'Katliama cevabımız direnişi yükseltmek olacaktır'

Kobanê 'de DAİŞ çetelerinin vahşetine karşı gelişen tarihi direnişe öncülük eden YPJ'nin Kobanê komutanlarından Roza Kobanê ve YPJ savaşçıları Evrim Öcalan ile Meryem Amara, Paris Katliamı'na karşı cevaplarının direnişi yükseltmek olacağını ifade etti.

'Katliama cevabımız direnişi yükseltmek olacaktır'

YPJ olarak Sakine Cansız’ın direnişini örnek aldıklarını ifade eden YPJ komutanı Roza Kobanê, “Sara arkadaş özgür kadın modelinin ilk adımı ve somutlaşmış ifadesidir. Katliam Sara şahsında özgür kadına yöneliktir” dedi.

DAİŞ çetelerinin Kobanê saldırısının da Paris Katliamı gibi özgür kadını hedeflediğine dikkat çeken Roza Kobanê, “Direnişimiz karşısında saldırılar boşa çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.

YPJ savaşçıları Evrim Öcalan ve Meryem Amara ise Paris katliamına karşı YPJ'ye katıldıklarını ve Sara'nın izinde sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

YPJ komutanı ve savaşçıları tüm kadınları 9 Ocak'ta katliama karşı alanlarda olmaya davet etti.

Sakine Cansız’ın Özgürlük Hareketi'nin ilk yeşerdiği günlerde katılımının başlı başına bir devrimi ifade ettiğini anlatan YPJ Kobanê komutanı Roza Kobanê, “Toplumsal gerçekliğimiz içerisinde bir kadın olarak yüklendiği sorumluluk ve bir grup erkek arasında yerini alması verili tabular ve yerleşik bakış açısına karşı atılmış sıradışı bir adımdır. Kendisini en iyi Sara arkadaş ifade ediyor. ‘Hep kavga ve mücadeleydi yaşamım’ diyor. Gerçekten de yaşamı her türlü köleliğe ve zulme karşı kavga ve isyan ile geçmiş bir arkadaştı” ifadelerini kullandı.

“SARA İLK ADIMDI”

Sara'nın erkek egemen sistemin kadına dayattığı misyonun dışına çıkan ve kölelik zincirlerini kıran gerçek bir özgür kadın arayışçısı olduğunun altını çizen Roza Kobanê, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk adım her zaman önemlidir. Bu her anlamda önemlidir. Sara arkadaş kadının özgürleşmesi için ilk adımı yüklendi ve kendi şahsında Kürt kadınının özgürleşmesinin önünü açtı. Eğer ilk adımda doğru bir temsiliyet sağlanmasaydı devamında yaşanan gelişmeler ortaya çıkmazdı. İşte Sara arkadaş başlangıç adımını yüklenerek bunu gereklerini yerine getirdi ve kadın özgürlük mücadelesine yön verdi.”

“VAHŞET ORTAMINDA ROTASINDAN ŞAŞMADI”

“Sara arkadaş kendi etrafında giderek bir özgür kadın örgütlenmesi yaratarak adım adım direnen ve iradeleşen bir kadın gerçeğinin ortaya çıkmasına öncülük etti.” diye devam eden Roza Kobanê şunları söyledi: ”Sara arkadaş zindan koşullarında da her türlü zulme ve erkek egemen saldırılara karşı da direnişi ile sembol oldu. Düşman Amed zindan koşullarında Sara arkadaş şahsında gelişecek olan özgür kadın mücadelesini yok etmek teslim almak istedi ancak Sara arkadaş düşmanın bu politikasını düşmanın yüzüne tükürerek boşa çıkardı. Sara arkadaş her türlü vahşet ortamına rağmen rotasını bir an olsun şaşırmadan işkence ve işkencecilere karşı direndi” diye ekledi.

“ÖZGÜR KADIN MODELİNİN SOMUTLAŞMIŞ İFADESİYDİ”

Sara'nın daha sonraki yıllarda da savaş alanında var olan tüm zorluklara rağmen kendisini ruhsal ve fiziksel olarak her zaman güçlü tutarak yeniden ürettiğini hatırlatan Roza Kobanê, Sara'nın duruşu ile en büyük zorlukların üstesinden geldiğini kaydetti.

Sara'nın hayallerinin özgür toplum, özgür kadın modelinin somutlaşmış hali olduğunu vurgulayan Roza Kobanê, devamında şunları söyledi: “Aslında kafamızda bir kurgu olan özgür kadın ve özgür toplum modelini Sara arkadaş ile gördük. Sara kendinde yarattığı değerleri kendi dışına taşırma ve kendi etrafında bir özgür kadın örgütlülüğü oluşturma konusunda büyük bir çaba içerisindeydi, büyük emek sarf etti.“

“TEMPOSU HİÇ DÜŞMEDİ”

Sara'nın yaşama katılımda, mütevazilik ve sadeliğinde örnek bir arkadaş olduğunu aktaran Roza Kobanê, “Tüm arkadaşların sorunları ile ilgilenme ve hemen çözüm gücü olmak için sergilediği çaba tüm arkadaşların nezdinde Sara arkadaşı büyük bir manevi güç haline getiriyordu. An be an kendisini ayakta tuttu, temposu hiç düşmedi ve yeni katılmış gibi heyecanla mücadele etti” şeklinde ifade etti.

“SALDIRI SARA ŞAHSINDA ÖZGÜR KADIN MODELİNE YAPILDI”

Paris katliamının özünde Sara şahsında yaşam bulan özgür kadın modeline yönelik bir katliam olduğunu ifade eden Roza Kobanê, katliamın siyasal anlamının ötesinde özgür kadın felsefesini hedef aldığını da ekledi. Egemenlerin değişik yol ve yöntemlerle, komplolarla hareketlerine karşı sonuç almak istediğini ancak sonuç alamadığını hatırlatan Roza Kobanê, “Paris katliamı da egemen sistemin hareketimize karşı Sara şahsında sonuç hareketimize karşı sonuç alma girişimidir. Uluslararası komplo ile sonuç alamayan güçler Sara arkadaş şahsında önder Apo'nun özgür kadın mirasına yöneldi ve buradan sonuç almak istedi. Paris katliamı bu temelde komplonun devamı olarak da ele alınabilir“ diye konuştu.

KATLİAMA DİRENİŞİ YÜKSELTEREK CEVAP VERDİK

“Tüm bu saldırılara karşı Önder Apo felsefesi ekseninde özgür kadın direnişi yükselerek devam etti. Paris katliamı ile yok edilmek istenen özgür kadın modeli aksine daha da gelişti, yaşam buldu ve tüm dünya kadınlarının gündemine girdi” değerlendirmesinde bulunan Roza Kobanê, şunları belirtti: “Kobanê'de özellikle son bir yıl içerisinde gelişen YPJ direnişi Sara,Fidan ve Leyla yoldaşlarımız şahsında gelişen katliam ve komploya en büyük cevap olmuştur. YPJ'nin Rojava'da ortaya çıkardığı özgür kadın direnişi Sara arkadaşta somutlaşan özgür kadın modelinin tüm dünya kadınlarının umudu haline gelmesini sağladı. Komplo bu anlamda boşa çıkarıldı.”

'DAİŞ SALDIRISI İLE PARİS KATLİAMI AYNI ODAKLARIN İŞİ”

DAİŞ çetelerinin saldırıları ile hedeflenenin de yine özgür kadın modeli olduğunu belirten, Roza Kobanê, DAİŞ çetelerini Kobanê'de besleyenler ile Paris katliamını yapanların aynı odaklar olduğuna dikkat çekti. Roza Kobanê “Ancak Arîn Mîrkanlar, Zozanlar şahsında Kobanê”de gelişen YPJ direnişi hem DAİŞ çetelerini hem de Paris katliamı ile alınmak istenen sonuçların önüne geçmiş ve boşa çıkarmıştır” diye ekledi.

Başta Kürt kadınları olmak üzere tüm bölge ve dünya kadınlarını 9 Ocak katliamına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağıran Roza Kobanê, Paris katliamına karşı alanlarda olmanın, direnmenin her kadının başta kendi özgürlüğüne sahip çıkması olduğunu vurguladı. Paris katliamını özünde tüm kadınların özgürlüğüne karşı gelişmiş bir katliam olarak değerlendiren Roza Kobanê, bu çerçevede tüm kadınların bu katliama karşı durması gerektiğinin altını çizdi. Roza Kobanê, YPJ olarak kendilerinin de katliama karşı direnişi daha da yükselteceklerini ve bu katliamın sorumlularından hesabını ne olursa olsun soracaklarını da sözlerine ekledi.

“SARA ARKADAŞI ZİNDAN DİRENİŞİ İLE TANIDIM”

Sara arkadaşı ilk olarak zindan da sergilediği direniş ile tanıdığını söyleyen YPJ savaşçısı Evrim Öcalan, erkek egemen sistemin kirli saldırılarına karşı Amed zindanında ortaya koyduğu sarsılmaz duruşu ile Sara'nın kendisi için gerçek bir kadın önderi olduğunu dile getirdi. Yaşamı ve özünde yarattığı özgürlük ile Sara'nın tüm kadınların kendisinde özgürlük umudu ve mücadelesi yaratmasını sağladığına vurgu yapan YPJ savaşçısı Evrim Öcalan, şunları aktardı: “Kendi üzerimden örnek verecek olursam; Sara arkadaşın yaşamı ve mücadelesini tanıdıkça özgür bir kadın olarak yaşamak ve mücadele etmek konusunda güç aldım ve mücadeleye katılım kararı verdim. Sara arkadaş kadınlar için bir özgürlük inancıdır.

“KATLİAMA CEVAP OLARAK YPJ'YE KATILDIM”

Katliam yaşandığında henüz YPJ'ye katılmadığını belirten Evrim Öcalan, “Sara arkadaşın yaşamını bildiğim için katliamdan çok etkilendim ve mücadeleye aktif katılma kararı aldım. Sara arkadaşa dönük komplo ile kadının özgürlük inancı yok edilmek istendi ancak tersi oldu ve daha fazla inanç gelişti, direniş büyüdü ve büyütüyoruz. Bundan sonra da direnişi daha da büyütme ve katliamın amacını boşa çıkarma mücadelesini sürdüreceğiz” diye kaydetti.

“SARA'NIN ÖZGÜR KADIN MİRASINI BÜYÜTECEĞİZ”

“Sara, Fidan ve Leyla arkadaşların katledilmesi ile kadını yok etmeyi hedeflediler. Bizler de Kürt kadınları olarak Rojava'da bu katliamı duyduğumuzda bundan çok etkilendik” şeklinde ifade eden YPJ savaşçısı Meryem Amara ise “Sara arkadaşın yaşamı ve mücadelesi ile bize bıraktığı özgür kadın mirasını sonu kadar büyüteceğiz ve özgür kadını yaratarak katliama cevap olacağız” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2015, 19:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER