyor.

İktidar Erbil, muhalefet Süleymaniye
  Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) en büyük şehirleri arasında yer alan Erbil ve Süleymaniye 25 Eylül’de gerçekleşecek olan referandum öncesinde birbirinden epey farklı iki profil çiziyor  IKBY’nin siyasi ve bölgedeki bütün kurumsal yapının başkenti olan Erbil (Hewler) sokaklarını IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin devasa resimleri süslüyor. Erbil ile Süleymaniye arasındaki yolun bir kısmında Mesud Barzani’nin ve Irak Kürtleri’nin bir diğer önemli sembol ismi, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) lideri Celal Talabani’nin fotoğrafları göze çarpıyor.


Süleymaniye’ye yaklaştıkça yan yana asılı iki resmin yerini, sadece sağlık sorunları nedeniyle bir süredir aktif siyasetten uzak olan Talabani’nin resimleri alıyor. Süleymaniye içinde de Erbil’in aksine merkezi binaların göze çarpan cephelerinde, orta refüjlerde ve reklam panolarında Talabani var.

Günümüzde Erbil IKBY’nin başkenti ise Süleymaniye’ye, “başkente muhalif olanların merkezi” olarak anılıyor. İç politik tartışmalar çoğunlukla iktidar Erbil-muhalefet Süleymaniye arasında sürüyor.
Türkiye sınırında yer alan Erbil ile İran’a sınır Süleymaniye’nin dış politikaları ve ittifakları da tamamen farklı.

Süleymaniye Erbil’i “Türkiye’ye fazla yakın durmakla” suçlarken, Erbil de Süleymaniye’yi “İran’ın baş müttefiki olmakla” itham ediyor.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2017, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER