'Kadını sadece annelik yönüyle tanımlamak 'çeyrek' bir anlayış'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın annelikten imtina eden bir kadının, kadınlığını inkar ettiğini savunarak, anne olmayan kadınları ‘eksik ve yarım’ olarak nitelendirmesine HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’dan yanıt geldi. Yüksekdağ, kadınları sadece annelik yönüyle tanımlayan anlayışın başlı başına ‘çeyrek bir anlayış’ olduğunu belirtti.

'Kadını sadece annelik yönüyle tanımlamak 'çeyrek' bir anlayış'

Partisinin MYK toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Anne olmayan kadın eksik, yarımdır” şeklindeki sözleriyle ilgili sorulan soruyu da cevapladı.

Kadınları sadece annelik yönüyle tanımlayan anlayışın başlı başına ‘çeyrek bir anlayış’ olduğunu belirten Yüksekdağ, “Toplumu, siyaseti, yaşamı sadece erkekten yana kuran anlayışın söyleyeceği sözlerdir. Ama kadınların toplumsal ve siyasetteki yerinin, oluşturduğu bütünün farkındayız. Tayyip Erdoğan gibi çeyrek akılların, oluşturulamamış, tamamlanamamış zihniyetlerin de tamamlanması ancak kadınların toplum ve siyasette varlığı ile mümkün olabilir” dedi.

Yüksekdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bence bu söz, bu yaklaşım, kadınların toplumsal ve siyasal anlamdaki gelişme ve dinamiğini hazmedememe yaklaşımının bir ifadesi. Tam tersine kadınların siyaseti ve yaşamı çekip çevirmesi gerekiyor. Tayyip Erdoğan kadınları evine hapsetmeye çalışıyor ama Türkiye’de kadınlar bu hapishaneyi reddedeli çok oldu. Artık kadınlar özgürlük alanlarında, ekonomide, okulda, akademide varlıklarını güçlendiriyorlar. Bunu bir toplumsal özgürleşme alanına çeviriyorlar. Kadınlar sokakta var olduğu müddetçe, ekonomide, siyasette var olduğu sürece bir toplum kendini geliştirebilir. Kadınları sokaktan, yaşamdan çekip eve hapsettiğiniz sürece o ülke, o toplum yarım demektir. Biz kadınlar olarak Tayyip Erdoğan’ın zihniyetine biat etmedik, etmeyeceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2016, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER