'Katar boyun eğerse Türkiye zorlanır'

Türkiye'nin Katar krizinde izleyeceği politika dünyanın da gündeminde. New York Times gazetesi, Katar'ın bölgesel ablukaya boyun eğmesinin Türkiye'yi zor durumda bırakacağını yazdı.

'Katar boyun eğerse Türkiye zorlanır'
Körfez ülkelerinin Katar’a yönelik ablukası Türkiye’nin nasıl bir dış politika izleyeceği konusunda da merak uyandırdı. New York Times, Türkiye’nin Katar’a asker gönderme kararıyla ilgili haberinde Ankara’nın tarafsız kalmakta zorlanacağını yazdı. Gazetenin görüş aldığı El Şark Forumu Direktörü Galip Dalay da Katar’ın baskıya boyun eğmesi halinde Türkiye’nin rolünün sınırlanacağı yorumunu yaptı.


NYT: TÜRKİYE KORKUYOR

New York Times, Türkiye’nin Katar’la ilişkilerini şu ifadelerle anlattı: “Türkiye bölgede kısmen dışlanmış durumda ve en güçlü bölgesel müttefikini kaybetmekten korkuyor. Geçen yılki başarısız askeri darbe sırasında, Türkiye’nin diğer müttefiklerinin destek teklif etmekte yavaş davrandığı bir gecede, Katar Emiri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilk telefon eden yabancı lider oldu.

Dalay ise “Türkiye bu krize girmek zorunda kalmak ve taraf tutmak istemiyor. Diğer yandan da, Katar’ın baskıya boyun eğmesi halinde Türkiye’yle ilişkilerini yeniden değerlendirmesinden endişeli” yorumunu yaptı.

‘ANKARA, TESLİM OLMASINI İSTEMİYOR’

Haberde başta Suudi Arabistan olmak üzere abluka uygulayan ülkelerin Katar’dan Müslüman Kardeşler’le arasına mesafe koymasını istediği hatırlatılırken, Alman Marshall Fonu’nun Ankara direktörü Özgür Ünlühisarcıklı şu tespiti yaptı: “Suudi Arabistan’la ittifak halinde olan ülkeler Katar’ın teslim olmasını istiyor. Fakat Türkiye Katar’ın Ortadoğu politikasını değiştirmesini istemiyor. Çünkü genel olarak düşünüldüğünde, iki ülkenin Müslüman Kardeşler ve Hamas gibi Mısır, Suriye ve Filistin’deki gruplara yaklaşımı aynı.”

Galip Dalay da bu konuda, “Eğer Katar bu baskıya boyun eğerse, bu durum Türkiye’nin bölgedeki rolünün daha da sınırlanması anlamına gelecek” yorumunu yaptı. 

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2017, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER