Kılıçdaroğlu: AKP ile koalisyon açıkladığımız 14 ilkeye bağlı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kiminle olursa olsun hiçbir koalisyon formülünde ‘yedek lastik’ olmayacaklarını belirterek AKP’yle koalisyon kurmasının daha önce açıkladıkları 14 ilkeye bağlı olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu: AKP ile koalisyon açıkladığımız 14 ilkeye bağlı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon tartışmaları, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve MİT TIR’ları soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok’un haberine göre Kılıçdaroğlu, kiminle olursa olsun hiçbir koalisyon formülünde ‘yedek lastik’ olmayacaklarını belirterek AKP’yle koalisyon kurmasının daha önce açıkladıkları 14 ilkeye bağlı olduğunu söyledi.

Koalisyon tartışmaları

AK Parti ile koalisyon için 14 maddenin başlangıç olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Eğer bizim arzu ettiğimiz koşulları kabul ederlerse, Türkiye hukukun onarıldığı, demokrasinin güçlendiği bir hükümete kavuşmuş olur. Biz hiçbir zaman CHP olarak bireysel çıkar veya özel bir gündemle masaya oturmayız. Bizim, masada söylediklerimizin tamamı sağduyulu her vatandaşın kabul edeceği kurallar olacaktır. Bunların AKP için kolay kabul edilebilir kurallar olmadığını da biz biliyoruz. Çünkü 13 yıllık iktidar döneminde her istediğini yapan bir kültürden, şimdi her istediğini yapamayan ve danışmak zorunda olduğu bir kültüre gelecekler. O nedenle bizim açımızdar son derece kolay ama onlar açısından da zor” dedi.

‘Baykal koalisyon şartı değil’

Deniz Baykal’ın Meclis Başkanlığı adaylığı ile AK Parti ile koalisyon olasılıklarının güçlendiği yönündeki iddialara cevap veren Kılıçdaroğlu, “Deniz Bey koalisyonun bir şartı değil. Zaten böyle bir görüşme hiç olmadı. Bir de şunu düşünmemiz gerekiyor; Meclis Başkanlığı, aslında bir protokol görevidir. Cumhurbaşkanı gibi Meclis Başkanı’nın büyük yetkileri falan yok. Cumhurbaşkanı ile benzer yetkilerle donanan bir Meclis Başkanı olsa deriz ki, “tamam bu koalisyon için bir ön koşul olabilir.” Ama yok öyle bir şey” dedi.

17 Aralık operasyonu ve MİT TIR’ları soruşturması

17 Aralık yolsuzluk soruşturması ve MİT TIR’ları  soruşturmasının Meclis gündemine gelip gelmeyeceğine ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, “Onlar da gelir ama hemen gelmez. Sanki böyle Erdoğan’dan intikam alıyormuş gibi bir havayı da vermek istemiyoruz. Bu normal akışı içinde parlamentoya gelmeli ve gerçekten hukuk kuralları içinde gelmeli. Yeni deliller, suç unsurları çıkmalı ki sağlıklı bir şekilde, önyargısız oturulup görüşülebilsin, tartışılabilsin. Öbür türlü vatandaşın aklında şu olmasın; “bunlar geldiler, intikam hırsıyla hareket ediyorlar, bir rövanş gibi…” Toplumda böyle bir beklenti de var ama bu CHP’ye yakışmaz. “Meclis çoğunluğumuz var, intikam hırsıyla gidelim, üstüne yürüyelim. Biz bunu hallederiz” demek Kenan Evren’in yargılanmasına benziyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2015, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER