IŞİD, Rabia Bölgesi'nden çıkarıldı

Rabia'nın büyük bölümünde denetim bugün YPG'ye geçti. Kentte çetelere karşı şiddetli bir savaş yürütülüyor.

IŞİD, Rabia Bölgesi'nden çıkarıldı

IŞİD’in Şengal’i ele geçirmesinin ardından peşmerge ile YPG’nin bölgedeki operasyonları sürüyor. Rudaw Televizyonu, örgütün Rabia’dan tamamen çıkarıldığını ve kontrolün peşmergeye geçtiğini iddia etti. Irak Başbakanı Maliki ise Irak ordusuna peşmergeye yardım etme talimatı verdiği belirtildi.

Rudaw’ın haberine göre Suriye sınırındaki Rabia’yı ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) peşmerge’nin operasyonu sonrası kentten çıkarıldı.

Rudaw, peşmerge’nin Welîd ve Wankê köylerinin kontrolünü de sağladığını aktardı.

Habere göre peşmerge Şengal’deki IŞİD noktalarını da yoğun bir bombardımana tutuyor.

Fırat Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre ise Rojava Genel Asayiş sorumlusu ile Til Koçer Asayiş sorumlusu, Tıl Koçer’in karşısındaki Irak kenti Rabia’da YPG ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) dışında herhangi bir güç olmadığını açıkladı.

IŞİD: Yüz kadını kaçırdı

Hawar Haber Ajansı IŞİD’in yaklaşık 100 kadını kaçırdığını yazdı. Örgüt Wardiya köyünde de onlarca sivili esir aldı, sivillerin akıbeti konusunda bilgi edinilemedi.

Şengal Dağı’na sığınan binlerce sivil ise zor durumda. Ezidilerin yanı sıra binlerce Türkmen de Şengal Dağı’na sığındı. Bu arada IŞİD’in Şengal’i ele geçirmesinin ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi Amerika Birleşik Devletleri’nden resmen ağır silah talebinde bulundu.

ABD’den silah yardımı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Felah Mustafa, ABD’nin Erbil konsolosuyla görüştüklerini ve resmen silah talebinde bulunduklarını açıkladı.

Mustafa, ABD’li yetkililere sözlü desteğin artık anlamının kalmadığını, somut destek beklediklerini söylediğini aktardı.

Mustafa “ABD’ye biz sadece teröristlerle savaşmıyoruz, ezidi ve hristiyanların korunması için de savaşıyoruz. bu nedenle abd’nin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor” diye çağrıda bulunduklarını ifade etti.

Felah Mustafa ABD’li yetkililerinin bu talebi reddetmediğini, değerlendirmeye alacaklarını söylediklerini aktardı.

Irak başbakanı Nuri Maliki’nin de, IŞİD saldırılarına karşı  Irak ordusuna peşmergeye yardım etme talimatı verdiği belirtildi. / İMC

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 08:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER