Kışanak: Gülizar Ana halkın anası olmayı hak etti

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kürt anası Gülizar Kaytan’ın taziyesinde zalime boyun eğmeyen, zulme rıza göstermeyen Dersim kimliğini onurluca yaşadığını söyledi.

Kışanak: Gülizar Ana halkın anası olmayı hak etti
Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kürt anası Gülizar Kaytan’ın taziyesinde zalime boyun eğmeyen, zulme rıza göstermeyen Dersim kimliğini onurluca yaşadığını söyledi.  Kışanak, “Gülizar Ana halkın anası olmayı hak etti” dedi.

Kürt siyasetçi Ali Haydar Kaytan’ın annesi ve kapatılan DEHAP eski Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu’nun kayınvalidesi Gülizar Kaytan’ın taziyesi Amed Cemevi’nde kuruldu. Taziyeye Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, ilçe belediye eş başkanları, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, DBP İl Eşbaşkanları Ali Şimşek ve Hafize İpek, Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Osman Baydemir ile çok sayıda siyasetçi ve kitle katıldı. Alevi dedeler ve imamlar taziyeye katılırken, taziyeleri Gülizar Kaytan'ın torunu Özlem Başak Abbasoğlu kabul etti. 

Büyükşehir Belediye Meclisi İnançlar ve Azınlıklar Komisyonu Başkanı melle Zahit Çiftkuran, Cemevi’ndeki taziye yerinde yaptığı konuşmada “Gülizar Ana dünyanın bütün zorluklarını gördü, kederini çekti. İnancımıza göre kim dünyada eziyet, zorluk çekerse öbür dünyada günahlarına kefalet olur. Biz de annemize dua ediyoruz Allah’ım Gülizar Ana’nın çektiği sıkıntı ve zahmetler karşılığında öbür dünyada yerini cennet eylesin” dedi.

KİMLİĞİNİ ONURLUCA YAŞADI

“Tüm halkımıza başsağlığı diliyorum” diyerek sözlerine başlayan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da “Ailemize başsağlığı diliyorum. Ama aslında hepimiz biliyoruz ki, o bir aileyle sınırlandırılamayacak kadar yüreği büyük bir anaydı. Tüm halkımıza diriliş sürecine tanıklık etmiş, buna emek vermiş, bu mücadelenin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve bu anlamda da tüm halkımızın anası olma özelliğini kazanmış önemli bir değerimizi yitirdik. Halkımızın mücadelesinde anısı sonsuza dek yaşayacak” diye konuştu.

Toplumların manevi değerleriyle birlikte var olduğunu anlatan Kışanak, “Dersim katliamının Kürt halkı açısından yeri ve önemi neyse, bu halkın diriliş sürecine tanıklık eden, ona ev sahipliği yapan, yüreğini, kapısını açan, evlatlarını bu uğurda mücadeleye katılmaya teşvik eden, her zaman destek olan bir ananın duruşu da tarihimizde böylesine önemli bir yere sahiptir” dedi.  Dersim kimliğinin de böyle bir şey olduğunun altını çizen Kışanak,  “Hem katliamı hem direnişi temsil eder. Hem zulmü hem zulme karşı başkaldırıyı temsil eder. Ve en nihayetinde bize onuru temsil eden, bir duruşu gösterir. Hiçbir zaman zalimin önünde boyun eğmeyen, zulme rıza göstermeyen, her zaman daha iyinin, daha güzelin gelişmesi için mücadeleyi esas alan bir duruşu ve kimliği ifade eder. İşte bu kimliği ve duruşu Gülizar Ana çok onurluca taşıdı” şeklinde konuştu. Kışanak “İşkencelere baskıya, sürgüne, yaşanabilecek her türlü zulme rağmen, onurlu duruşuyla Kürt halkının anası olmayı hak etti. Davanın anası sıfatını kazandı” şeklinde konuştu. Kışanak şöyle devam etti:

GÜLİZAR ANA TOPRAĞINA DÖNDÜ

“Sürgünde geçen yılları kabullenmek kolay değil. Ben kendisini Avrupa’da da sürgün yaşamı içerisinde görmüş karşılaşmış, kendisiyle sohbet etmiş bir insan olarak şunu söylüyorum. Kesinlikle her nefes alış verişinde, ülkeyi yaşayan bir anamızdı. Sürgünü de kabullenmedi. İçine sindirmedi. Hiçbir zaman sürgün hayatı yaşadı diyemeyiz. Her saniyesinde, her dakikasında ülkeyle yaşayan, her nefes alış verişinde Dersimi yüreğinde hisseden, Kürdistan’ı yüreğinde hisseden bir anamızdı. O nedenle de ülkeye ve topraklara olan özlemin, sevginin, hasretin de sembolüdür Gülizar Ana. Bu hasret son buldu. Topraklarına döndü. Allah rahmet etsin. Tüm sevenlerine, ailesine başsağlığı diliyorum.”

DBP Amed  İl Eşbaşkanı Ali Şimşek de yaptığı kısa konuşmada Gülizar Kaytan’ı rahmetle anarak anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER