İl il yeni korona yasakları

Korona virüsü vakalarındaki yükseliş yeni normal sürecinde yeni yasakları gündeme getirdi. Ankara ve İzmir başta olmak üzere 14 ilde düğün, nişan, sünnet ve mevlit törenleri ya yasaklandı ya da kısıtlamalar geldi.

İl il yeni korona yasakları
Korona virüsü vakalarındaki yükseliş yeni normal sürecinde yeni yasakları gündeme getirdi. Ankara ve İzmir başta olmak üzere 14 ilde düğün, nişan, sünnet ve mevlit törenleri ya yasaklandı ya da kısıtlamalar geldi. Valiliklerin aldığı ek kararlarla 65 yaş üstüne de sınırlama getirildi. 

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgeyle 14 ilde nişan, mevlit ve sünnet düğününü yasaklamış, düğünlere de sınırlama getirmişti. Bu iller Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat. İzmir olarak duyurulmuştu.

Genelge sonrasında illerin valilikleri de düğünlerle ilgili arka arkaya kararlar aldı.

İşte korona virüsü artışı sonrası illerde alınan yeni kararlar:

İZMİR

İzmir'de düğün, nişan, nikah, kına gecesi, gelin alma, sünnet ve mevlit organizasyonlarına kısıtlama getirildi. Sokak düğünleri yasaklanırken, kaymakamlıktan izin alınarak okul bahçelerinde düğün yapılabilecek. Nikah ve düğünde maske şart. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar ile semptom gösterenler salona alınmayacak.

Birinci derece akrabalar (anne, baba, dede, büyükanne) dışında 65 yaş üzeri kişiler düğüne alınmayacak. (Teyze, hala, amca, dayı, kuzenler birinci derece akraba sayılmıyor) Akşam düğünleri 20.00-22.30, gündüz düğünlerinin 13.30-16.00 saatlerinde yapılacak.

Organizasyonun yapıldığı tesise/alana girişte davetli tüm katılımcıların adları, adresleri ve iletişim bilgilerinin, organizasyonda tesis kullanılıyorsa tesis işleticisi tarafından, organizasyon sahibine ait özel ya da genel bir alanda yapılıyorsa organizasyonu yapan tarafından kaydedilip, en az 14 gün saklanacak. Düğün tesis işleticisi tarafından organizasyonda çalışan personel de kayıt altına alınacak. Gelin ve damat hariç dans, oyun, halay ya da gösteri yapılmayacak.

VAN

Sünnet düğünü, kına gecesi ve nişan gibi etkinlikler yasaklandı. Düğünlere izin verilecek ancak düğün ve nikahlar aynı gün içerisinde en fazla 1 saatte tamamlanacak. Toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmayacak.
Oyun/dans gibi faaliyetler kesinlikle yapılmayacak. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocuklar, düğünlere ve nikah merasimlerine katılmayacak. Her düğün veya nikah merasimine en az bir kamu görevlisi (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilecek ve denetim yapacak.

ANKARA

Sünnet düğünü, kına gecesi ve nişan gibi etkinlikler yasaklandı. Düğün ve nikahlar en fazla 1 saat içinde tamamlanacak. Düğün ve nikahlarda toplu yemek verilmeyecek, paketli su hariç her türlü yiyecek-içecek servisi yapılmayacak. Düğünlerde oyun oynanmayacak, dans edilmeyecek.

Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşları ile15 yaş altı çocuklar düğün ve nikahlara katılamayacak. Düğün ve nikah yapacak kişiler 48 saat öncesinden en yakın polis veya jandarma karakoluna yazılı başvuruda bulunacak.

KARAMAN

Düğün salonlarında, köy, sokak, mahalle, evlerde ve okul bahçelerinde kına gecesi, sünnet düğünü ve benzeri faaliyetleri yasaklandı. Düğünler ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak. Düğün salonlarında sandalye ve koltuk düzeni fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans, oyun pistini kapatacak şekilde oluşturulacak. Gelin ve damat da dahil olmak üzere oyun, dans gibi faaliyetler yasak. Düğün ve nikahlarda toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek, içecek ikramında bulunmak ve toplu fotoğraf çekimi yasaklandı.

SAKARYA

Sakarya Valiliği de düğün ve 65 yaş üstü için yeni kısıtlama kararları alıp bunu duyurdu. Buna göre düğün, nişan, nikah ve sünnet gibi etkinlikler 3 saat içinde bitirilecek. 65 yaş ve üstü 16.30-19.30 saat aralığında toplu taşıma araçlarını kullanmayacak, semt pazarı ve pazar yerlerde sadece kalabalık olmayan 10.00-14.00 saatleri arasında alış veriş yapabilecekler. 65 yaş üstüne ayrıca düğün, sünnet, mevlit ve benzeri etkinliklere, sinema, konser, tiyatro, gösteri merkezi, spor salonu futbol, voleybol dahil tüm maçlara giriş yasaklandı.

Sakarya'da 65 yaş üstü AVM'lere 10.00-14.00 saatleri arasında giriş yapabilecekler, bu saatler dışında yasaklı olacak. Ancak 65 yaş ve üstü halen bir iş yerinde aktif olarak çalıştıklarını belgelerse kararlardan muaf tutulacak.

NİĞDE

Sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve mevlit törenleri yasaklandı. Düğün ve nikahlar en fazla 2 saatte tamamlanacak. Sokak düğünlerinde paketli su servisi hariç her türlü yiyecek içecek ikramı yasak. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikahlara katılımı yasak. Her düğün veya nikah merasiminde en az bir kamu görevlisi olacak.

Niğde merkezde kurulan perşembe pazarının ikinci bir karara kadar kapatılması, kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmetleri hariç kişilere yapılacak her türlü yiyecek içecek ikramının durdurulması yönünde de kararlar alındı.

AYDIN

Karacasu ilçesinde korona virüsü tedbirleri kapsamında düğünlere katılanlar kayıt altına alınacak. Düğün, nişan, sünnet düğünü gibi etkinliği düzenleyen ev sahibi kişiler T.C. Kimlik Numaralarını, adres ve telefon bilgilerinin kayıt altına alacak ve 1 ay muhafaza edecek. İlçede her türlü düğün, sünnet, gelin alma, asker uğurlama törenlerinde konvoy oluşturma etkinliği de yasaklandı.

KAHRAMANMARAŞ

18 yaş altı genç ve çocukların saat 21.00'den sonra umuma açık yerler, parklar gibi alanlara veli ve vasisi olmaksızın girişi yasak. 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanların düğünlere katılımı yasak. Bunun tek istisnası gelin ve damadın anne, baba, dede, anneanne, babaannesi.

DENİZLİ

Sokak düğünleri yasaklandı, düğün salonu olmayan ilçelerde ilgili kaymakamlıklarca belirlenmiş tek bir alan kullanılacak. Düğünler 2 saati geçmeyecek. Düğün merasiminin düzenlendiği restoran ve işletmeler ile açık kır düğün salonlarında (düğün salonu olmayan ilçelerde belirlenen okul bahçesi veya pazar yeri hariç) yemek ikramı yapılabilecek.

ISPARTA

Isparta'nın Şarkikarağaç ilçesi Çarıksayarlar beldesinde, kahvehaneler kapatıldı düğünler yasaklandı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, beldede ikinci bir emre kadar toplu eğlencelerin yasaklandığı duyuruldu. / DUVAR


Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2020, 21:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER