Kitap ve Kürtçe şarkılar delil yapılarak tutuklandı, şimdi de eğitim hakkı gasbediliyor

Diyarbakır’a giderken Sabiha Gökçen Havalimanında gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi Öğrencisi Hakan Demir, evinde bulunan kitap, dergiler ve telefonundaki müzikler delil gösterilerek 8 Ekim tarihinde, PKK’nin Marmara Bölge sorumlusu olduğu iddiasıyla tutuklandı.

Kitap ve Kürtçe şarkılar delil yapılarak tutuklandı, şimdi de eğitim hakkı gasbediliyor
Diyarbakır’a giderken Sabiha Gökçen Havalimanında gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi Öğrencisi Hakan Demir, evinde bulunan kitap, dergiler ve telefonundaki müzikler delil gösterilerek 8 Ekim tarihinde, PKK’nin Marmara Bölge sorumlusu olduğu iddiasıyla  tutuklandı. Ardından dosyasına gizlilik kararı getirildi. Bu da yetmedi. Tutuklanmasının ardından Maltepe 1 No’lu L Tipi Cezaevine konulan Demir, yaklaşık bir ay önce hiçbir gerekçe gösterilmeden, İzmir 2 No’lu Kırıklar F Tipi Cezaevine sürgün edildi. Üstelik Demir’in Kırıklar F Tipi Cezaevine nakledildiği ailesinden ve avukatlarından saklandı.


Tutukluluk ve sürgün nedeniyle eğitimi de yarıda kalan Demir’in durumuna ilişkin konuştuğumuz avukatları İnayet Aksu ve Hüseyin Boğatekin, müvekkillerinin eğitim hakkının engellenmesiyle ikinci kez cezalandırıldığını söyledi. Öte yandan Demir’in serbest bırakılması için Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin başlattığı kampanyalar da sürüyor.

‘KÜRT OLMASI TUTUKLAMAK İÇİN YETERLİ’

Boğaziçi Üniversitesi tarafından atanan Avukat İnayet Aksu, tutukluluk kararına ilişkin ellerinde net bir bilgi olmamakla beraber Hakan Demir’in Diyarbakır’a özel bilgiler götürdüğünün iddia edildiğini söyledi. Sorgu sırasında Demir’e telefonuna Kobanê ile ilgili videoları neden indirdiği, Diyarbakır’a neden gittiği şeklinde sorular sorulduğunu aktaran Aksu, “Hakan Demir Kürt, HDP’li, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi ve Diyarbakır’a gidiyor. Bunlar tutuklama için yeterli bugün zaten. Bu nedenlerle tutuklandığınız zaman Türkiye’nin yüzde 50’si zaten sizi terörist olarak değerlendirecek” diyerek tutuklama kararını eleştirdi. Aksu, hakkında açılan herhangi bir soruşturma, karıştığı silahlı bir eylem ya da kod ismi olmayan Hakan Demir’in gözaltına alındığı sırada üzerinden içinde örgütsel bilgi ve dokümanların olduğu hafıza kartı çıktığının iddia edildiğini söyledi. Yine müvekkilinin suçunun kesinleşmeden İstanbul Emniyet Müdürlüğünün servis ettiği bilgilerle medyada “PKK’nın Marmara bölge sorumlusu yakalandı” haberlerinin çıktığını söyleyen Aksu, konuyla ilgili emniyet hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Demir’in serbest bırakılması için Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından uzun süredir çeşitli kampanyalar yürütülüyor. Adalet Bakanlığının bu ilgiden rahatsız olduğu için Demir’i sürgün ettiğini ifade eden Avukat Aksu, “Tutuklulukta özgürlüğünüz hakim kararıyla kısıtlanıyor zaten. Öğrenciler için eğitim haklarının engellenmesi ikinci bir ceza oluyor. Hakan Demir sınavlarına girmek istiyor. Biz bununla ilgili 2 tane dilekçe yazdık. Üniversite de, “Bizim için her koşulda eğitim temel haktır, Dolayısıyla yakın bir yere getirilsin” diyerek Adalet Bakanlığına bir başvuru yaptı. Hakan Demir’in kendisi de başvurdu ancak henüz sonuç alamadık” dedi.

‘İZMİR’DE OLDUĞUNU TUTUKLU YAKININDAN  ÖĞRENDİK’

Hakan Demir Anadolu Cumhuriyet Savcılığı bölgesinde yakalanmasına ve yargılamasının İstanbul’da yapılacak olmasına rağmen 1 ay önce İzmir 2 No’lu Kırıklar F Tipi Cezaevine sürgün edildi. Ailesi, avukatları ve arkadaşlarının bilgisi dışında sürgün edilen Demir’in avukatlarından Hüseyin Boğatekin, bir hafta boyunca Demir’in nerede olduğunun kendilerinden saklandığını şu sözlerle anlattı: “Bir gün uyanıyoruz ve Hakan yok. Maltepe Cezaevinden soruyoruz, ‘Silivri 5 No’lu Cezaevine gitti’ cevabını alıyoruz. 2 gün sonra Silivri’ye gittiğimizde Hakan’ı yine bulamıyoruz. Tekrar cezaevini arıyoruz derken aradan 1 hafta geçiyor ve biz Hakan’a ne olduğunu bilmiyoruz. Yani Hakan’ın başına bir iş gelmiş olsa, yaşamını yitirmiş olsa biz 1 hafta sonra öğrenmiş olacağız”. Boğatekin, Demir’in İzmir 2 No’lu Kırıklar F Tipi’ne gönderildiğini ise Hakan’ın gittiği odadan bir mahpusun  ailesinden öğrendiklerini söyledi. / EVRENSEL

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2015, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER