Kılıçdaroğlu ve Demirtaş hakkındaki fezlekeler savcılıkta

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve CHP’li vekil Levenk Gök hakkında düzenlenmiş 11 fezleke Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştı.

Kılıçdaroğlu ve Demirtaş hakkındaki fezlekeler savcılıkta

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Ankara Milletvekili Levenk Gök hakkında düzenlenmiş 11 fezleke Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştı.

Başsavcılığa iletilen fezlekeler “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” gerekçelerini içeriyor.

Süreç

Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak.

Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa’nın “Milletvekilliğinin Düşmesi” başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. “Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 57 milletvekili hakkındaki 117 dosya hazırlandıkları savcılıklara gönderilmişti.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2016, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER