İZBAN'da grev başladı

Demiryolu İşçileri Sendikası, İZBAN'da bu sabah itibariyle greve başladı. TCDD Genel Müdürlüğü'yle yaptıkları görüşmelerde istedikleri sonucu alamadıklarını belirten Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz "Biz makinistlere 3 bin 250 lira ücret istedik, onlar 3 bin 50 lira teklif ettiler. Ayrıca sözleşme görüşmelerinin başladığı tarih üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Bize 1 yıllık sözleşme teklif ediyor. Bunun ileriye yönelik kayıpları ne olacak?" diye sordu.

İZBAN'da grev başladı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN A.Ş.’de sendika ile yapılan toplu iş görüşmesinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle İZBAN çalışanları greve çıktı. Bugün saat 05.00 sıralarında Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi, Alsancak Garı’na “Bu iş yerinde grev vardır” yazılı pankartlar asarak greve çıktıklarını duyurdu. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz’ün, saat 10.00’da işçilerle birlikte açıklama yapması bekleniyor.


Grev nedeniyle İZBAN’da Aliağa-Çiğli, Havalimanı-Selçuk arasında sefer yapılmıyor. Raylı taşımadaki grev nedeniyle kentin ana arterlerinde trafik yoğunluğu oluştu.

Öte yandan, polis ekipleri de Alsancak Garı’nın etrafını ablukaya aldı.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şubesi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamında İZBAN’dan yüzde 19,43’lük zam teklifinde bulunmuş, ancak teklif kabul edilmemişti.

Demiryol-İş Sendikası da, zam teklifini işçilerin onayına sunmuştu. Oy kullanan 326 işçiden 320’si teklifi kabul etmezken, 6 kişi ise onaylamıştı.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, önerilen teklifi maaşlarına yansıttıklarında alacakları ücretleri hesapladıklarını, bunu da çalışanların onayına sunduklarını söyledi. TCDD Genel Müdürlüğü’yle yaptıkları görüşmelerde istedikleri sonuçları alamadıklarını ve sendikanın birçok teklifinin kabul görmediğini vurgulayan Ervüz, şu açıklamada bulundu: “144 makinist için kilometre tazminatı olarak 600 lira teklif ettik. Kilometre tazminatı yerine iş güçlüğü tazminatı adı altında 200 lira teklif ettiler. Biz makinistlere 3 bin 250 lira ücret istedik, onlar 3 bin 50 lira teklif ettiler. Kaldı ki biz bu teklifleri hazırladığımızda enflasyon rakamları daha da düşüktü. Şimdi enflasyon rakamları ortada. Ayrıca sözleşme görüşmelerinin başladığı tarih üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Bize 1 yıllık sözleşme teklif ediyor. Bunun ileriye yönelik kayıpları ne olacak? Ortada bir şey yok. Teklif bile yok. İşverene sorarsanız, iyi bir teklif yaptıklarını düşünüyor. Ama çok da iyi bir teklif diyemeyiz.”

İZBAN, İzmir’in kuzeyindeki Aliağa ilçesinden, güneyindeki Selçuk ilçesine kadar, 41 istasyonda günde 269 sefer yapıyor. (İZMİR-DHA)

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2018, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER