Kazıda Çıkan Cesetten Örnekler Adli Tıp'a Gönderildi

13 yıl önce Silopi’de gözaltında kaybedilen HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’le ilgili soruşturma kapsamında, Mardin'in Dargeçit ilçesindeki kimsesizler mezarlığında, mezar açma işlemi yapıldı.

Kazıda Çıkan Cesetten Örnekler Adli Tıp'a Gönderildi
Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 25 Ocak 2001’de gözaltında kaybedilen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için Mardin'in Dargeçit ilçesinde bugün savcının denetiminde mezar açma işlemi yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu bianet’e Tanış ile Deniz’in öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamındaki kazıda bulunan cesetten örnek alındığını açıkladı. 

“İddialar ve şüpheler, Tanış’ın buradaki kimsesizler mezarlığından gömüldüğünü işaret ediyordu. İfade verenlerden biri de Tanış’ın buraya gömüldüğünü söylemişti. ”

Alınan örnekler, Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp, Tanış’ın ailesinden aldığı DNA örneğiyle cenazeyi karşılaştıracak.

Jandarma çağırmıştı

Tanış 25 Ocak 2001’de, sivil kişilerce merkez karakoluna götürülmek üzere araca binmeye zorlandı, reddetti. Jandarma Komutanlığı'ndan cep telefonundan aranarak gelmesi istenince de Deniz ile birlikte jandarmaya gitti.

Ancak yakınları kaybolmalarından endişelenince jandarmayı aradılar, jandarma'dan Tanış ve Deniz'in gelmedikleri bilgisi verildi.

Ertesi gün suç duyurusu yapılması üzerine Silopi Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili görgü tanıkların ifadelerine başvurdu. Olayın basında yer alması üzerine Şırnak Valisi 1 Şubat'ta, yazılı bir açıklama ile ilgililerin 25 Ocak'ta Jandarmaya gittikleri, yarım saat sonra da buradan ayrıldıklarını duyurdu.

Kanıt olarak da Tanış ve Deniz'in görüşecekleri kişiyi bulamayınca ayrıldıklarının Jandarma Birliği' çıkışında atılan imzayla sabit olduğu gösterildi. 

O günden bugüne Tanış ve Deniz'den haber alınamadı. 

AİHM: Gözaltında kaybedildiler

Şırnak Jandarma Komutanı ve jandarmalara açılan soruşturma ise 9 Şubat 2004'te takipsizlikle sonuçlandı. Dosya yeniden Diyarbakır Savcılığı'na gönderildi.

Aileler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)  başvurdu. AİHM davayla ilgili Ağustos 2005’te karar verdi.

AİHM, Türkiye'nin yaşam hakkını güvence altına alan Sözleşme'nin 2. maddesinin Tanış ve Deniz'in kaybolmaları dolayısıyla, aynı maddenin kaybolma ile ilgili makamların yeterli araştırma yapmamaları gerekçesiyle bir kez daha ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.

Türkiye, toplam 150 bin Euro ödemeye mahkum edildi.

Cizre JİTEM davası

Eski Cizre JİTEM komutanı Albay Cemal Temizöz'ün yanı sıra, korucuların ve JİTEM elemanlarının yargılandığı davada, tanık Mehmet Nuri Binzet, Silopi'de kaybedilen Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış'ın Cudi dağının eteklerine gömülmüş olabileceğini söylemişti.

Deniz ve Tanış ailelerinin avukatı İdris Tanış ise “Bizim somut bilgilerimiz, Şırnak Alay Komutanı Levent Ersöz, Silopi İlçe komutanı Süleyman Can, Şırnak JİTEM'de çalışan Taşkın Akgün ve astsubay Selim Gül'ü işaret ediyor” demişti.

“Deniz ve Tanış'ı Silopi Jandarma Karakolu'nda Ersöz'ün ekibine teslim eden Selim Gül'ün bu olayın içinde bizzat yer aldığını dosyadan ve tanık ifadelerinden biliyoruz. O gün Serdar'ı karakoldan arayan da Taşkın Akgün.”

Tanış, Levent Ersöz ve ekibinin bu suçlamalardan uzak tutulmaya çalışıldığını düşünüyordu. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2014, 12:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER