Kerkük için uyarı: Yeni bir iç savaş çıkabilir

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu sonrasında gözler Kerkük'te. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi iç savaş tehlikesine dikkat çekerek, Kerkük'te tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Kerkük için uyarı: Yeni bir iç savaş çıkabilir
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, Kerkük nedeniyle ülkede yeni bir iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu. Allavi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu sonrası görüşmelerin çözümsüz kalması halinde iç savaş çıkabileceğini söyleyip, Iraklı Kürt lider Mesud Barzani, Bağdat’taki merkezi hükümet ve İran destekli Haşdi Şabi milislerine itidal çağrısı yaptı.


‘HAŞDİ ŞABİ’Yİ HÜKÜMET KONTROL ETMELİ’

Allavi, Haşdi Şabi’nin peşmerge kontrolünde bulunan Kerkük’e girme tehditlerinin gerçekleşmesi halinde ‘Irak’ı birleştirme konusundaki bütün ihtimallerin zarar göreceğini’ ve ‘şiddet içeren çatışmaya kapı aralanacağını’ söyledi. Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Allavi, “Hükümet Haşdi Şabi üzerinde kontrol sahibi olduğunu söylüyor. Eğer öyleyse, onları dizginlemeli. Mesud Barzani ve bu toprakları kontrol eden peşmerge de saldırgan adımlar atmayarak itidal sergilemeli” dedi.

KERKÜK’TE DIŞ MÜDAHALE UYARISI

Allavi dış müdahaleye karşı da uyarıda bulunarak, “Kerkük bir odak noktası haline geldi. Iraklılar kendi sorunlarını kendileri çözmeli” diye konuştu.

Haşdi Şabi’ye bağlı Asaib el Hak milislerinin lideri olan din adamı Kais Khazali pazar günü Kürtlerin Kerkük’ü kontrol etmesinin ‘yabancı işgali’ olacağına dair fetva vermişti. 

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2017, 22:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER