Tuncel: 9 yıldır hukuksuzlukta ısrar ediliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yerel mahkemenin hakkında verdiği beraat kararına itiraz etmesini değerlendiren HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, itirazın var olan 9 yıllık hukuksuzlukta ısrar anlamına geldiğini söyledi.

Tuncel: 9 yıldır hukuksuzlukta ısrar ediliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yerel mahkemenin hakkında verdiği beraat kararına itiraz etmesini değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDK) Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, itirazın var olan 9 yıllık hukuksuzlukta ısrar anlamına geldiğini söyledi.

Hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunan ve yaptığı başvuru sonucu “yeniden yargılanma” kararı verilen Tuncel hakkında açılan davada, yerel mahkemece beraatına karar verilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da beraat kararının usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunduğunu savunarak, kararın bozulmasını istedi.

‘Hukuksuzlukta ısrar ediyorlar’

İtirazı değerlendiren Tuncel, davanın açıldığı ilk günden bu yana hukuki değil, siyasi olduğunu söyledi.

“Son zamanlarda artan gözaltı ve tutuklamalarda bunun siyasi olduğunu gösteriyor. 9 yıllık bir hukuksuz süreç vardı.

“Bu hukuksuzluk AYM’nin ve yerel mahkemenin kararı ile giderilmeye çalışıldı ancak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı bu hukuksuzluğu devam ettirme amacına geliyor. Hukuksuzlukta ısrar etmeye devam ediyorlar.”

Ne olmuştu?

Sebahat Tuncel, 5 Kasım 2006’da İstanbul’da gözaltına alınmıştı. 27 Temmuz 2007’de genel seçimlerde İstanbul 3. Bölge’den bağımsız milletvekili seçilince serbest bırakılmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 18 Eylül 2012’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sebahat Tuncel’in PKK üyeliği gerekçesiyle aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezasını oy birliği ile onamıştı.

Tuncel’in bireysel başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi (AYM) “İlk derece mahkemesinin, tanık beyanlarına karşı ileri sürülen hususları araştırmaması ve gerekçeli kararında da tanık beyanlarını ve başvurucu tarafından yapılan itirazları yeterince ve makul bir biçimde değerlendirmemesi nedeniyle yargılamanın hakkaniyete uygun gerçekleştiği söylenemez” değerlendirmesini yaptı.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2015, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER