Obama: Anlaşmanın ihlalinin çok ciddi sonuçları olacak

ABD Başkanı Obama, İran’la varılan nükleer anlaşmaya ilişkin “Bu anlaşmanın uygulanmasını görmemiz açısından artık şeffaf bir yönetim gerekiyor. İran için nükleer silaha giden tüm yollar kapanacak. Anlaşmanın ihlalinin çok ciddi sonuçları olacak” dedi.

Obama: Anlaşmanın ihlalinin çok ciddi sonuçları olacak

ABD Başkanı Barack Obama, yardımcısı Joe Biden ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran’ın nükleer programı konusunda nihai anlaşmaya varılması konusunda Beyaz Saray’da sabah erken saatlerde açıklama yaptı.

Obama, anlaşmanın Amerikan liderliği geleneğine uygun bir nitelikte olduğunu belirten Obama, İran’ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde yaptırımların da geri döneceğini, ayrıca uluslararası denetçilerin İran’da şüpheli gördükleri her bölgeye girebileceğini söyledi.

Obama açıklamasında şunları ifade etti:

‘Bugün büyük bir adım atıldı’

“Ciddi yaptırımlar uyguladık ve sonucunu aldık. Anlaşma olmazsa İran faaliyetlerini artırıp bombaya erişebilirdi. Bu anlaşma bizim belirlediğimiz tüm çizgileri karşılamaktadır. Bu anlaşmanın uygulanmasını görmemiz açısından artık şeffaf bir yönetim gerekiyor. İran için nükleer silaha giden tüm yollar kapanacak. Anlaşmanın ihlalinin çok ciddi sonuçları olacak.

“Bugün önemli bir gün. Daha önce Sovyetler Birliği ile yapılan anlaşmayla nükleer silahların Ortadoğu’ya yayılması engellenmişti. Bugün büyük bir adım atıldı. Bugün bu anlaşmayı İran nükleer silah elde edemeyecek

“Bu anlaşma sadece güven üzerine inşa edilmedi. Anlaşma, İran ve ABD arasındaki bütün farklılıkların giderildiği anlamına gelmiyor. Bu anlaşma korkak bir anlaşma değil.

“İran santifrüjlerin 3’te 2’sini kaldıracak. İran silah seviyesinde plütonyum üretemeyecek. 15 yıl ağır su reaktörü uygulayamayacak. Anlaşmanın bazı maddeleri 25 yıl yürürlükte kalacak. Herhangi bir şüphe durumunda denetlemeler yapılacak.

‘Şiddet dolu bir geçmiş var’

“Tarihi değiştirmek imkansız. Şiddet dolu bir geçmiş var. Çok insan acı çekiyor, çok fazla kan dökülüyor. Bütün sorunlara barışçıl bir çözüm bulunması gerekiyor. Küresel ekonomiyi düşünmemiz gerekiyor. Bu noktaya ulaşmak için çok yol kat ettik.

“Şimdiki süreçte ABD Kongresi, nükleer anlaşmayı gözden geçirecek. Anlaşmanın ABD Kongresi’nde bloke edilmesine izin vermeyeceğim. Bu anlaşmadan vazgeçmek sorumsuzluk olur. Kongre’de reddedilirse bu kararı veto edeceğim.”

İran’la varılan anlaşmanın uluslararası toplumun Tahran’ın nükleer silah üretmeyeceğini doğrulamasına olanak vereceğini belirten Obama, anlaşmanın ayrıca ABD diplomasisinin ‘anlamlı değişimler’ getirebileceğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2015, 17:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER