İlk müftü nikahı Diyarbakır'da kıyıldı

İlk müftü nikahı Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde düzenlenen toplu nikah töreninde kıyıldı. İlk nikahı kıydığı için heyecanlı olduğunu söyleyen Bismil Müftüsü Ahmet Durmuş, "Biz de evlendirme memurları gibi artık yasaların bize verdiği ölçüde nikah kıyacağız. Yasadışı bir nikahı kılmamız mümkün değil" dedi.

İlk müftü nikahı Diyarbakır'da kıyıldı

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisinin yürürlüğe girmesinin ardından, bir müftü ilk kez resmi nikah kıydı. Bismil Belediye Başkanlığı’nın düzenlendiği toplu nikah töreninde Bismil İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş, Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim çiftinin nikahını kıydı.

Bismil Belediyesi bu akşam toplu nikah töreni düzenledi. 30 çiftin resmi nikahının kıyıldığı törene 500 dolayında davetli katıldı. Törende Bismil Müftüsü Ahmet Durmuş’un, ilk müftü nikahını kıydı.

Heyecanlı olduğu görülen Durmuş, zaman zaman gelin ve damada soru sorarken yaptığı yanlışları, nikah memuru Rıfat Akan düzeltti. Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim çiftinin nikahını kıyan Müftü Durmuş, evlilik cüzdanını da geline verdi. Nikahın ardından konuşma yapan Durmuş, 8 çocuğu olduğunu belirterek, yeni evlenen çiftlere en az 5 çocuk yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Kalan çiftlerin nikahını da belediyenin nikah memuru Rıfat Akan, toplu olarak kıydı. Nikahların ardından Belediye Başkan Vekili Turgay Gülenç, çiftlere çamaşır ve bulaşık makinesi ile buzdolabı belgelerinin yer aldığı zarflarla birlikte, Kuran’ı Kerim ve Türk Bayrağı hediye etti.

Bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Gülenç, “Müftülerin de nikah kıymasına olanak tanınan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye’de ilk olarak müftümüz nikah kıydı. Düğün masraflarını, gelinlik ve damatlık giysileri dahil bazı beyaz eşyaları da belediye olarak biz karşıladık. Biz devletin imkanlarını vatandaşın hizmetine kullanıyoruz. Böylece insanları medeni nikah kıymaya teşvik ediyoruz. Bundan sonra farklı törenlerle halka hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

MÜFTÜ DURMUŞ: YASADIŞI NİKAHI KIYMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş ise daha önce dini nikah kıydığını belirterek, ilk kez resmi nikah kıymanın heyecanını yaşadığını belirtti. Durmuş, şunları söyledi:

“İlk kez resmi bir nikah kıydık. Bu akşam, daha önce nikahları kıyılmış 30 çiftimizin resmi nikahını kıydık. Eskiden gece yarısında gelip bizi evden alırlardı ‘Gelin nikahımızı kılın’ diye. Gidip kılıyorduk ama dini nikahı kıyabiliyorduk. Herkesin, küçük yaştaki çocukların evlilikleri artar diye endişesi vardı. Biz de evlendirme memurları gibi artık yasaların bize verdiği ölçüde nikah kıyacağız. Yani yasada belirtilen yaş neyse biz de o yaştan daha küçük çocukların nikahını asla kılamayız. Yasadışı bir nikahı kılmamız mümkün değil.”  / DHA

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2017, 07:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER