IMF: Yunanistan borcunu yine ödemedi

Uluslararası Para Fonu, Yunanistan’ın vadesi 13 Temmuz’da dolan borçlarını ödemediğini açıkladı.

IMF: Yunanistan borcunu yine ödemedi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan’ın vadesi 13 Temmuz’da dolan borçlarını ödemediğini açıkladı.

IMF Basın Sözcüsü Gerry Rice, yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan’ın yaklaşık 456 milyon avroluk geri ödemesini gerçekleştirmediğini bildirdi.

Açıklamada, “Yunanistan’ın, IMF’ye bugün yapması gereken yaklaşık 456 milyon avroluk geri ödemesi tahsil edilmedi. Bu gelişmeyi Yönetim Kurulu’na bildirdik. Yunanistan’ın IMF’ye bugüne kadar ödemediği borçların toplamı yaklaşık 2 milyar euro oldu” ifadeleri yer aldı.

IMF Yönetim Kurulu’nun Yunanistan’ın 30 Haziran’da ödemesi gereken borçlarına yönelik ek süre talebinin gelecek haftalarda değerlendirileceği belirtildi.

Yunanistan, vadesi 30 Haziran’da dolan 1,5 milyar euroluk borcunu ödemeyerek, temerrüde düşmüştü.

Anlaşma sağlanmıştı

Yunanistan’ın Avrupa Para Birliği içinde kalması için anlaşmasağlanmıştı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras anlaşma sonrası yaptığı ilk açıklamada, ‘zorlu bir mücadele’ ile ‘büyüme paketi aldıklarını ve borçların yeniden yapılandırılmasını kabul ettirdiklerini’ söyledi.

Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada ise üç yıl içinde Yunanistan’a 86 milyar euro’luk bir finansman sağlanmasından söz edildi.

Bankalar kapalı

Yunanistan bankaları son iki haftadır kapalı. Bankamatiklerden de günde yalnızca 60 euro çekilebiliyor.

AB ile varılan anlaşmada, kurtarma paketi karşılığında Yunanistan’in bazı varlıklarının Euro Bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılması maddesi de var.

Buna göre, Yunanistan’ın 50 milyar euroya kadar varlıkları bu fona aktarılacak ve Atina’dan yönetilecek bu fon Yunanistan bankalarının ayağa kaldırılması ve borçların ödenmesi için kullanılacak.

Özelleştirmelerin de bu fondan yazılacağı bildiriliyor.

Fon, satışlardan elde edilecek gelirlerden 25 milyar euroyu Yunanistan’a geri verecek ve bu miktar Yunan bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesinde kullanılacak.

Atina’nın Avrupa Merkez Bankası’na 20 Temmuz’a kadar da 3,5 milyar euro ödeme yapması gerekiyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2015, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER