Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için müebbet hapis istendi

12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada, mütalaasını veren savcılık Evren ve Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için müebbet hapis istendi
 12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın darbe suçundan yargılandığı davada cumhuriyet savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı 12 Eylül askeri darbesini insanlık suçu olarak nitelendirerek sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

12 Eylül askerdi darbesinin 17. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya sağlık nedeniyle katılamayan sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya tedavi gördükleri hastanelerde video konferans yöntemiyle duruşmaya bağlandılar. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı merakla beklenen esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. 

DARBE İNSANLIK SUÇU
Sacı esasa ilişkin mütalaasında 12 Eylül darbesini insanlığa karşı suç olarak nitelendirdi. Uluslar arası mevzuata atıf yapılan mütalaada insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı hükümlerinin uygulanmayacağını savunan savcı her iki sanığında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. 

Anayasal düzeni ortadan kaldırdılar
Mütalaada sanıkların 12 Eylül 1980 tarihinde görevde bulunun Süleyman Demirel Başbakanlığındaki hükümetin silah kullanmak suretiyle yetkilerini gasp ettikleri, hükümeti devirdiklerini belirtti. Oluşturdukları milli güvenlim konseyi ile meşruiyeti bulunmayan bazı yasalara imza atarak yaşamhakkı dahil bir çok temel insan hakkını ihlal ettiklerinin de altı çizildi. 

UYARI MEKTUBU MANEVİ CEBİR SAYILDI
Mütalaada dönemin siyasi parti liderleri ve Cumhur Başkanı Fahri Korutürk’e 27 Aralık 1979 tarihinde Kenan evren ve arkadaşları tarafından verilen uyarı mektubu manevi cebir sayıldı. 

RÜTBELERİ DE ALINSIN 
Mütealada Savcı, her iki tanığın TSK'dan çıkarılmasını ve rütbelerinin alınmasını da talep etti. / Radikal
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 14:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER