Kasım ayında 18 kadın katledildi

Kasım ayında erkekler 18 kadın veya kız çocuğunu öldürdü, 10 kadına tecavüz etti, 24 kadını ve kız çocuğuna şiddet uyguladı, yaraladı, dokuzuna cinsel tacizde bulundu.

Kasım ayında 18 kadın katledildi

2014’ün ilk on ayında erkekler 253 kadın öldürdü; 98 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 523 kadına şiddet uyguladı; 104 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

18 KADIN KATLEDİLDİ

Erkekler, Kasım ayında 18 kadın ve iki erkeği öldürdü. Kadınların yüzde 28’i eşlerinden/sevgililerinden ayrılmak istedikleri için öldürülürken, boşanma davası açan bir kadın, eşi hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldü. Bir erkek kız kardeşini dövme yaptırdığı için öldürdü.

Bir erkek çamaşırlarını ütülemediği için ayrı yaşayan eşini merdivenden aşağı iterek öldürdü. Bir erkek hem resmi nikahlı hem imam nikahlı eşlerini öldürdü.

Boşanma davası açan eşini, uzaklaştırma kararına rağmen evine giderek öldüren başka bir erkek ise cinayetin ardından “Öldürme hakkımı kullandım. Böyle bir hakkım olduğunu yeni öğrendim” dedi.

Kadınların yüzde 61’ini eşleri ve sevgilileri, yüzde 16’sını ise eski eş ve eski sevgilileri öldürdü. Yedi kadın eşi, biri imam nikahlı eşi, üçü sevgilisi, ikisi eski sevgilisi, biri eski eşi, biri babası, biri ağabeyi, biri erkek bir akrabası, biri de komşusu tarafından katledildi.

Cinayetlerin yüzde 61’inde ateşli silahlar kullanıldı: Kadınların altısı tabancayla, altısı bıçakla, beşi tüfekle, biri merdivenden aşağı atılarak öldürüldü.

Cinayetlerin ardından üç erkek intihar etti, üçü intihara teşebbüs etti, ikisi kolluk kuvvetlerine teslim oldu.

Kasım’da öldüren erkeklerin yaşları 15 ile 60, katledilen kadınların yaşları 15 ile 57 arasında değişti.

Kadın katliamı Ağrı, Antalya, Bolu, Bursa, Çorum, Edirne, Hatay, İzmir, İzmit (2), Karaman, Kastamonu, Kayseri (2), Konya, Mersin, Trabzon ve Uşak’ta yaşandı.

Ayrıca Ankara’da üniversite öğrencisi bir kadın bir otel odasında ölü bulundu. Antep’te ise Suriyeli bir mülteci kadın ile sevgilisinin işkence edildikten sonra tabancayla öldürüldüğü belirlendi. Olayla ilgili kadının kocası aranıyor.

TECAVÜZ VE ŞİDDET VAKASI

Kasım’da 10 kadın ve kız çocuğuna yönelik tecavüz ve cinsel şiddet vakası medyaya yansıdı. En çok tecavüz Antalya ve Aydın’da yaşandı.

Tecavüz mağduru kadınların yüzde 30’u T.C. vatandaşı değildi.

Kadınların yarısı tanıdıkları, yarısı tanımadıkları erkeklerce tecavüze uğradı: İki kadın arkadaşları, biri sevgilisi, biri eski sevgilisi, biri babası, beşi tanımadıkları erkeklerce tecavüze uğradı.

Kadınların beşi alıkonuldukları mekanda, dördü kendi evlerinde, biri sokakta tecavüze uğradı.

Yaşanan tecavüz olaylarının yüzde 30’unda kadınlar fuhuş yapmaya zorlandı.

Kasım’da tecavüzcü erkeklerin yaşları 19 ila 54, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 15 ila 32 arasında değişti.

Tecavüzlerin gerçekleştiği iller Aksaray, Antalya, (3), Aydın (2), İstanbul, Sakarya, Uşak ve Zonguldak.

KASIM’DA 24 KADINA ŞİDDET UYGULANDI

Kadınların yüzde 12,5’i boşanmak istediği ya da ayrıldığı sevgilisiyle barışmayı reddettiği için şiddet gördü. Bir kadın uzaklaştırma kararına rağmen evinde darp edildi.

Karısına işkence yapan bir erkek cezaevinden kaçmıştı; karısını “Beni görmüyorsan dünyayı da görmene gerek yok" diyerek gözünden bıçaklayan erkek, daha önce de cezaevinden kaçıp kadını bıçaklamıştı.

18 yaşında bir erkek, arkadaşlarının yardımıyla sevgilisi ve ablasına darp ve hakaret ettikleri görüntüleri sosyal medyada yayınladı.

Bar çıkışı bir kadın arkadaşını darp eden bir erkeğin sanatçı annesi, gazetecilere “Oğlum delikanlı! Sinirlenmiş olabilir. Hem genç bir kızın gece kulüplerinde ne işi var” dedi.

Kadınların yüzde 33’ü eşleri ve sevgilileri, yüzde 16,5’i eski eş ve eski sevgililerinden şiddet gördü: Altı kadını kocaları, üçünü eski kocaları, üçünü oğulları, ikisini sevgilileri, birini eski sevgilisi, birini annesinin sevgilisi, birini kardeşinin sevgilisi, birini kayınpederi, birini kuzeni, birini polisler, birini birliktelik teklifini reddettiği erkek, birini otobüs şoförü, birini arkadaşı, birini tanımadığı bir erkek yaraladı.

Erkek şiddeti vakalarının yüzde 62,5’i darp şeklinde gerçekleşti. 15 kadın darp edildi, üçü tabanca, üçü bıçakla yaralandı. İki kadın eski kocalarından işkence gördü. Bir erkek eski karısını kaçırdı ve polis takibine yakalanınca kadını hareket halindeki araçtan aşağı attı.

Kasım’da şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 16 ila 66, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 17 ila 57 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (3), Aksaray, Ankara (3), Aydın, Çorum (2), Erzincan, İstanbul, Kayseri (2), Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Samsın (3) ve Trabzon (3).

Kasım’da medyaya dokuz taciz vakası yansıdı.

Taciz olaylarının yüzde 77’si sokakta yaşandı: Bir kız çocuğu okulda, bir kız çocuğu toplu ulaşım araçlarında, yedi kadın sokakta tacize uğradı.

Tacizcilerin yüzde 77’si kadınların tanımadığı erkeklerdi: Bir kadını eski eşi, bir kız çocuğu öğretmeni, yedi kadın ve kız çocuğu tanımadığı erkekler taciz etti.

Bir erkek, evleneceği gün otobüs durağında tanımadığı bir kadını taciz ettikten sonra savcı tarafından düğün günü olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Bir erkek ise tanımadığı bir kadının istemediği halde fotoğraflarını çekerken, kendisine engel olmaya çalışan kişiyi bıçakladı.

Bir erkek ise trafikte kadın bir sürücüyü taciz etti.

Kasım’da tacizcilerin yaşları 18 ila 39, taciz edilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 10 ila 33 arasında değişti.

Taciz olaylarının yaşandığı iller Adana (3), Antalya, Eskişehir, Kocaeli, Manisa, Muğla ve Osmaniye.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Samsun’da bir kadın, sistematik şiddet gördüğü kocasını bıçakladı. Hastaneye kaldırılan erkek, bir gün sonra hayatını kaybetti.

Kasım’da 30 ilde 61 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

61 vakadan 14’ü Akdeniz, 13’ü Karadeniz, 12’si İç Anadolu, 11’i Ege, dokuzu Marmara, ikisi Doğu Anadolu’da yaşandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan erkek şiddeti vakaları Kasım ayında medyada yer almadı.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 22:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER